АРБИТРАЖЪТ В ПАРИЖ НИЩО НЕ РЕШАВА, ТРЯБВА ДА СЕ ДОГОВОРИМ С „РОСАТОМ“!



На нас, българите само ядрената енергетика остана в ръцете на държавата. Без нея България ще се превърне наистина в една бананова република с управление отвън. За 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй ” едни политически сили обвиняват други. Едни обвиняват Иван Костов, други- Меглена Кунева и правителството на НДСВ, трети- Европейската комисия за това, че е казала, че ставаме членове на ЕС само при затварянето на блоковете. Това не отговаря на истината. Истината е, че след огромната модернизация се стигна до тяхното затваряне от едно обещание, което на практика лиши от една страна българския народ от евтина електроенергия, щеше да запази дела на ядрената енергетика като специалисти и като потенциал. Затворихме ги срещу едно обещание, срещу една добра дума, която няма никаква юридическа стойност.

Разговор с Илчо Костов, председател на ГД „РИЛА” в предаването „Държавата днес” по Алфа телевизия:

- На първо място да поговорим за затварянето на 3 – 4 блок на АЕЦ „Козлодуй”. Поправете ме, ако греша, но след налятите 240 млн $ за подсигуряване на тяхната безопасност, няма нито една световна организация по ядрена сигурност, която да казава, че блоковете трябва да се затворят. Напротив, те дори препокриват изискванията за сигурност. Кой, тогава, казава по онова време, че блоковете трябва да се закрият?

- Рестартиране на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”, удължаване живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”, 1-ви и 2-ри блок на АЕЦ „Белене” и 7- ми блок на АЕЦ „Козлодуй” да взаимно свързани.

- Това, което казвате Вие е много важно, защото голяма част от средите в ляво и дясно казват или-или.

 -  На нас, българите само ядрената енергетика остана в ръцете на държавата. Без нея България ще се превърне наистина в една бананова република с управление отвън. За 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй ” едни политически сили обвиняват други. Едни обвиняват Иван Костов, други- Меглена Кунева и правителството на НДСВ, трети- Европейската комисия за това, че е казала, че ставаме членове на ЕС само при затварянето на блоковете. Това не отговаря на истината. Истината е, че след огромната модернизация се стигна до тяхното затваряне от едно обещание, което на практика лиши от една страна българския народ от евтина електроенергия, щеше да запази дела на ядрената енергетика като специалисти и като потенциал. Затворихме ги срещу едно обещание, срещу една добра дума, която няма никаква юридическа стойност.

 - България не е подписала реален договор за спиране на блоковете. Подписала е „understanding”.

 - Точно така. Въпросът за рестартирането на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ «Козлодуй» е по какъв начин могат да се рестартират и в какви срокове. Но за това може да се говори, ако има политическа воля. Проблемът е, че активите на 3-ти и 4-ти блок са прехвърлни от държавата на ДП РАО. Така че, най- напред трябва да се възстанови собствеността, тъй като с изключение на някои технически мероприятия като  подготовка на карти за извеждане от експлоатация на блоковете, по тях още нищо не е демонтирано. Така че няма проблем блоковете да се рестартират.

 - Казвате, че няма технически проблем, явно проблемът е  политически.

 - Разбира се, че е политически. След това ще има разходи и със лицензирането, но съобразени сн разходите по извеждането, те са малки. Нося една справка за извеждането до 2020 г., цифрите се движат между 800 и 1,7 млрд лева. Разчетите на предприятието, което ще се занимава с това до 2020 г. Саоколо 1,1 млрд. лева. Т.е. това са 550 млн. евро, които ще се дадат за извеждането на тези блокове от експлоатация, като след това няма да може да има рестарт.

 - За скраб ли ще ги продаваме?!

 - Да, аз дори имам справка от кой метал колко ще излезе…

 - Някой тук доволно потрива ръчички….

 - Нека не се занимаваме с дребни неща. Вие ме представихте като енергиен експерт, но аз съм и председател на ГС «Рила», което се сформира покрай референдума за АЕЦ «Белене», бях и управител на клон АЕЦ «Белене» в периода 2001-2005 г.- времето, в което се реши  рестартът на проекта и имам достатъчно информация и за 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ «Козлодуй».

ГС РИЛА предложи още миналата година рестарта на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ «Козлодуй».

Предоставихме конфиденциална информация, която доказваше, че българското правителство трябва веднага да се започне преговори с руската страна за възстановяването на проекта «Белене», за да избегне арбитража и последиците за България.

Сега се чува непрекъснато, че властта трябвало да изчака решението на арбитражния съд в Париж и тогава нашето правителство щяло да направи постъпки към размразяване на проекта «Белене». Но какво на практика решава арбитража?

Изходът от арбитража може да бъде в три направления. Първо, – ние да спечелим арбитражното дело. А дано, ама надали! Невъзможно е! Кауза пердута, както се казва.

Втора възможност е да приемем, че някои позици от този иск съдът ще ги «отпише», така да се каже. Т.е. като тежест за българия ще остане не повече от 20-30% от искана сума – 1,5 млрд. евро.

И трети вариант е – България да бъде осъдена на100%.

Но да вземем средния вариянт, осъдени сме да кажем на 20-30 % от исканата сума по делото. Нека не забравяме, че във времето в което тече арбитражът, се трупат лихви.

Отделно дължим хонорар на нашия юридически представител  и в крайна сметка пак отиваме на 1 млрд. евро задължение на държавния бюджет. Така, че арбитражът нищо не решава, а ни е разполагаме с коз – проектът АЕЦ «Белене». Можем и сега дори да се договорим с руската страна и да избегнем арбитража.

- Това, което вие правите е да убедите политиците да изпреварят решението на арбитража….

 - Не само да го изпреварят! Ние имаме възможност да се разберем с руската страна за много повече отстъпки, ако им покажем нещата такива каквото са. Аз не мога да споделя тези неща в ефир, но ние сме изпратили необходимата информацияи до бившия Премиер и до настоящия, чрез неговия Началник- кабинет. Отговор до момента няма никакъв…

 - За мен не е старнно, че нямате отговор от Президента Росен Плевнелиев. Той е твърд противник на прокта «Белене», като негово оправдание е витиеватото обяснение за енергийна ефективност. Разбирайте да облепим панелките с различни материали и това ще ни спести нуждата от АЕЦ «Белене». Това е безумие!

 - Това, което казва Президента не е излишно, но е много малка част от проблемите за решаване. В тази връзка, искам да каза, че трябва много добре да си направим сметката. 

Първо един иск от 1 млрд. евро, който тежи над нас като Демоклиев меч. Второ – спирането на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ «Козлодуй». Вярно, че получаваме някакви пари от Европа за това, но по-голямата част от сметката, пак ние ще я платим.

Трето – удължаването на живота на 5-ти  6-ти блок също не е на 100% сигурно. Това, че някой казва, че ще удължи живота им е само едно добро пожелание, нека да видим какво ще се получи на практика. Аз поне  не знам какво се прави в момента по този въпрос.

А пък проектът Козлодуй-7, къдети ние също ще участваме с някакъв дял от финансирането, тъй като американската страна ни казва, че ще кредитира
Ето ти сметката пак набъбна до  4 млрд. Евро, колкото е цената за изграждането на двата блока на площадката в «Белене».

 - И ако тук беше президентът Плевнелиев, той веднага би ви попитал – и какво правим с цялата тази енергия?

 - Президентът трябва да свика в най-кратки срокове Консултативния съвет по национална сигурност с една тема – бъдещето на ядрената енергетика на България, с няколко подтеми – рестарт на 3-ти и 4-ти блок, модерницация и удълаване на живота на 5-ти и 6-ти блок, изграждането на 7-ми блок на АЕЦ «Козлодуй» и най-важното – старт на проекта АЕЦ «Белене». Да се поканят експерти и политическите сили и да се потърши широк консенсус за бъдещето на най-важния сектор в страната.

 - За всичките тези вече 8 години изчислявали ли сте колко са преките ни загуби след затварянетоо на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ «Козлодуй»?

 - Ние пуснахме брошура не само за 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ «Козлодуй», но и за АЕЦ «Белене». Цифрите варират от порядъка на 1 млрд евро в годините…това прави около 500 млн на година. Но тук не става въпрос само за пари. Тук говорим и за пропуснатия кадрови потенциал, развитие на отделни съпътстващи производства по 3-ти и 4-ти блок, договори с редица български организации, които изпълняват някои допълнителни дейности по тези блокове. Комулативният ефект е много по-голям от това, което се казва.

 -  Разбийте мита за «бъдещето» и зелената енергия, която в близките години щяла да измести атомната енергия.

 - Това са несериозни неща. Дори цената на енергията от възобновяемите източници да е нула стотинки, те не могат дарешат въпроса. Винаги трябва да имаме заместващи мощности, когато тези не рабитят. Ако имаме изнсталирани 3000 MW инсталирани ВЕИ мощности, трябва да имаме 6000 MW заместващи мощности, които да ги заместят, когато те не работят. Аз не съм против залената енергия. Но това трябва да част от микса на страната. Ако имаше друг вид мощности, аз щях да съм с двете ръца „за”, но това е ситуацията в момента.

 - Разбийте още един мит – този за централата в „Чернобил”, с който до ден днешен плашат не само децата, но и възрастните, когато става въпрос за ядрена енергия. Централата в Белене , както и блоковете в Козлодуй имат съвсем друга технология.

 - Те нямат нищо общо. Реакторът, който се взриви в Чернобил е РВМК, а тези в Козлодуй и Белене са ВВЕР. Реакторът в Белене е с ловушка, която при разтапяне на активната зона, каквато аварията се случи сега в САЩ и за която не се чу толкова, защото нямаше взрив, но имаше теч на гориво в активната зона на реатора. Това може да се каже, че е най-голямата авария в ядрената енергетика в …..

 - Това е много интересно – в испания, Англия, Франция има реактори, които работят от 50-те или 60-те години, на които никой не иска да им дръпне шалтера. Само нашите, при все че са доказали 100 пъти своята безопасност.

 - Моето виждане е следното – възстановяване работата на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ «Козлодуй» до минимум 2021-2022г., когато се очаква при рестарт на проекта «Белене». Да заработи първи блок, макар че според мен максимумът трябва да бъде до евентуален пуска на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”.


 Алфа телевизия
 
Публикувано в Интервю, НАЧАЛНА СТРАНИЦА. http://afera.bg/interviu/56841.html