сряда, 20 май 2015 г.

Смех! Забраната за демонтиране на радиатори можела да отпадне

Забраната за демонтиране на радиатори може да отпадне

13:40 | 20 май 2015 | Общество / Редактор Лилия Чалева

Противоевропейският незаконен КЕВР ще изпрати станище до Народното събрание да отпадне забраната за демонтиране на радиатори от страна на потребителите.

"Потребителите трябва да имат равни права, затова Законът за енергетиката трябва да бъде променен, така че да се дава право на всички ползватели на услугата топлоснабдяване да могат да демонтират радиаторите си."

 Това обясни пред журналисти акушерът на "Енергийния октопод", създателят на ЗЕЕЕ и понастоящем председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов след обществено обсъждане на Общите условия на Топлофикация София.

В момента в Общите условия има текст, който противоречи на Закона за енергетиката, стана ясно по време на обсъждането.

Противоречието бе посочено от представителя на националния омбудсман Стефан Мазнев. Той каза, че според Общите условия на столичната топлофикация при повече от две неплатени сметки може да демонтира радиаторите на некоректния платец.

А след като радиаторите са вече демонтирани, защо продължават да пращат сметки за неползвана услуга в продължение на десетки години в нарушение на ЗЗП???

В същото време в Закона за енергетиката е записано, че клиентите на топлофикация нямат право да демонтират отоплителните си уреди, дори и ако не желаят да ги ползват.  То в ЗЕ също е записано, че топлофикациите следва да имат сключени ПИСМЕНИ ИНДИВИДУАЛНИ ДОГОВОРИ  с ВСЕКИ САМОСТОЯТЕЛЕН АБОНАТ, но на #КОЙ ли му дреме, де?

"Това може да накара някои клиенти умишлено да не плащат, за да могат да се освободят от радиаторите си", коментира Мазнев.  Този Мазнев бил голям идиот бре! Логиката му като на блондинка! Тогава да го попитаме, ако някой иска да се грее, как ще го прави без радиатори, бе? А ако някой иска да няма радиатори, за да не ползва нежеланата натрапена услуга, защо трябва да плаща този рекет за непоръчани стоки и услуги????

Боян Паунов от "Топлофикация София" посочи, че така или иначе до демонтиране на отоплителни уреди не се стига, каквато е и европейската практика.  Да го #%@ наглеца! Не се стига, защото абонатите сами си сваляме радиаторите, за да преустановим присъединяването ни към идиотските ви абонатни станции и за да престанем да бъдем абонати, съгласно дефиницията на чл. 153 (1) от Закона за Енергетиката (ЗЕ).

Според Мазнев обаче трябва да се промени Законът за енергетиката и да се предостави право на всеки клиент на топлофикационно дружество да демонтира радиаторите си, а не само това да се предвижда за некоректните клиенти.

След като КЕВР изслуша становищата на КЗК и на омбудсмана, които считат, че трябва да отпадне забраната за свалянето на отоплителните тела, КЕВР реши да изпрати в Народното събрание тези становища, тъй като текстът за забраната е в Закона за енергетиката, коментира Иванов.

Тъпаци, разкарайте от ЗЕ противоправната, противозаконна и антиконституционна алинея (6) от ЗЕ -  чл. 153, ал. 6 - даваща нормативен монопол и крепостна власт на енерийния октопод!

"За мен решение може да се намери чрез промяна в текста на закона и ние ще предоставим на Народно събрание тези становища с мотивите към тях, защото си заслужава то да се произнесе по този казус", добави той.

Мазнев посочи, че има много подадени жалби при омбудсмана срещу невъзможността клиентите да демонтират радиаторите.

Множество жалби са подадени и срещу дългите срокове, през които през летните месеци клиентите са оставени без топла вода.

"След като в общите условия се говори за непрекъсваемост на услугата, как може да няма топла вода по един месец", коментира представителят на омбудсмана.

В предложените промени на общите условия столичната топлофикация иска да бъде намален на 30 дни срокът, в който потребителите трябва да плащат сметките си. КЕВР настоява за по-дълъг период.

В общите си условия общинското дружество иска сметката за парно да се плаща до края на месеца, следващ този, за който се отнася.

Фактурата обаче излиза обичайно в средата на следващия месец и на практика срокът ще е едва петнайсетина дни.

В момента срокът за плащане е 30 дни от излизане на самата фактура. Компанията дава и 3% отстъпка, ако клиентите я платят за 15 дни.

На 29 май на закрито заседание КЕВР ще вземе решение за приемането на общите условия на "Топлофикация София".

Източник: http://dnes.dir.bg/news/toplofikatzia-parno-zakon-energetikata-obshti-uslovia-kevr-19103532

Коментари:

бесен ( нерегистриран )
20.05.2015 15:37
долу държавния рекет към хората - топлофикация не е нищо друго освен незаконно ограбване на софиянци - спирам да плащам!
 

ЗАЩО ( нерегистриран )
20.05.2015 15:23
Как така загуби от сградна инсталация ще ни се начисляват като задължителна "услуга"? В какво се състои услугата да ти продават насилствено загубите, чрез съдебен рекет извършван от корумпирани и зависими от мафията съдии? Защо корумпираните съдии издават присъди в името на народа и в полза на монопола? Защо ни се съставят фактури за загуби без договори и без да сме ползвали никакви услуги от топлофикация? Защо лицата извършващи този рекет и принуда не са в затвора както е регламентирано в Наказателния Кодекс? Защо марионетната прокуратура-цацаратура не се е самосезерала през последните 20 години? Защо народните избранници обслужват законодателно енергиината мафия? Защо управляващите от всички политически сили са глухонеми за тези проблеми и защитават престъпни интереси? Защо тези престъпници смятат че ще се наредим на опашка доброволно да плащаме рекет? Защо правосъдната система не прилага Закона за защита на потребителите спрямо топлофикациите? Защо и в момента се прави козметично гримиране на Закона обслужващ енергиината мафия? Защо............


Не ползвател на ТЕ ( нерегистриран )
20.05.2015 15:10
Има ли разумни ръководители да спрат беззаконията на Топлофикация. Ето един казус : Демонтирани и затапени всички радиатори, затапено е снабдяването на топла вода,сградната инсталация е вградена в ниши в стените и никакви тръби не минават в стаите на апартамента, в общите части на входа са премахнати всички радиатори и тръби на сградната инсталация няма по етажите. Всеки гражданин сам може да решава как да се отоплява никой включително и Топлофикация не може да задължава как да се отоплявам.Месечната сметка за електроенергия е 80-100 лв. Но фактурата на Топлофикация е 70-80 лв. без да ползваш никаква топлина енергия По-горе съм описал какво ползвам.Правилно ли кажете. Това не е ли грабеж. Освен това нямам никакъв договор с това предприятие. За тях не важи Закона за защита на потрабителите


потребител ( нерегистриран )
20.05.2015 15:04
От 2000 г.махнах радиатори,сложих си Адакси и проточни бойлери,изолирах си стените,реших си проблема.Защо ще плащам сградна инсталация,когато над мен,под мен и около мен няма парно?Аз съм се отказал от услугите на Топлофикация и в най-студените месеци не плащам повече от 160 лв. за двустаен апартамент.Къде в Европа има насила да ти вземат пари за нещо,което не искаш,не ползваш.Топлофикация не е направила грам инвестиции,а само се чуди как да рекетира хората.Такса сградна инсталация,мощност(както и да го наричат) я въведе правителството на Кобурга и това не трябва да се забравя.Да видим сега г-н Иванов-борец за справедливост ще махне ли тази такса,като убеди Парламентът,че тя е РЕКЕТ,ще накара ли всички,свързани с рекета да започнат да зачитат правата на потребителите.
 
8 ( нерегистриран )
20.05.2015 15:09
Той може и да я е въвел, ама другите не я махнаха, нали. Всички са маскари!



Байчев ( нерегистриран )
20.05.2015 14:52
От 12 години не ползвам "услугите" на Топлофикация. Свалил съм радиаторите, сложил съм бойлер, значи не ползвам и топла вода. Сметките ми за ток не надвишават 150 - 170 лв през зимата, а през лятото - 40 - 60 лв. Комшията плаща за парно и ток общо два пъти повече... А само за сградна инсталация ми начисляват над 50 лв. Де е Киро на кирия? Коментарът е излишен!
 

humfry ( лоялен )
20.05.2015 14:32
Надали европейската практика е да те карат да плащаш за нещо, за което не ползваш, нито имаш индивидуален договор! Това е престъпна практика! Според мен всички ощетени от Топлофикация трябва да сезират съда Страсбург! Зад гърба на тази организация е държавата и има всякакви права и закони на нейно разположение.

стадо ( нерегистриран )
20.05.2015 14:31
няма друга страна в Европа в която отпаден продукт като парата от производството на ток да се продава в пъти по-скъпо от произведения продукт.



топлофил ( нерегистриран )
20.05.2015 14:28
Има едно просто решение , което ще прекрати всичките тези идеи за кражби( както от страна на тполофикация така и от страна на потребителите. То е много просто - радиаторите са мои, но инсталацията към която се включвам е на топлофикация. Ами сложете уреди за отчитане на температурата на входната и изходната точка , където аз си включвам радиатора и готово. Включен радиатор - има потребление, спрян радиатор - няма. По същия начин както става с централните топломери . Ама познайте дали ТЕХЕМ са съгласни( да не говорим за топлофикация). Големият крадец подпомага малкия крадец .... Прости ни господи!
 
2 ( нерегистриран )
20.05.2015 15:04
Ами то нали такива уреди има от много години. Нали отчита дали ползваш или не. Ама какво от това? Ползвал, не ползвал, пак те карат да плащаш!
 
123 ( нерегистриран )
20.05.2015 15:47
Грешиш, инсталацията, към която се включваш, не е на Топлофикация, а е твоя. От абонатната нагоре всичко е твое.
 
1234 ( нерегистриран )
20.05.2015 16:04
Ти грешиш, моя е само когато трябва корумпирания съд да ме осъди да платя рекета!!! А на практика е на топлофикация която я ползва чрез самоуправство и корумпираните съдии и признават това право на ползване!!!




666 ( нерегистриран )
20.05.2015 14:23
къкви радиятори би шушляци.има закон за защита на потребителите който казва ако не желаеш тази услуга не я ползващ и плащаш.актуализирайте закона за енергетиката с горният закон а не да действат паралелно и топлофикация да начислява сметки за сградна инсталация и изравнителни както и отърва.аз не се оплаквам от енергото защото имам ел мер-те уред за търговско отчитане а топлофикация един топломер в абонатната за всички-даже няма отделен за топла вода да се види колко отва за подгряване на водата.
  
дъждобран ( нерегистриран )
20.05.2015 15:14
Абе, шушляк, къде в Европа някой си сваля радиаторите. Като не искаш да ползваш, ходи в апартамент без парно. Който иска да ползва парно, не си прави каквото му хрумне, нищо, че жилището може и да е негово собствено. Така е в цивилизацията! Ние, в Булгаристан, така сме научени от поколения- закнът е врата в полето, той е за глупавите, за "умните" хитреци на дребно и по-едро не важи. Ами затова се дотъркаляхме до тук и беше прав един бивш цар, че чипът на нацията отдавна е за смяна.
 
чадър ( нерегистриран )
20.05.2015 15:30
абе овчи кожух защо ни сравняваш с Европа там правилата са съвсем други вкл и това правило, че като не ползваш нещо - КАКВОТО И ДА БИЛО - не го плащаш. Това при нас не е услуга, а рекет. Освен това парното в София е отживелица от времето на Тато, а ние вече не признаваме онова време - както каза Президентина, то е безвъзвратно минало - ТОПЛОФИКАЦИЯ СЪЩО!!!!! ДОЛУ НАРОДНИТЕ ИЗЕДНИЦИ - КРАДЦИ И КРЪВОПИЙЦИ! А ти си сложи дъждобрана, щото плюнките по тебе са много - да не те намокрят



ДО ТОЗИ МОМЕНТ ( нерегистриран )
20.05.2015 14:22
НЯМА И НЕ Е ИМАЛО, ПОЛИТИЧЕСКА ВОЛЯ ОТ НИТО ЕДНА ПАРТИЯ ВЪВ ВСИЧКИ ПАРЛАМЕНТИ ДА СЕ БОРИ ПРОТИВ ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ В БГ
 

Анахронизъм ( нерегистриран )
20.05.2015 14:05
Да ти забраняват или да ти нареждат в собствения имот...За загубите им без да ползвам парно и топла вода, плащам 90 лева за месец.

 
"Нито ден без гаф!"
20.05.2015 13:59 ( нерегистриран )
Забраната за демонтиране на радиатори може да отпадне, МОЖЕ И ДА НЕ ОТПАДНЕ...
Тези смешници надминаха организаторите на играта "тука има - тука няма"
Оснеовния девиз е "Нито ден без гаф!"

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог