понеделник, 24 февруари 2014 г.

Падат лихвите върху прогнозните сметки за парно

Падат лихвите върху прогнозните сметки за парно

09:03 | 4 февруари 2014 | | / Редактор Лилия Чалева /

ДКЕВР прие общите условия на "Топлофикация София". С решението реално се премахват лихвите върху прогнозните сметки. Наемателите също могат да са абонати.
За абонатите на столичното парно приемането на новите общи условия означава, че няма да им се начислява лихва върху прогнозните месечни сметки.

"Законната лихва за обезщетение за забавяне се начислява само за задълженията за заплащане на потребеното количество топлинна енергия след изготвянето на изравнителните сметки, но не и за месечна дължима сума", пише в решението на ДКЕВР, прието на закрито заседание вчера.

Отделно срокът за заплащане на месечната сметка започва да тече не от датата на изтичане на периода, за който се отнася, а от датата, на която дружеството е обявило на интернет страницата си месечните дължими суми.

Наемателите вече ще могат да бъдат клиенти на парното. Това ще става с писмено съгласие от собственика на имота, заверено от нотариус.

Клиентите могат да искат и междинен отчет срещу заплащане.

Винтилите на абонатните станции вече ще работят на автоматичен режим. Така при по-топло време, абонатната станция сама ще превключва на по-слаб режим на работа, което би трябвало да намали сметките за парно, тъй като загубите на топлоенергия ще са по-малки. Режимът на абонатната станция вече ще бъде съобразен и с особеностите на сградата като качеството на дограмата и наличието на изолация.

Абонатите на столичното парно ще могат да следят за качеството на предоставяната им услуга на сайта на „Топлофикация София“. Ако те не са доволни, ще могат да възразяват.

Проектът за общи условия на "Топлофикация" беше предложен на ДКЕВР още през лятото, а през есента дружеството оттегли проекта си, защото регулаторът си е позволил да ги промени след обсъжданията.

"В настоящия случай комисията счита, че общите условия следва да бъдат одобрени съобразно дадените указания, тъй като са в защита на интересите на клиентите на дружеството", пише в решението на ДКЕВР.
То може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред ВАС.

От столичното парно засега отказват да коментират новите им общи условия. От пресцентъра на дружеството обясниха, че в момента правният отдел на компанията преглежда материалите, изпратени от ДКЕВР, и ще излезе със становище по-късно.

Абонатите могат да видят новите общи условия тук.

Източник: http://sofia.dir.bg/news.php?id=16066351

КОМЕНТАР: А виждали ли сте проектът за нови Общи Условия на ЧЕЗ?
http://www.cez-rp.bg/bg/obshti-usloviya/proekt-obshti-uslovia.html
Излишно е да казвам, че и тук ще трябва да хвърчат много глави, но не чрез ислямистко отсичане, а чрез гердан от експлозив Ц4... Изразявам се хиперболично, разбира се. Подобни методи са твърде бързи и безболезнени, а тези мафиоти заслужават мноооого болка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог