четвъртък, 27 февруари 2014 г.

Петър Докладал: Твърденията, че ЧЕЗ изнася печалбите били безпочвени

Петър Докладал: Твърденията, че ЧЕЗ изнася печалбите са безпочвени


23.02.2014 10:12;  24 часа онлайн;

Твърденията в публичното пространство, че електроразпределителните дружества реализират свръхпечалби, които изнасят от България, противоречат на фактите. Това каза в интервю за "Фокус" Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

Нетният положителен финансов резултат за последните девет години (2005 - 2013) на разпределителното дружество ЧЕЗ Разпределение и на снабдителното дружество ЧЕЗ Електро, е 379 млн. лв, а печалбата им преди данъци и амортизации (EBITDA) възлиза на 937 млн. лв. За този период инвестициите, направени в мрежата на Западна България и за подобряване на обслужването, са в размер на 728 млн. лв, а внесените преки и косвени данъци в държавния бюджет възлизат на 285 млн. лв.

Тоест общите разходи на ЧЕЗ в България са в размер 1 милиард и 13 милиона лв. Ако ги сравните с размера на печалбата преди данъци и амортизации, се получава отрицателна величина - 76 млн. лв. Тоест за периода от стъпването на ЧЕЗ в Западна България до 2013 г. компанията не е започнала да възстановява първоначалната си инвестиция в размер на 551 млн. лв., която направи през 2004 г., в приватизацията на разпределителните дружества, каза Петър Докладал.

Очевидно е, че генерираните през последните 9 години парични средства и печалби са изцяло инвестирани в електроразпределителната мрежа на Западна България и в плащания за данъци и такси в държавния бюджет. Следователно твърденията, че ЧЕЗ изнася печалбите са абсолютно безпочвени. През 2010 год. ЧЕЗ изплати дивиденти с парични средства взети от първоначалната инвестиция в размер на 124 млн. лв., от които 83 млн. лв. на мажоритарния собственик ЧЕЗ а.с. и 41 млн. лв. на българската държава, каза Петър Докладал.

Източник: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=3362073

Изявление на ръководството на ЧЕЗ в България


27. 2. 2014

ЧЕЗ предлага по-балансирано разпределение на дяловете на различните участници във веригата производство-доставка на електроенергия. Компанията призовава за прозрачно, справедливо и равнопоставено определяне на цените на електроенергията.

През последните години делът на ЧЕЗ в крайната цена на електроенергията непрекъснато се понижава – от 13% през 2006-2007 г. до 0,9% в момента. С трите си решения през миналата година Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) понижи дела на ЧЕЗ с 90%. Същевременноделът на НЕК, ЕСО и производителите бе увеличен с 11% и в момента е 82,45% от крайната цена. Подобно неравнопоставено преразпределяне на дяловете на участниците във веригата противоречи на основния принцип в ЕС, където всички части на веригата се развиват балансирано. По този начин се нарушават и интересите на потребителите, тъй като в момента минималният дял на ЧЕЗ в цената е недостатъчен за поддържането и модернизацията на най-голямата електроразпределителна мрежа в страната, с дължина 60 хил. километра, която обслужва над 3 милиона български граждани.

С обявеното намерение ЧЕЗ призовава делът й във веригата да бъде възстановен до равнище, което ще й позволи да развива мрежите и да подобрява обслужването.

Като отговорен инвеститор ЧЕЗ е длъжна да информира регулатора, институциите и клиентите какво е необходимо да се направи и какви са неотложните нужди от инвестиции в електроразпределителната мрежа в Западна България. Експертни оценки показват, че за да се постигне в оптимални срокове европейско качество на услугата в Западна България трябва да бъдат влагани по 150 млн. лева годишно. Запазването на сегашния минимален дял на ЧЕЗ в крайната цена ще ограничи възможностите за инвестиции, ще доведе до забавяне на развитието и обновяването на мрежата и ще направи невъзможно дългосрочното поддържане на вече достигнатите показатели.

Допълнително с последното ценово решение от 31 декември 2013 г. ДКЕВР намали признатите технологични разходи на електроразпределителното дружество от 10% на 8%, докато реалното им ниво е 11,98%. Компанията ще заяви намалени нива на технологичен разход спрямо реално отчетените – а именно 11.5%. Благодарение на направените инвестиции в електроразпределителната мрежав размер на728 млн. лева в периода 2005-2013 г. ЧЕЗ успя да намали технологичните си разходи от 21,52%, на 11,98%. Ценовото заявление на дружеството ще цели покриване и на присъщите разходи за осъществяване на дейността, както и на тези които ще възникнат в следствие на въвеждането на баласиращия пазар, които са в размер на 6,39 млн. лева за „ЧЕЗ Разпределение България“ и 34 млн. лева за „ЧЕЗ Електро България“.

Освен това компанията трупа нетни загуби, тъй като снабдителното дружество „ЧЕЗ Електро България“ продава електроенергия на по-ниски цени от тези, на които я купува от НЕК. В същото време продължава да се игнорира проблема с некомпенсираните разходи за закупуване на енергия от ВЕИ.

През последната година общият финансов резултат на ЧЕЗ като инвеститор в България за 2013 г. е отрицателен - загуба в размер на 55,4 млн. лева. Компанията не само няма свръхпечалба в България, но дори не е започнала да си възвръща първоначалната инвестиция за придобиването на трите електроразпределителни дружества в Западна България и ТЕЦ Варна.

От стъпването си в България през 2005 г. ЧЕЗ е инвестирала и внесла в бюджета на страната над 2,2 млрд. лева. Те включват 1,8 млрд лева инвестиции за закупуването на ТЕЦ Варна и трите електроразпределителни дружества в Западна България и вложения в развитието на мрежите и услугите. Компанията е внесла и 474 млн. лева преки и непреки данъци в бюджета на страната за периода 2005-2013 г. С извършените инвестиции ЧЕЗ обнови 30% от електропреносната мрежа, намали броя на непланираните прекъсвания на клиент за една година с 42% за периода 2009-2013 г., присъедини 70 000 нови клиенти и предлага близо 100 вида услуги.

Пресцентър на ЧЕЗ България

е-mail: communications@cez.bg
http://www.cez-rp.bg/bg/novini/975.html

Коментар: Верваме ви, копелета! А пък според финансовите отчети на ЧЕЗ,
http://www.cez.bg/bg/home/investitori/cez-electro/finansovi-otcheti.html ,
http://www.cez.bg/bg/home/investitori/cez-electro/finansovi-otcheti.html ,
http://avtorski.pogled.info/article/50747/Koi-klati-pravitelstvoto-Ili-kak-DKEVR-i-CHEZ-spyat-v-edno-brachno-lozhe ,
няколко десетки милиона левове са дадени за ПиАр акции, тоест глупави публикации като тази, както и подкупи към тях. Вие на кого бихте вярвали, на гаулаитера от снимката или на Одитните доклади за 2012 и 2013 г. в енергетиката, според които за всяка от последните две години трите ЕРПта са изнесли зад граница колосалната сума от 3.8 милиарда лева, както сме писали в други статии в блога. Но нека за миг хипотетично предположим, че Докладал е прав. Ми то да го оплачеш жив! Всеки нормален бизнес до сега да е фалирал и да се е изнесъл от тук. Ей де е Чехия! Моля! Някой да Ви задържа на сила?????? Обаче преди да си заминете, моля да възстановите на гражданите всички нанесени щети по повреждането на частните държавно и заводско-сертифицирани електромери, които имахме, както и да си заплатите дължимите обезщетения по закон и по утвърдените от вашия ДКЕВР ваши Общи Условия за всяко денонощие през което сте държали и държите стотици ваши абонати с незаконно изключено от Вас електрозахранване!!!!!!!

Дори докато публикувах този материал, спря тока на квартал, където минава сегмент от интернета ми....

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог