вторник, 25 февруари 2014 г.

Престъпленията при затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй“

Волен Сидеров: Все още има време да отворим 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй“

7 февруари 2014, петък | публикувано от Стела Кирилова

Националните предатели Соломон Паси и Меглена Кунева са основните играчи в затварянето им

Кеворк Кеворкян



- Наистина ли няма решение за спирането на блоковете на АЕЦ „Козлодуй“?
- Да, наистина. Категоричено няма такова решение на Еврокомисията. Това е доказано по два начина. Първо чрез съдебно дело, заведено от председателя на Световната асоциация на ядрените оператори Андре Майсьо и седем българи, които са представители на синдикалната организация в АЕЦ-а. На 10 юни 2002 г. е заведено делото, а на 9 юли 2002 г. с определение № 191373 първи състав на първоинстанционния съд на Европейските общности с председател съдия Вестендорф отхвърля като недопустим иска и прекратява делото поради липса на годен за отмяна акт на Европейската комисия. Тоест, той казва, че няма такъв акт от ЕК, който се оспорва.
Няколко години след това, когато вече имахме евронаблюдател в Европарламента, аз го накарах да напише специално запитване до Еврокомисията дали има такова решение за спиране на двата блока на АЕЦ „Козлодуй“. На 10 май 2007 г. Еврокомисията отговори на нашия евродепутат следното: „Няма решение на Комисията за затваряне на АЕЦ „Козлодуй“.
Имаше внушение главно от страна на тогавашния еврокомисар по разширяването Ферхойген, който оказваше натиск и в същото време направи измама.
Проф. Андре Майсьо написа специално писмо до тогавашния председател на ЕК Романо Проди, в което изобличава Ферхойген в измама, че е представил лъжлив цитат от доклада за АЕЦ „Козлодуй“. Според проф. Майсьо: „Необяснимо е, че от Европейската комисия са потърсили оценка от неизвестни експерти, а не от председателствания съвет.“

- Така ли пише – „лъжлив цитат“?
- Да, лъжлив цитат и Майсьо цитира точния пасаж: „Въз основа на наличните сведения на съществуващите и предстоящите програми за подобряване на ядрената сигурност на централата „Козлодуй“ не могат да доведат тези реактори до приравнени със Западна Европа равнище“, е казал Ферхойген. А Майсьо казва, истинският текст в доклада , който гласи: „Тези централи АЕЦ „Козлодуй“ като всички реактори тип ВВР 440 представляват същностни характеристики на сигурността, която надвишава тези на повечето от западните централи.“

- Това са съвършено различни текстове.
- Проф. Майсьо обвинява в подправка на документ Ферхойген. Между другото Майсьо е жив и здрав, можем да се обърнем към него, да го поканим и аз смятам да го направя. В писмо до тогавашния председател на Еврокомисията Майсьо казва: „Аз писах на Романо Проди, за да му кажа, че тогавашният еврокомисар по разширяване е излъгал. Писмото ми беше публикувано в интернет, стоя там година и половина, никой не ме обвини в клевета, защото казвах истината. Ферхойген излъга, той е фалшифицирал заключението на доклада, за да изтръгне от българския парламент решение за затваряне на 3-ти и 4-ти блок.“

- Добре, целият въпрос е кои са нашите кирякстефчовци?
- Тогава кирякстефчовците са главно Соломон Паси и Меглена Кунева. Министерският съвет на 1 октомври 2002 г. взима решение за затваряне на 1-ви – 4-ти блок. Това решение се обжалва от група депутати и на 1 септември 2003 г. Върховният административен съд с решение № 164 отменя решението на Министерския съвет в частта, която е одобрена за затварянето на блоковете. Въпреки ясното становище на ВАС против решението на Министерския съвет блоковете са затворени. Тоест, имаме нарушение на българските закони. Значи, от една страна, измама на Ферхойген, от друга страна, нарушаване на закона от българското правителство.
В периода 1991-2002 г. ни притискат да направим подобрения по сигурността на 1-ви – 4-ти блок и ние влагаме 345 милиона долара в тези подобрения, като повечето пари са наши. Отпуснатите средства отвън са нищожни.

- Ние правим подобрения, преди да ги закрием?
- Да и след като правим тези подобрения, пристигат проверка след проверка, които казват – чудесно. Въпреки това блоковете са затворени. Понеже питаш кои са кирякстефчовците – това са представителите на правителството на Сакскобургготски- външният министър Паси, министърът на енергетиката Ковачев и преговарящ Меглена Кунева. Те са основните играчи в затварянето. Разбира се, със съгласието на премиера.
Каква обаче е играта? Френската обществена банка Париба, приватизирана от Жак Ширак, се бори отдавна да закрие блоковете. Защо ли? Защото е инвестирала милиарди в румънската централа „Черна вода“ и българската е конкуренция, тъй като има най-евтиния ток, а румънският ще се продава по-скъпо. Затова българската централа трябва да се закрие. Кой ще я закрие? Г-жа Кунева. Тя започва тази дейност, след което получава награда. Като си приключи функциите с предаването на интересите на България и я сложиха в Надзорния съвет на Париба с огромна заплата.

- Това сигурно ли е?
- То е факт. Това поддаване е било подплатено с материално удовлетворение, няма начин.
Искам само да прочета малка част от оценките на световни учени като Джералд Гранди – президент на Световната ядрена асоциация: „Няма технически причини 3-ти и 4-ти блок да не работят още 10 години. Политиците в Брюксел никога не са посещавали атомната централа и не искат да осмислят реалното й състояние.“
Петер Коша, също световноизвестен ядрен специалист, през 2004 г. пише в стенограма на Европейския парламент: „Никой в Брюксел не може да разбере грешната интервенция относно „Козлодуй“ – България. Може да се каже, че Брюксел принуди България на тази жертва поради липса на готовност и смелост.“ „Тази пасивност на правителството доведе до големи и ненужни вреди.“ Джералд Гранди идва в България и казва: „Целта ми е да насърча правителството да застане зад атомната централа.“ Значи тези големи специалисти, освен че отчитат безопасността на нашите блокове, сочат, че правителството ни всъщност не прави нищо. И Питър Хал, инспектор на Европейската ядрена индустрия, на 2 април 2004 г. казва в обръщение към българите: „Не само не затваряйте 3-ти и 4-ти, но отворете незабавно 1-ви и 2-ри“. И казва след това: „Виждам, че българското правителство не желае да се противопостави на европейските институции за запазване на блоковете, въпреки, че представителите на Европейската ядрена индустрия на МААЕ са твърдо за запазването на АЕЦ.

- Освен, че се оплака, че медиите цензурират идеята ти за „Козлодуй“, ти смяташ, че България може да се позове на текст от Виенската конвенция, според който, ако една държава установи, че договорът е подписан с измама, може да не го спазва.
- Това е пълният текст на Виенската конвенция за правото на договорите. Ратифициран е с Указ на Държавния съвет на България през 1987 година, т.е. не толкова отдавна и не е отменяна.

- Каква връзка обаче правиш?
- Проф. Майсьо изобличава Ферхойген в измама, значи имаме измама.

- Кой договор е подчинен на измама?
- Това е договорът за присъединяване към Евросъюза.

- Там има ли условия в глава „Енергетика“ за закриването?
- То не е условие, то е ангажимент, българското правителство обещава да ги затвори и действително ги затвори на 31 декември 2006 г., един ден преди да бъде обявено нашето влизане в ЕС. Абсолютно не е вярно, че нямало да бъдем приети в Евросъюза, ако не сме ги затворили.

- Кой го казва това?
- Джералд Гранди- президент на Световната ядрена асоциация. Той казва: „Страната ще се присъедини към Европейския съюз със сигурност и то по определения график“. Според него,“новото отваряне на преговорна глава „Енергетика“ няма да забави този процес“.

- Смяташ ли, че тази идея може да срещне подкрепа в парламента? Отляво са били винаги за една мощна, ефективна ядрена индустрия, обаче дали ще искат?
- Да, но в същото време не са оказвали съпротива, достатъчно мощна и силна.

- Очакваш ли подкрепа?
- Може би ще има депутати, които ще подкрепят, но очаквам по-скоро синдрома „Въздържане“. В българския парламент, когато нещо не искат да мине, те натискат копченцето „Въздържал се“ и по този начин то не минава.

- Тогава защо поставяш този въпрос, за да привлечеш внимание върху едно от челните места в класацията на лъжите на прехода ли - за аферата „Козлодуй“?
- Първо да припомня лъжите на прехода, защото някои от тези, които ни измамиха тогава, сега претендират да са алтернатива. От друга страна, никога не е късно да се защити интересът на България. И от трета страна и може би най-важната е, че срокът тече, в момента четирите блока са дадени на държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“, това е с решение на правителството на ГЕРБ от 2012 г.

- Наистина ли експлоатация на двата блока ще струва 40-50 милиона лева?
- Така го изчислява Красимир Николов, който е директор на централата 1997-2000г. Той казва, че тези пари за един месец централата ги избива като печалба. Но другото е по-тревожно, че това предприятие РАО всъщност се занимава с разфасоване на централата, това му е работата. Вече има заявки за скрап за блоковете и ако не се направи нещо решително от сегашното правителство до края на годината, може би вече ще бъде късно да говорим за спасяване на 3-ти и 4-ти блок. Все още те могат да бъдат спасени и отворени. Уверен съм в това, специалистите също. Всичкото това нещо съм го говорил като коментатор много в годините.

*Интервю на Волен Сидеров в предаването „Всяка неделя“ по НОВА ТВ от 2 февруари 2014 г.

Източник: http://www.vestnikataka.bg/2014/02/волен-сидеров-все-още-има-време-да-отво/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог