четвъртък, 27 февруари 2014 г.

Търсят защо са надути сметките за парно - Комисия от граждани и депутати мериха енергията по тръбите

СЕРИЯ ОТ ЕКСПЕРИМЕНТИ ПРОВЕРЯВАТ КЪДЕ СЕ ГУБИ ТОПЛОТО

Търсят защо са надути сметките за парно

Комисия от граждани и депутати мериха енергията по тръбите


Публикувано: 27 февр. 2014, 07:17 | Обновено: 27 февр. 2014

Серия от експерименти в абонатните станции ще доказват къде се губи топлото по тръбите и отчитат ли вярно топломерите в столицата. Депутатите от енергийната комисия в парламента заедно с граждански сдружения вчера инспектираха абонатна станция на „Топлофикация София” на ул. „Съборна”, съобщава „Монитор”.
По време на посещението се разигра лют спор къде трябва да стои топломерът в абонатната станция. Според граждани в момента топлофикациите са поставили топломера така, че на практика не мери действително потребената от сградата топлоенергия, а отчита тази, която се връща към топлофикациите. „Как иначе сградната ми инсталация е 62%, а за подгряването на 1 кубик вода отиват 160 киловатчаса, което е колкото 10 бойлера”, попита Георги Христов от гражданско движение ДНЕС.

Боян Паунов от „Топлофикация София” беше категоричен, че се мери реално ползваната от сградата топлина. За да докаже правотата си, от дружеството врътнаха кранчето на топлата вода, която се подава към сградата.

„Виждате, че топломерът на абонатната станция показва нула и не отчита нищо”, каза шефът на комисията по енергетика Рамадан Аталай. Това се наложи защото граждани твърдят, че при нулево потребление на сграда топломерът отчита 13 киловата в час консумация. Става въпрос за 19-етажна сграда в „Младост”. Паунов обясни, че това идва от кръга на циркулацията, който осигурява топлата вода да идва веднага след развъртането на крана.

Гражданите обаче отново не останаха доволни и поискаха да бъде спрян и циркулярният кран и да се направят опити с поставени топломери над спирателния кран и водомер на топлата вода. Освен това по време на опита трябва да са врътнати и кранчетата на всички радиатори в сградата.

„Ще направим и този експеримент. Ще отчетем една абонатна станция с всички допълнителни уреди и ще направим съпоставка със стандартна. Ако има някаква разлика, ще направим така, че да се монтират уредите там, където ще са най-точни”, обеща на гражданите Аталай. Той подчерта, че „Топлофикация София” го е загубила като клиент, защото не регулира циркулярната помпа, и вече е минал на бойлер.

„Изключването й води до това, че заради хората, които не обичат да се къпят, сутрин чакаме по 15 минути да дойде топлата вода”, обясни Аталай. По думите му, докато няма единна позиция на „Топлофикация София”, клиентите и неправителствените организации, няма да има промени в закона.

Във вторник енергийният министър Драгомир Стойнев заяви, че не е нормално да се плащат по-високи сметки за ток и парно, тъй като последните месеци бяха по-топли в сравнение с миналата зима. Той беше категоричен, че резултатите от проверките за дейността на електроразпределителните дружества и на топлофикациите ще станат ясни през март. Те се извършват от НАП, ДАНС, Агенцията за държавен финансов контрол и ДКЕВР.

Източници: http://www.blitz.bg/news/article/252877http://www.monitor.bg/article?id=419897

Коментар: Хиляда пъти сме казвали, че искаме:
1. Индивидуални договори за всеки радиатор и водомер. 
2. Водомерите да отчитат само когато температурата е над 50 градуса, както е в Германия.
3. Всеки радиатор да бъде снабден с истински топломер, измерващ температурната разлика между навлизащата и излизащата вода умножено по дебита.
4. Сградна инсталация и подобни загуби, да се третират точно така, както се третират загубите в абонатната станция. Според Закона за Енергетиката (ЗЕ) тези загуби в абонатната са за сметка на Топлофикация! Тогава да попитам, защо топломерът е преди абонатната? Защо абонатите сe фактурират да плащат тези загуби, след като няма уреди които обективно да ги измерват? Всичко това показва ясно, че за последните 15 години, нито една фактура на топлофикация няма правна стойност, защото представлява документ с невярно съдържание! Друг въпрос е, че топлофикация София рекетира народа с наречените от нея "съобщение към фактура"!
5. Ако точката на доставка не е входа на съответния радиатор или водомер, тогава нека Топлофикация да издава фактурите си на самата абонатна станция. Тя в повечето случаи си е тяхна, и тъй като не представлява правен субект, Топлофикация може просто да фактурира себе си. Ако искат да дават абонатната или себе си на съдия изпълнители или мутри бухалкаджии.
6. Топлофикация да заплаща наем на домсъвета за използването на площ или обем от общите части за помещаването на абонатната си станция, така както мобилните оператори заплащат наем за разполагането си на базовите станции и антените си. Наемът там се актуализира за всяка антена или мачта и за всеки квадратен метър. Нима телекомите трябва да са дискриминирани? България може да бъде осъдена от телекомите за подобна дискриминация.
7. Топлофикация да бъде задължена да поддържа сградната инсталация и да обезщетява домакинствата за настъпили евентуални аварии и наводнения или да заплаща такса за достъп плюс наем за използването и. Или да изгради щрангове за хоризонтално индивидуално захранване към всяко жилище, където отново с истински топломер на границата на имота да се измерва действителното потребено количество топлоенергия, според Европейското законодателство, без допълнителни сградни такси и други.

Само тези мерки ще доведат до това, абонатите да заплащат точно потребената енергия, а когато затворят кранчетата си за да не потребяват, да не заплащат никакви остатъчни суми, представляващи чист рекет.

Всичко несъвпадащо с изложените изисквания накърнява правата на потребителите и е неравноправно. Нарушават се чл. 3 и чл. 68 от ЗЗП, нарушава се глава първа от Конституцията. И ако Държавата и нейната топлофикация нарушават законите и Конституцията, да се саморазпуска и да идват престъпниците да ни управляват. Всъщност това отдавна се случи, още при соросоида "Изпърдян Клостов", който легализира групировките като "застрахователни фирми" и прочие. Същото сега се случва отново и в Украйна.

Свързана статия: http://fotovoltaikbg.blogspot.com/2014/02/blog-post_24.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог