сряда, 20 май 2015 г.

Борисов заведе 7 министри в Катар, обсъдиха газови връзки. Катар прояви интерес към 7-ми блок на АЕЦ ”Козлодуй”

Борисов заведе 7 министри в Катар, обсъдиха газови връзки. Катар прояви интерес към 7-ми блок на АЕЦ ”Козлодуй”


0:52 | 17 май 2015 / Редактор Десислава Димитрова
16:10 | 18 май 2015 / Георги Брандийски

Премиерът Бойко Борисов и 7 от министрите са на официално посещение в Катар. Договорено е сътрудничество между газовите компании на двете държави.
Късно снощи българската делегация пристигна в Доха. В нея са включени вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, финансовият министър Владислав Горанов, министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, на земеделието Десислава Танева, на транспорта Ивайло Московски, на икономиката Божидар Лукарски и на енергетиката Теменужка Петкова. По време на посещението министрите ще проведат двустранни срещи с колегите си от Катар.

На срещата от страна на Катар е заявен интерес към сътрудничество с България в областта транспорта, земеделието и енергетиката. Конкретни параметри за партньорството в отделните сектори ще бъдат обсъдени на предстоящите утре двустранни срещи между ресорните министри от двете държави, уточниха от правителството.

В присъствието на двамата премиери и водените от тях делегации е подписано и писмо за проява на интерес за сътрудничество между компаниите "Катаргаз" и "Булгаргаз".

Преди ден кабинетът одобри проект на Меморандум за разбирателство между енергийните министерства на Катар и България. В документа се предвиждат съвместни действия в редица направления, сред които и за пренос на втечнен газ и поощряване на участието на компании от двете държави в реализирането на енергийни проекти.

Терминали за втечнен газ не могат да бъдат построени по българското крайбрежие, защото корабите със суровината не могат да преминат през Босфора. България обаче има възможност да получава суровината от терминалите в Гърция и Турция.

От друга страна, наскоро Борисов съобщи, че Катар е готов да внася прясно агнешко месо от България в количества, каквито към момента българският бизнес не може да постигне.

Предишната визита в Катар на правителствена делегация начело с Борисов беше в рамките на първия му мандат през март 2012 г. То беше запомнено с това, че веднага след него уволни министрите на икономиката Трайчо Трайков и на здравеопазването Стефан Константинов.

Катар проявява интерес за инвестциии и финансиране в 7-ми блок на АЕЦ “Козлодуй“ стана ясно на среща между премиера Бойко Борисов и емира Ал Тани.

"България иска да изгради нова ядрена мощност в Козлодуй, на площадката на съществуващата атомна електроцентрала. Там имаме изградени мощности още през 70-те години на миналия век, което ни дава предимството да разполагаме с готова инфраструктура и подготвени ядрени енергетици."

Това е заявил Борисов на срещата с Негово Превъзходителство баща шейх на Катар Хамад бен Халифа Ал Тани, съобщи пресслужбата на Министерски съвет.

След предсрочното закриването на първите четири енергоблока, което беше условие за членството ни в ЕС, България взе решение да изгради нов модерен реактор от най-ново поколение, за да задоволи енергийните нужди на страната и успоредно с това да покрие най-високите екологични критерии, подчертал българският премиер.

Борисов е обяснил, че България има подписано споразумение с американската компания "Уестингхаус" (Westinghouse) за доставка на реактор, но в момента страната ни търси стратегически инвеститор.
http://dnes.dir.bg/news/aetz-cozloduy-uestinghaus-18800385

Шейх Ал Тани е изразил интерес към енергийната стратегия на България и е поискал да предоставим на Катар подробна презентация с информация за параметрите на проекта.

Доставки на втечнен газ

Борисов и Ал Тани са разговаряли и за възможностите за доставки на втечнен газ от Катар за България.

"За България е много важно да диверсифицираме доставките на газ. Работим усилено по изграждането на интерконекторните връзки с Гърция, Турция, Румъния и Сърбия, с приоритет към връзката с Гърция. Това ще даде възможност да внасяме газ от терминалите за втечнен газ на гръцкото крайбрежие, защото преминаването на газови танкери през Босфора е невъзможно на този етап", е заявил Бойко Борисов.

Двамата са се обединили около мнението, че задълбочаването на сътрудничеството в енергетиката е въпрос на взаимен интерес както за България и Катар, така и за Европейския съюз.

Негово превъзходителство Ал Тани е проявил интерес към Тракийското съкровище и е изразил желание българската изложба "Епопея на тракийските царе" да бъде представена в Катар.

В сферата на земеделието Катар има интерес да внася агнешко и телешко месо. Българската продукция привлича внимание, защото е биологично чиста, без ГМО, стана ясно по време на срещата.
С държавната компания „Хасад Фууд“, създадена от катарския инвестиционен фонд, се обсъждат възможности български земеделски продукти да бъдат изнасяни на катарския пазар.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова представи транспортния вертикален коридор Истанбул-България-Румъния. Отново бе повдигната и темата за строителството на пътя Русе-Свиленград, като и двете страни декларираха интерес към изграждането на трасето.

Източници: http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-ministri-katar-izbori2013-19080285
http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-poseshtenie-katar-izbori2013-19090501

По-добре да прочетем тази статия наречена Плажуване-2:
http://avtorski.pogled.info/article/64574/Plazhuvane-2

Автор: Валентин Георгиев 18.05.2015

/Поглед.инфо/ "Богатите араби искат българско агне, както ние искаме немски мерцедес. От Катар са готови да купят толкова агнета, колкото произведем. И дори са съгласни да платят допълнително само да не ги излъжем - да платят агнета, а ние да им пратим пилета". С този словесен "бисер" Борисов заведе 7 свои министри на пореден воаяж в Катар. На нещо като "поправителен" след конфуза от онова злощастно турне от пролетта на 2012 г., последвано от оставката на тогавашния икономически министър Трайчо Трайков. Същият си отиде заради един провален бизнес форум, но затова пък със снимки за спомен от местните плажове...

Новините от арабската страна и този път представляват голяма кошница с голи обещания. Имало интерес към VII блок на АЕЦ "Козлодуй", макар че "Уестингхаус" нещо се дърпа. Подписали сме някакво споразумение за борба с организираната престъпност, при положение, че в Катар няма престъпност и там направо изпълняват смъртни присъди. Обсъдили сме газови връзки, нищо че такива няма да има в близко бъдеще при вилнеенето на "Ислямска държава" в Ирак и Сирия. Борисов е предложил и наши фирми да строят стадиони за Световното първенство в Катар, при положение, че ние от една трибуна "Моци" направихме световен скандал.

Фиаско май прозира и зад идеята за агнетата. И за тях - само намерения. Не че ги произвеждаме в изобилие, та чак и да ги изнасяме, но сигурно и арабите трудно различават агне от пиле, както и Борисов трудно различава Русия от Катар по отношение на доставката на газ. Но има решение за лесна и евтина доставка - във вид на хапчета или дъвки... Та какво реално е договорено след това посещение и доколко е изпълнимо - тепърва ще видим. Да не се окаже и тази мисия "Катар" нещо като Плажуване - 2.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог