понеделник, 11 май 2015 г.

Божидар Лукарски (Лайнарски) и депутати от ГЕРБ с лобистка акция за ТПТИ в парламента

Лукарски и депутати от ГЕРБ с лобистка акция за ТПТИ в парламента

Публикувано на 11.05.2015 @ 07:53

/Поглед.инфо/ Министърът на икономиката Божидар Лукарски и председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова, депутат от ГЕРБ, ще открият дискусия "Ново начало на Транстлантическото търговско и инвестиционно партньорство", която ще се проведе идната сряда, 13 май 2015 г. от 14.00 часа в зала "Изток" на Народното събрание. В дискусията ще вземат участие и депутати от Комисията по икономическа политика и туризъм на парламента.

Подкрепа за ТПТИ ще декларират още евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев. Акцент на форума ще бъде представянето на Доклад на тема "Ново начало на ТПТИ", който ще бъде представен от Йозеф Янинг, старши анализатор на Европейския съвет за външна политика. Тази организация в София е под шапката на Центъра за либерални стратегии.

Лобистката акция, която ще се проведе в основната сграда на Народното събрание, в подкрепа на спорното Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство между САЩ и ЕС, е пример за липса на последователност и стратегия на националните власти по темата. В края на март мнозинството отхвърли искането на депутати от опозицията темата да бъде включена в Годишната програма на парламента по въпросите на Европейския съюз и по нея да се проведе дискусия.

През седмицата от КНСБ се обявиха за защита на националния интерес. От Синдиката настояха българската държава да не ратифицира документите. Според експерти близо 1 млн. работни места в Европа могат да бъдат изгубени, ако Споразумението се приеме в настоящия му вид. Преди дни и експерт на Върховния комисар по правата на човека към ООН призова спорните преговори да бъдат преустановени поради опасения, че "съмнителната система от тайни съдилища, която големите корпорации използват, ще подкопае основните човешки права", съобщиха от Българския хелзинкски комитет. На 6 май темата бе дискутирана в Европейския парламент, където бе проведено изслушване на европейския комисар по търговията Сесилия Малмстрьом. В ЕП е обект на множество дискусии, като голяма част от европейските депутати са критични към ТПТИ.

Към момента България няма официална позиция по преговорите между САЩ и ЕС. "ТПТИ следва да зачита европейските ценности, да стимулира устойчивото развитие и да допринася за благосъстоянието на всички европейски граждани". Това е последното официално изказване на български официален представител по темата. Думите са на икономическия министър Божидар Лукарски, цитиран от пресслужбата на министерството. Коментарът е направен в рамките на заседание на Съвета на ЕС по въпросите на търговията, проведен на 7 май 2015 г.

Източник: БГНЕС, http://bulgarski.pogled.info/news/64403/Lukarski-i-deputati-ot-GERB-s-lobistka-aktsiya-za-TPTI-v-parlamenta

Специално за подкупните "десни", а дефакто продажни фашаги, публикуваме следващия материал, макар и да няма пряка връзка с престъпленията в областта на енергетиката, но има връзка с цялостния национален упадък на България!

Реформатори под юргана с “Кой”

http://fotovoltaikbg.blogspot.com/2015/05/blog-post_3.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог