петък, 19 юни 2015 г.

ПОЕВТИНЯВАНЕТО НА СКЪПИЯ ТОК ОТЛОЖЕНО ПОД НАТИСКА НА САЩ

ПОЕВТИНЯВАНЕТО НА СКЪПИЯ ТОК ОТЛОЖЕНО ПОД НАТИСКА НА САЩ

ЕНЕРГИЙНИЯТ МИНИСТЪР НА КОЛЕНЕ ПРЕД АМЕРИКАНСКИТЕ ТЕЦ

19 юни 2015, петък | публикувано от Стела Кирилова

Американските „Марици” ще продължат да
продават скъп ток при гарантирано изкупуване
Ще се отложи за началото на август влизането в сила на споразуменията за намаляването на цена­та на електроенергията от двете американски топлоцентрали „Ей и Ес Гълъбово“ и „КонтурГлобал Марица изток 3“, изкупувана по 15-годишни договори от Националната електрическа компания (НЕК). Това съобщи пред журналисти в сряда министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Решението е взето под силния натиск на посолството на САЩ, което лобира за двете централи.

Причините за отлаганото поевтиняване на тока, което трябваше да задържи ръста на цените за домакинствата до планираните 2 процента от юли, са в доуточняването на детайли по двата доку­мента. Договорите трябваше да влязат в сила в края на юни, но двете страни са се разбрали да се отложи с месец срокът, тъй като все още част от общо 23 банки-кредитори на стоежа на изцяло новата ТЕЦ „Ей И Ес Гълъбово“ не са одобрили споразумението, както и бордът на директорите на американската компания. Не е финализирано съгласието на кредиторите и на „КонтурГлобал“.

За да върви по-бързо процедурата обаче, проектът на договор с „Ей и Ес“ вече е внесен за разглеждане в Комисията за енергийно и водно регулиране, която също трябва да се произнесе по него. Същото предстои и за бъдещия контракт с „КонтурГлобал“, обясни зам.-министърът на енергетиката Николай Николов.

На тези документи се разчита за потискане на ръста на цената но тока за бита и малкия бизнес, тъй като със 17 процента ще бъде намалена цената, плащана от НЕК на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица изток 3“, за това да държи в готовност за работа мощностите си – така наречената разполагаемост. Същата тарифа за другата американска централа в комплекса – „Ей И Ес Гълъбово“, ще бъде с 14 на сто по-ниска. Това трябва да спестява на НЕК около 100 млн. лв. годишно в следващите десет години до изтичането на дългосрочните договори за изкупуване на тока.

Според енергийното министерство забавянето нямало да се отрази върху планираните от енергийния регулатор цени на тока от 1 юли.

Източник: http://www.vestnikataka.bg/2015/06/поевтиняването-на-скъпия-ток-отложен/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог