понеделник, 10 февруари 2014 г.

ЕРП-та ще поискат поскъпване на тока

ЕРП-та ще поискат поскъпване на тока


13:22 | 10 февруари 2014 | Общество / Редактор Лилия Чалева / обновено преди 3 часа

  Виж МАНИПУЛИРУЕМИТЕ ЕЛЕКТРОМЕРИ на
снимката - оптодвойката в дупката на металната шайба представлява безжичен инфрачервен порт за пълен системен достъп, паролите за които се притежават от ЕРП-тата, като бившата ЧЕЗ Лабораторис, наследена сега от ЧЕЗ Електро, Дирекция "Мерене и управление на данните"

Сн.: БГНЕС


След ЕВН и Енерго-Про обмисля да поиска повишение на цената на тока минимум със 7%.
Цената на тока трябва да се повиши минимум между 7 и 9 процента, каза във Варна управителят на "Енерго-Про" Стефан Абаджиев.

Миналата седмица стана ясно, че подобно е намерението и на доставчика на ток в Югоизточна България – ЕВН.
ЧЕЗ също обмисля да поиска поскъпване на тока минимум в размер процента на инфлацията.

Енерго Про все още не е подготвило окончателно анализа, който ще представи пред ДКЕВР, но Абаджиев посочи, че добре би било, ако нивата на цените на тока бъдат върнати отпреди март 2013 г. Според него обаче това не означава, че дружеството ще иска 12,7% увеличение на цената на еленергията, предаде БТА.

След февруарските протести от 2013 г., стойността на битовата електроенергия беше намалена на три пъти – през март с.г. с 6,2%, през август с 3,8%, и в края на годината с още 2,7%.

От ЕРП-то заявиха, че увеличението на цената на тока е необходимо, тъй като през 2013 г. от държавния регулатор не са признали никакви разходи на компанията, а тя е инвестирала 30 млн. лв. в поддръжка на качеството на съществуващата въздушна мрежа.

Значи ,ако правилно съм разбрал .Според инфлацията , ЕРП-та търпят загуби и трябва да си ги наваксат. А бедния данъкоплатец, който не помни кога за последно има изравняване на заплатата спрямо инфлацията, да духа супата.
Viktor

Според Абаджиев това е абсолютният минимум, под който няма как да се падне и, ако през тази година не се промени ценообразуването и начинът на признаване на разходите, то мрежата няма да издържи и качеството на тока ще се влоши.

Сметките за януари в Североизточна България са с 23,2% по-ниски в сравнение със същия месец на 2012 г., сочат разчетите на ЕРП-то. 64% от потребителите трябва да платят под 50 лева, а 17% са със сметки над 100 лева.

Миналата седмица министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев декларира, че тази година цената на тока няма да се увеличава, нито за бита, нито за бизнеса.

Енергодружествата са длъжни по закон на 28 февруари да обявят ценовите си намерение за тарифите от 1 юли, когато традиционно регулаторът решава какви да са цените в енергетиката.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/tok-dkevr-energopro-16105175

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог