събота, 15 февруари 2014 г.

Сметките за парно опряха до съседското сдружаване

Сметките за парно опряха до съседското сдружаване


Детайли Публикувана в Петък, 14 Февруари 2014 03:10

http://www.zemia-news.bg/media/feedgator/images/daily/2014/02/14/4_14-5-1.jpg



Едно от основните предложения на левицата в Закона за енергетиката е да отпаднат топлинните счетоводители и да се плаща на кубатура

Отчитането на потребената топлоенергия и оттам стойността на крайните сметки опряха до съседското сдружаване и колективния живот на етажа, стана ясно от коментара на депутата от БСП и член на Комисията по енергетика Явор Куюмджиев, който обясни, че ако в етажната собственост се постигне съгласие как да се отчита изразходваната енергия, ще отпаднат топлинните счетоводители, а с тях и сметките ще намалеят заради плащанията към тях. Тази идея стои и в основата на промените на Закона за енергетиката, които са за топлоснабдяването, коментира БиТиВи. Едно от основните предложения е да отпаднат топлинните счетоводители и да се плаща на кубатура. До момента енергийните счетоводители определят кой колко е потребил, обясни Куюмджиев. Сега ако хората в етажната собственост се разберат помежду си и намерят начин, ще могат да си отчитат енергията сами и за тях таксата за топломер на топлинните счетоводители пада веднага и сметката им също, уточни народният представител от ПГ на КБ и зам.-председател на Комисията по енергетика. Според Куюмджиев топлинните счетоводители в момента са единствените щастливи от цялата система. Те обслужват крайните клиенти, а получават парите си от топлофикациите. Това, което ние искаме, е те да излязат на пазара, да отидат при клиентите си, при потребителите и да се конкурират, обясни депутатът. Той поясни, че не е задължително отчитането да става на квадратура, може да е на брой членове на домакинството или по-друг начин. По думите му данните на експерти показват, че изчислението на кубатура в много случаи излиза по-евтино от дяловото разпределение. В ефира на телевизията Куюмджиев се позова на добросъседските отношения, като обясни вчера, че топлината е колективна услуга, ако не става въпрос за хоризонтална инсталация и призова хората: „Ако можете да се разберете, разберете се”. На неговата „добра новина” за по-ниско сметки обаче се противопостави Тодор Кузманов от Асоциацията на дружествата за топлинно счетоводство, според когото месечното намаление ще е 2 лева, което за година грубо е 30 лева. Куюмджиев отговори, че му е тъжно, че има хора, които смятат, че 30 лв. „не са никакви пари”. Той призова производителите на ток да спрат да плащат на компаниите-майки за услуги като информационно обслужване и ПР и оттам да си набавят средствата, които са им необходими, за да не искат скок на цените на тока.


Коментар :  Този Явор Куюмджиев ми става адски противен! Фурнаджийска лопата до луната и обратно! Прочетете само какви пълни простотии! Аз и всички в тази проклета държава пък искаме ИНДИВИДУАЛЕН ДОГОВОР И ОТПАДАНЕ НА СГРАДНАДА ИНСТАЛАЦИЯ, ЗАЩОТО ТОЧКАТА НА ДОСТАВКА, тоест ПРОДАЖБА, Е ИМЕННО КРАНЧЕТО НА РАДИАТОРА И КРАНЧЕТО НА ВОДОМЕРА. Дори ИНДИВИДУАЛЕН ДОГОВОР ЗА ВСЯКО КРАНЧЕ е нужен, с истински измервателни уреди! Ако не, РАЗСТРЕЛ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ и ОБРЪЧИТЕ ОТ ПАРТИИ ОКОЛО НЕЯ, ЧЕЗ, ЕВН, ЕнергоПро, ЛукОйл, ВЕОЛИЯ и прочие!














Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог