вторник, 25 февруари 2014 г.

Инж. Красимир Николов, бивш шеф на АЕЦ „Козлодуй“: Затварянето на блоковете нанесе вреда на България за десетки милиарди евро

Инж. Красимир Николов, бивш шеф на АЕЦ „Козлодуй“: Затварянето на блоковете нанесе вреда на България за десетки милиарди евро


14 февруари 2014, петък | публикувано от Стела Кирилова

Защитавайки корпоративни интереси, еврокомисарите Ферхойген и Паласио са идвали в България, за да ни заблудят, че трябва да закрием реакторите си, без да има такова решение на ЕК

Боян Аспарухов


Красимир Николов е роден на 12 ноември 1955 г. в Свищов. Завършил е специалност атомни електроцентрали и установки в Московския енергиен институт и започва работа в АЕЦ „Козлодуй“. През 1997 г. става директор на атомната централата и изпълнява длъжността до 2000 г. Бил е главен специалист в отдел „Ядрена безопасност“ в Комитета за използване на атомна енергия за мирни цели. По повод предложението на ПП АТАКА за експлоатиране на незаконно затворените 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“ водещият на предаването „Нищо не започва от днес“ Боян Аспарухов потърси за коментар управителя на АЕЦ „Козлодуй“ в периода 1997 – 2000 г.

- Инженер Николов, има ли решение на Европейската комисия или на което и да било европейско бюро, което да задължава България да затвори от първи до четвърти реактор на АЕЦ „Козлодуй“, преди да е станала член на Европейския съюз?

- Категорично не. Няма решение за затваряне на блоковете на АЕЦ „Козлодуй“ нито на Европейската комисия, нито на Европейския парламент, нито на някакъв друг орган на ЕС. Като започнаха преговорите за Европейския съюз, беше поставено такова условие за затварянето им, без да има решение от преговарящите от страна на ЕС. Тогава беше подписан един протокол за намеренията на Надежда Михайлова – първи и втори блок да се затворят до 2002 г., а преговорите за трети и четвърти да продължат до 2006 г. Уточнявам, преговорите да продължат до 2006 г., а не блоковете да се затварят през 2006 г.

- Както стана тогава?
- Започнаха преговорите с ЕС, след което седем човека от АЕЦ „Козлодуй“, включително и аз, заведохме дело срещу съюза, тъй като в пресата имаше съобщения за решението му за затваряне на първи до четвърти блок.

- Освен информацията от медиите откъде другата се е говорило, че трябва да затворим блоковете?
- Освен от пресата преговарящият от страна на Европейския съюз Гюнтер Ферхойген казваше, че Европейският съюз настоява да се затворят първите четири блока. Това потвърждаваше и вече покойната вицепрезидентка на Европейската комисия и комисар по транспорта и енергетиката Лойола де Паласио. Изказванията на Паласио и Ферхойген са изцяло политически, тъй като, пак повтарям, няма никакво решение на Европейската комисия за затваряне на тези блокове. Струва ми се вече, че действията на господин Ферхойген и на госпожа Паласио са били търговия на влияние. Тоест те са идвали в България и са защитавали някакви корпоративни, частни, известни само на тях интереси. Това с цел да се нанесе вреда на България в десетки милиарди евро, унищожавайки четири такива хубави блока, особено трети и четвърти блок, които можеха да работят още 30 години. Без да има решение на институцията, която представляват, те са заблудили България.

- През 1999 г., когато се водят преговорите между Гюнтер Ферхойген и българското правителство, премиерът Иван Костов убеждава българските граждани, че ако се затворят по-рано първи и втори блок, България ще получи 200 милиона евро по програма „Фар“. На колко е оценена загубата от това, че са затворени предсрочно?
- Първи и втори блок бяха затворени 10 години по-рано, отколкото трябваше. Един блок произвежда три милиарда киловат часа годишно. Съответно двата блока шест милиарда киловат часа. За 10 години те щяха да произведат 60 милиарда киловат часа електроенергия. Тоест загубата е непроизведени 60 милиарда киловат часа електроенергия. Вече може да умножите по каквато искате цифра. По цената, която ние плащаме сега, по осем евроцента, даже по девет евроцента, защото включваме всички загуби за страната, включително и неначисленото ДДС върху тази сума. Тоест загубите от затварянето на първи и втори блок са почти 5 милиарда евро.

- Кой носи най-голямата отговорност за това нещо?
- Определено отговорността е на правителството на Костов и на правителството на царя, на тези, които са подписали договора за присъединяване на България в ЕС. През пролетта на 1999 г. Иван Костов беше на посещение в АЕЦ „Козлодуй“ и тогава заяви, че е впечатлен от състоянието на електроцентралата. И още през есента, когато се подписа меморандумът и когато започнаха преговорите на България за присъединяването към ЕС, е станало въпрос за затварянето на първите четири блока и те са се съгласили. Да не забравяме, че на госпожа Меглена Кунева румънците й викаха „Йес сър“, защото на всички искания отговаряше само с „йес сър“ без изобщо да защитава интересите на България. И аз се чудя как тя има очите въобще да се показва пред публика и да иска да участва в политическия живот, като е нанесла такива огромни вреди на българската икономика и на държавата като цяло. Освен това, след като се затвори глава “Енергетика”, преди подписването на самия договор за присъединяване, бяха минали няколко проверки. Констатацията на западно европейски специалисти след проверка през 2003 г. за трети и четвърти блок беше, че те могат да работят още 30-35 години. И тогава от Европейската комисия при подписването на договора за присъединяване ни посъветваха да се приложи едностранна декларация от нашия министър-председател, в която да бъде записано: „България желае да продължи преговорите за трети и четвърти блок“ и нищо друго.

- Имаше ли реакции от българските граждани?
- Председателят на Българската академия на науките проф. Стефан Воденичаров, който тогава беше председател на Комитета за защита на трети и четвърти блок, написа по този повод писмо до Сакскобургготски с молба да приложи такава декларация към договора за присъединяване, но той отказа да го направи. Ако министър-председателят беше подписал едно листче с няколко изречения, България щеше да влезе в ЕС с работещи трети и четвърти блок. А тези блокове са най-хубавите блокове в ЕС, които съществуват. И по-нататък вече никой не можеше да ги затвори, защото в момента от работещи приблизително 144 блока в ЕС, 77 са по-стари от трети и четвърти блок. Тоест половината блокове в ЕС са по-стари и трябва да бъдат затворени, ако гледаме да има равнопоставеност между страните. Категорично казвам, че трябва да се пуснат трети и четвърти блок и затова трябва да се борим. Това трябва да бъде един старт, един изстрел, който да събуди българското общество за възраждане на българската икономика, българската промишленост и българското селско стопанство. И призовавам всеки гражданин на България да помисли в своето село, град, родно място какво трябва да се направи, за да се възстанови икономиката на България, да се възстанови нещо или да се създаде нещо ново, за да може да тръгнем напред и да заемем едно достойно място в Европейското семейство, каквото ни се полага.

Източник: http://www.vestnikataka.bg/2014/02/инж-красимир-николов-бивш-шеф-на-аец-к/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог