четвъртък, 6 февруари 2014 г.

Зелена светлина: Чиста енергия в Лондон


Зелена светлина: Чиста енергия в Лондон

февруари 03, 2014


Лондонска визия за бъдещите жилищни сгради със стройни редици от слънчеви панели. Същински пазители от влиянието на големите енергийни компании, шегуват се не на шега местните хора. Вярно е, че засега уловеното от фотоволтаичните клетки слънце не стига, за да осигури напълно енергийните нужди на жилищата.

Но пък генерираният от панелите ток захранва изцяло този общински център в южната част на Лондон. Включително и тази кухня, където уредите и осветлението работят с добита от слънцето чиста енергия. В ясни и слънчеви дни генерираното електричество е в повече, подава се в общата мрежа, а приходите от продажбата му се превръщат в инвестиции за нови общински проекти или кампании.

“Така можем да си позволим да отнемем поне за ден 15-16 младежи от родителите им, да се занимаваме с тях и те да развиват нови умения”, – изтъкна Мери Симпсън, управител на гражданска асоциация.

Според последните проучвания на британското министерство на енергетиката 50 процента от запитаните хора заявяват, че основният мотив да се включат в общински енергийни схеми е намаляването на разходи от сметките. Хората от този район на Южен Лондон, обаче, се стремят към нещо по-различно. Целта им е новата, чиста енергия, да промени живота им, като разбира се ще им спести и разходи.

“Стотици общини страдат от липса на горива и от безработица. Възобновяемата енергия е възможно решение за тези проблеми. Тя не само намалява сметките, но може да създаде нови работни места и нови партньорства”, – уточни Агамемнон Отера, директор на общинска енергийна компания.

Британското правителство финансира с десет милиона лири Градския общностен енергиен фонд. Целите на проекта изглеждат идеални през погледа на гражданите: натиск върху енергийните дружества, които да намалят цените на доставяната енергия, по-топли домове, съкращаване на вредните емисии и разнообразяване на британския енергиен микс.

Плановете са до 2020 година енергийните схеми на общинско ниво да доставят чиста електрическа енергия, достатъчна за захранването на един милион домакинства. Изчисленията сочат, че на този етап включването в подобен проект може да спести между 300 и 400 лири годишно от сметките на всяко домакинство.

Автори: Милен Атанасов и Биляна Бонева

Източник: http://bnt.bg/news/svyat/zelena-svetlina-chista-energiya-v-london

Коментар от студиото: Ето така се правят ФЕЦовете по света! Нито се засенчват хиляди декари от мастити мутри и се превръщат в пустиня плодородни ниви. Нито производството е централизирано и концентрирано в ръцете на шепа Мутро-Депутатски-Олигарси, формирали картел чрез закона за ВЕЙ на Политическа Проституция ГРОБ, БКП, ДПС, НДСВ. Както и в Германия, ФЕЦовете се изграждат само по фасадите и покривите на постройките, над 200 000 домакинства и малки фирми са производители, децентрализирано, силно географски диверсифицирано, което дава много по-малко влияние от преминаващите облаци и прочие. Не се налага да се използва преносна мрежа, която неминуемо облагодетелства и ЕРПтата, вдигайки и цената, внасяйки и допълнителни загуби от преноса! Просто панелите се включват в контакта на съответното домакинство или в ел. инсталацията на съответния блок в съществуващите ел. табла! Призовавам в най-скоро време с цел опазване на екологията и на обществените интереси, централизираните ФЕЦове, в това число и "Фрии Енерджи Проджект Орешец" на ЧЕЗ, да бъдат разрушени, а панелите да се преместят по фасадите и покривите в градовете! Съответните ниви отново да започнат да се използват за отглеждане на СЕЛСКОСТОПАНСКИ култури!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог