понеделник, 24 февруари 2014 г.

Топлинен счетоводител: Ние пестим пари за парно

Топлинен счетоводител: Ние пестим пари за парно

14:04 | 21 февруари 2014 | | / Редактор Лилия Чалева /

Въпреки топлата зима, някои абонати на парно може и да не намерят голяма разлика в сметките си, защото всичко зависи от индивидуалното потребление на клиента.
Това мнение изрази на пресконференция Николай Жечев, директор на една от големите фирми за дялово разпределение, предаде БТА.

Според него дори и в една топла зима може да се плати по-висока сметка, отколкото в студена зима, ако даден клиент е увеличил мощността на радиаторите си и е спрял да пести.

От фирмата - топлинен счетоводител представиха данни за потребеното количество топлинна енергия в София в последните десетилетия, според които най-много е нараснало потреблението в годините между 1996 и 2000, когато е било разрешено да се демонтират радиатори - тогава потреблението е достигнало до 73,76 киловатчаса на куб. м за отоплителен сезон, а след въвеждането на дялово разпределение постепенно е започнало да намалява до около 30 киловатчаса на куб. м.

За намаляване на потреблението допринасят монтирането на термовентили, смяната на абонатните станции с нови, по-модерни и санирането на сградите, макар и частично.

От фирмата за топлинно счетоводство са категорични, че ако се върне възможността за изчисление на сметките на база кубатура на жилището, то това ще увеличи точно най-ниските сметки - на хора, които пестят.

Разходите в София за услугата топлинно счетоводство са общо около 6 млн. лв. като повечето от тези пари отиват за заплати. В същото време при 40% спад в потреблението, което се дължи на дяловото разпределение, икономията от потребление на енергия в София за отоплителен сезон е 124 млн. лв, изчисли Жечев.

От фирмата призоваха за реални санкции спрямо потребителите, които манипулират уредите си и по този начин крадат енергия от съседите си.

Те предлагат домоуправителят на сградите етажна собственост да може да осигурява достъп до тези апартаменти, в които се предполага извършване на манипулация на уредите.

За сезон обикновено се установяват около 20 случая на манипулации и се налага като санкция консумация на максимална мощност за дадения апартамент, заявиха от фирмата.


Източник: http://sofia.dir.bg/news.php?id=16179115

Коментари:

1. Какво се Сбърка в последното десетилетие?
Преди години ни учеха, че Топлото в парното е остатъчен продукт, от производството на ТОК!
От десет години, вкарвайки Топлинното счетоводство, все по-настоятелно ни убеждават, че Топлото е Топло... щото купуват мазут, дизел и газ, само защото ни топлят!
Айде стига глупости - ИЛИ правят ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ за градовете и топлото е вторичен продукт... или ДА СИ СВАЛЯТ ТРЪБИТЕ и да си го плащат, ако искат да взимат заплати.

Отговор - на сайта на ЕСО се вижда, че Топлофикационните ТЕЦове произвеждат от 200 (лятото) до 500 (зимата) МЕГАВАТА електроенергия, която всички българи заплащаме на ЕРП-тата с двете добавки за "Високоефективно комбинирано производство".

2. Не е Жечев, а е престъпника Николай Жечков, който държи 75% от дяловете на МХ "Елвеко" е управител на "Бруната" и на фирма фантом. "Сименс-България" категорично отрекоха да имат нещо общо със "Сименс и Елвеко". По данни на Министерството на икономиката и енергетиката МХ "Елвеко" и "Бруната" обслужват заедно близо 25% от сградите в София. Което не им пречи да работят с различни уреди. Така пазарът е разпределен и абонатите нямат избор - ако решат да сменят топлинния счетоводител, трябва да купуват и монтират други топломери.

3. Топлинните счетоводители трябва да бъдат премахнати задължително. Това каза енергийният експерт Георги Христов от Движение за национално единство и спасение (ДНЕС) пред "Фокус". "Те са в услуга на топлофикационните дружества. Топлинните счетоводители извършват практически манипулацията с разпределението на непотребена топлинна енергия. Те са измислили вариантите за разпределение, като това, което не могат да поемат отоплителните тела, те го прехвърлят в сградна инсталация. Сградната инсталация не е отоплително тяло. Сградната инсталация вече достигна размери от 60% - 70%. Не може едни тръбички, примерно на един тристаен апартамент, които имат разгърната площ от 0,63 кв. м, да отопляват повече от радиатори, които имат 11 - 12 кв. м разгърната площ. Това е абсурдно. Това всеки един нормален човек ще забележи веднага. Затова и казвам, че трябва да се промени системата, а не да се борим с последствията", каза още Георги Христов.

4. Интересно защо съдят само една "жертвена овца"- Вальо Топлото, а не е осъден "ДКЕВР", който приема на доверие всичко което идва от Мафията Топлофикация СФ, Защо не са дадени на съд "Държавната Комисия за Защита на Потребителя", "Специалистите" предложили "формулата" за рекетиране на гражданите и не на последно място тези "специалисти" и депутати, които са предложили промените в Закона за Енергетиката в 2003-2007-2008г задължаващи всички граждани притежаващи жилища в отопляеми сгради да плащат "данък Сградна Инсталация" /=62% при реална Сгр. Инст.=4%+ 4,5%за банята=8,5% !!/Независимо че хората са си свалили радиаторите а някои от тях дори са си изолирали тръбите! Какъв е този ЗАКОН който "Задължава" Топлофикация да доставя "МАКСИМУМА Топлоенергия" "по несъществуваш Проект" щом наличната Сградна Инсталация ФИЗИЧЕСКИ не е възможно да поеме тази уж ДОСТАВЕНА Топлоенергия?! Тогава ЗАЩО беше необходимо хората да поставят нови винтили и купуват уреди за "топлоразпределение", щом се доставя топлоенергия по "проект" и всичко "доставено" се заплаща, независимо дали е употребено?ВРЕМЕ Е ОБЕЩАНИЯТА за ПРОМЕНИ В ЗАКОНА ЗАЩИТАВАЩ МАФИЯТА ТОПЛОФИКАЦИЯ ДА БЪДАТ ОТСТРАНЕНИ ! И да спрат да имитират "ПРОВЕРКИ" на ТОПЛОФИКАЦИЯ СФ ЗАЩОТО НЕ ВСИЧКИ ХОРА СА ГЛУПАЦИ ЗА ДА ИМ ВЯРВАТ!

5. Задължително да се прекроят тръбите от вертикални в ХОРИЗОНТАЛНИ и на входа на всеки апартамент да има топломер, само по този начин ще се избегнат всички ненормални отношения, потребител фирма и съседи-крадци!!! Само тогава ще си плащам сметката за парно, а до тогава "да го духат"....

6. Фиримите за топлинно счетоводство са рационализация за комисионни, измислена от Иван Шиляшки и приветствана от Иван Костов.Аз лично предпочитам, замерването да се извършва от доставчика.Тогава и делата в съда между две страни са по-прости!

И от мен - задължително индивидуални договори за всеки радиатор / водомер, защото именно те са точката на доставка на топлоенергията! Точката не е преди абонатната, където сега са топломерите на Топлофикация. По ЗЕ всички загуби в абонатната са за сметка на топлофикациите, тогава защо ни ги фактурират да ги заплащаме? Дори и тези, които не ползваме и официално сме се отказали от услугите на вампирът-терорист!?!?

МАФИЯ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог