четвъртък, 6 февруари 2014 г.

Проектът за национализация на ЕРП-тата не успя. Засега

Проектът за национализация на ЕРП-тата не успя. Засега


Явор Куюмджиев предлага държавата да си върне дела в дружествата на пазарен принцип

Коментар от студиото: Да,да? Тази фурнаджийска лопата сигурно има пряк интерес в някое ЕРП... 


05.2.2014 | 16:25

Предложението на Волен Сидеров държавата да си върне контролът над електроразпределителните дружества не бе одобрено от депутатите в енергийната комисия на парламента. Народният представител внесе проект на решение за преобразуване на ЕРП-та в дружества с преобладаващо държавно участие.Той мотивира искането си с националния интерес от една страна, а от друга, защото "са продадени под пазарни цени". Според лидерът на "Атака" откакто са продадени състоянието на дружествата се влошава.

Предлагаме Народното събрание да възложи на правителството да вземе всички мерки, за да може държавата да върне, и да вземе приходите от енергийните дружества. По думите му за една година трите ЕРП-та са изнесли от България 3 млрд.872 милиона лева. Сидеров даде за пример прератяването на сделката между ЧЕЗ и Албания и допълни, че подобен процес тече и в Унгария. Той обаче пропусна да отбележи, че албанската страна бе осъдена и плаща неустойки.

Нашето предложение е държавата да влезе в една активна процедура и да отнеме лицензите на електроразпределителните предприятия, каза той.

Заместник-председателят на комисията Явор Куюмджиев от своя страна заяви, че от една страна е съгласен с някои заключение на Волен Сидеров, но има и известни забележки. По думите му моментът е подходящ държавата да си върне акциите в ЕРП-тата, но по пазарен път. Възможно е изкупуване на дялове, макар че сега ситуацията е усложнена, каза Куюмджиев. Той застана категорично зад идеята за "възвръщане на собствеността по пазарен начин" и даде за пример Великобритания. В рамките на дискусията Куюмджиев заяви, че това връщане на собствеността може да стане по пазарни механизми, а не с груби мерки. Пред журналисти депутатът от Коалиция за България припомни, че програмата на правителството е за реиндустриализация на българската икономика. Той обаче не пожела да отговори на въпроса, дали след ЕРП-та може да се очакват подобни стъпки и за други компании от частния сектор в България - връщане на частна компания под лоното на държавата с пазарни механизми.

"Смятам, че не може да рискуваме, тъй като ако трите ЕРП-та заведат дела може да се стигне до една много голяма тежка цена", каза Явор Куюмджиев. Той формулира виждането си като "предложение да се договорим с тях".

От своя страна лидерът на Атака коментира, че подобни решения трябва да се обсъждат на закрити заседания, за да не изтича информация към дружествата. "Има начини да бъдат победени. Това е работа на правителството", каза той.

Бившият енергиен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Делян Добрев припомни, че дейността на ЕРП-та е регулирана и ако някой трябва да носи отговорност за това как си вършат работата е Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. "Не можем да подкрепим обратна национализация на ЕРП-та" беше категоричен той. Добрев постави въпроса дали не съществува схема за наливане на държавни пари в закъсали предприятия като "Химко", което е с дългове за 100 млн. лв. и "Ремотекс".

Малко по-рано депутатите отхвърлиха и предложението на Волен Сидеров за рестарт на проекта АЕЦ „Белене“.

Източник: http://3e-news.net/българия/проектът-за-национализация-на-ерп-тата-не-успя_33846

Коментар от студиото: И трите ЕРП-та и Топлофикация твърдо нарушават Конституцията и редица закони на Република България! Има хиляди законови основания за отнемане Лицензите, осъждане за извършени престъпления и незабавна КОНФИСКАЦИЯ на мрежите на ЕРП-тата. Но Топлофикация е ДЪРЖАВНА и сега - тя облужваща партийни интереси, бидейки част от Столична Община, бидейки Държавна се ръководи от същата Държава в противоречие на законите, в погазване на глава първа от Конституцията! И след като Държавата, тоест Правителствата, депутатите, министрите и партиите така ръководят Топлофикация, как мислите те ръководят и контролират частните монополи? Ясно е - чрез тотална корупция, по същият начин както с Топлофикация! Вижда се кои депутати и партии са твърдо зад интересите на ЕРП-тата и кои опитват да защитават националните интереси, засега безрезултатно, заради прогнилото мнозинство! Искам да попитам, когато ЕРП-тата спират незаконно тока на десетки хиляди домакинства, когато незаконно самоуправствено унищожават милиони заводско и държавно сертифицирани електромери и ги подменят с манипулируеми и несертифицирани такива, какъвто е и случаят с електромер Daisy IVEL-ADX1!!! това не е ли нарушение на Законите и основание законно да бъдат изритани ЕРП-тата от България??? И именно ДЪРЖАВНАТА Комисията за енергийно и водно РЕКЕТИРАНЕ,  назначавана от същите тези ДУПЕТАТИ и Министри и партии, действа като отдел на ЧЕЗ, в която основни служители са хора дошли от Булгаргаз, Топлофикация, ЧЕЗ Разпределение, Веолиа, ДАНС и прочие, КАК ИСКАТЕ ДА ИМА ЗАЩИТА НА НАЦИОНАЛНИТЕ И ОБЩЕСТВЕНИТЕ ИНТЕРЕСИ? Когато същата тази ДКЕВР лицензира ФЕЦ-овете на мутрите. Срещу подкупи от по 100 хилади лева за всеки 1 процент одобряваше поскъпването цените на електро-енергията, Когато одобрява противоконституционни Общи Условия без да е опълномощена от името на гражданите на над-държавните монополи, където Конституцията не струва и колкото тоалетната хартия в кенефите им. Когато същата тази ДЪРЖАВНА комисия за енергийно и водно РЕКЕТИРАНЕ, параван на правителствата от Костов насам, е абсолютно незаконна и противоевропейска от 3.3.2011 г. според "Третия енергиен пакет" закони на ЕС, приети през 2009 г. станали абсолютно задължителни да бъдат транспонирани в местните законодателства на страните членки, с краен срок именно 3.3.2011 г!!
Именно по времето на Другаря Дебил Добрев, последните 33% държавно участие в ЕРПтата беше също продадено скрито и тайно! Тези другари, които вчера гласуваха против националния интерес, заслужават два куршума на Национален Стадион Васил Левски! И двата в главата от упор, вторият изстрел да е контролен, за да сме сигурни, че боклукът няма случайно да оживее! Така  трябва да се започне по списък с поне 40000 мутри/депутати/олигарси/престъпници, за да има някакъв шанс тази държава да започне да се оправя! Цифрата е по приблизителни данни от служители на МВР!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог