петък, 28 февруари 2014 г.

Комисия: Динко Буров от Тополчане е дискриминиран от 2000 цигани и от ВИК.

Комисия: Динко Буров от Тополчане е дискриминиран от 2000 цигани

27.02.2014 11:39

60-годишният Динко Буров от сливенското село Тополчане се чувства дискриминиран от своите съселяни роми, които не плащат сметки за питейна вода вече 20 години и води близо 6-годишна битка с институциите, съобщава TV7.
В селото, известно като най-голямото в сливенска община, живеят близо 4000 души. Близо 2000 души от населението са от ромски етнос. Те мирно съжителстват с останалата половина на селото, но не плащат водата, която ползват.

"Това си е жива дискриминация, само че трябва да се докаже по някакъв начин. Започнах през юни 2008 г., когато поисках, по Закона за достъп на обществена информация, информация от ВиК, от полицията, от общината и подписвах декларации за неверни данни", разказа Динко Буров пред TV7.

Комисията по дискриминация провежда заседание, на което освен тъжителят, присъстват кметицата на селото, както и началникът на ВиК в Сливен. Установено е очевидното - в огромната ромска махала водата се начислява служебно, никой не плаща, а това коства огромни загуби на ВИК дружеството.

"Установи се, че нямат водомери. Водомерите са изхвърлени, а на една тръба са навързани по няколко семейства", добави Буров. От комисията по дискриминация вземат ясно становище, което Буров получава като официален отговор. В него се казва, че Динко Буров е дискриминиран от жителите на североизточната част на село Тополчане. "И не само аз, но и останалите", казва той.

От сливенската регионална здравна инспекция са категорични, че ако водоподаването бъде спряно, има реална опасност от пламване на болести в ромската махала. А тук вода не липсва, защото в центъра на селото има стара бликаща чешма, която е естествен извор.

В контекста на дискриминирането му, Динко Буров, смята, че естественият извор трябва да е единственото място, от където човек може да ползва безплатно водата. Решение по какъв начин да бъдат събирани липсващите плащания от ромската махала все още няма. Защото от там са категорични - пари за вода няма.

Статистиката за раждаемост за 2012 г. в село Тополчане сочи, че от родените 76 бебета само три са българчета. През 2013 г. цифрите са подобни, а през 2014 г. местните казват, че младите български семейства бягат в чужбина. За чужбина мечтаят и ромите.

С постановеното свое решение Комисията за защита от дискриминация налага на "Водоснабдяване и канализация" ООД - Сливен имуществена санкция от 2500 лв., а на управителя - глоба от 1000 лв. Наложени са предписания да се предприемат адекватни мерки за защита на правото на равнопоставеност на потребителите.

Равносметката от това обаче е, че от всичките близо 2000 души население на ромската махала плащат едва 4 или 5 души, които имат монтиран водомер. Следващото заседание на Комисията по дискриминация ще бъде в края на март, когато се очаква да се разгледа отново казусът по жалбата на Динко Буров.

Източкник: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=3439165

САМО ВИК-то ли ни дискриминира? А СКГТ? А МВР? А частното самоковско енерго?
http://samokovest.com/уволниха-шефа-на-ерп-самоков-ивайло-до/
http://samokovest.com/бат-сали-обвини-електроразпределит/
http://samokovest.com/кражбите-на-ток-в-циганската-махала-в-с/
http://samokovest.com/незаконното-енерго-в-циганската-маха-2/

А колко още такива има в цялата страна? А "бежанците" тоест пришълците плащат ли си тока?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог