петък, 22 май 2015 г.

ГМО, тоест ТТИП, ВОДИ ДО РАК

ГМО, тоест ТТИП, ВОДИ ДО РАК

22 май 2015, петък | публикувано от Стела Кирилова

Проблемите на здравето и безопасността на храните са свързани с индустриализирането на селското стопанство (обединяването на малките ферми в по-големи стопанства, увеличаването на употребата на антибиотици в храната на животните, механизацията). Те започнаха да се появяват през 60-те години на миналия век, когато селското стопанство и производството на хранителните продукти все повече се обвързваше с пестицидите, хербицидите, инсектицидите и химическите торове. Беше открита явната връзка между някои заболявания и индустриалното животновъдство. Скандалът със заболяването луда крава в края на 80-те и 90-те години беше свързан с проблема за безопасността на храните.

Салмонелозата не беше известна през 40-те години, но днес е много популярна болест, свър­зана с острата чревна инфекция при животните и човека, предизвикана от чревни бактерии. Хранителните отравяния се увеличиха с 400% през последните десет години.

Използването на пестициди, хербициди и генномодифицирани култури беше следващата стъпка на индустриализацията на селското стопанство.


Инжектираните с хормона на растежа крави създават
сериозен риск за здравето на обществото и водят до
болестта на Кройцфелд-Якоб.
Антибиотиците са фармацевтичен продукт от гъбички, бактерии и други организми, които потискат растежа на микроорганизмите или ги разрушават. Те се използват широко за предпаз­ване и лечение на болести.

Обикновените антибиотици като ампицилинът и камицинът все повече се използват за про­изводството на хранителни продукти, което може да доведе до катастрофални последици, когато много силни антибиотици няма да могат да се справят със смъртоносните болести.

Маркерните гени на устойчивост към антибиотиците се използват при отглеждането на всички ГМО култури.

Поради факта, че медиците предписват много често антибиотици, както и заради огромното им количество в храната, се проявява устойчивост към антибиотиците, организмът развива резистентност към „супермикробите”, от които е невъзможно да се излекува. Това явление принуждава учените и лекарите да откриват нови „чудодейни” лекарства, а оттук и огромни печалби за фармацевтичния сектор. Заради антибиотиците в нашата храна устойчивостта на човека към тях е толкова силна, че много лекарства днес не помагат. Бактериите на туберкулозата и стрептококите са еднакво устойчиви към най-добрите лекарства. Антибиотиците, използвани за лечение на хора, заразени от домашни птици, също губят своята ефективност (в САЩ тази инфекция поразява 70-80% от кокошките, което е причина за заразяването на 2-8 млн. американци всяка година).

Устойчивостта към групата антибиотици, които се използват за лечение на белодробни хамидии и инфекции на пикочните пътища в Испания, Холандия и Великобритания е достигнала 82%. Много безпокойства буди и т. нар. крос резистентност към медикаменти, които са много важни при лечението на смъртоносни болести.

Антибиотиците се използват за предпазване и лечение на болести по животните. Днес има много болни животни заради съвременната практика, приета в индустриалното животновъдство заради използването на хормона на растежа BST.

Освен за лечение на болни животни, антибиотиците се използват за хранене на здрави.

50% от антибиотиците, употребявани в САЩ, се използват като хранителна добавка за увеличаване на растежа на животните.

За да се осигури ефективността на антибиотиците в бъдеще и да се запази способността им да спасяват живота на хората, използването им трябва строго да се регулира и да бъде ограничено. Това значи животните да се отглеждат в по-естествени условия.


Фермери мъчат своите животни като им слагат 20 см
отвори, за да могат да наблюдават храносмилателната
им система и дори да взимат проби
Генът-маркер присъства във всяка клетка на организма. Така освен антибиотиците, които ни изписва лекарят, ние ги поемаме и с месото на животните, с които са хранени или инжектирани. Днес „благодарение” на повече производители на семена, на химическите и фармацевтичните компании сме принудени да ядем храни, пълни със специфично вградени гени на устойчивост към лекарствата.

Бичият хормон на растежа на „Монсанто”

Рекомбинантният бичи хормон на растежа BST е генномодифициран такъв, произвеждан от фирмата „Монсанто”. Той е създаден по следния начин: генът BST е имплантиран в чревната флора на крава, в резултат се извършва съединяване на генетичния материал на кравата и бактериите. Така се ражда нов вид бактерия, която произвежда хормона евтино и в големи количества.

Фермерите го използват, защото прилича на хормоните, които се произвеждат в организма на кравата по време на бременността на кравите и може да увеличи надоя с 30% по време на лактацията. Но има доказателства, че хормонът е много вреден за здравето и околната среда.

Хормонът е забранен в ЕС, разрешен е само в САЩ, като властите там настояват, че BST е безопасен, като обвиняват ЕС в изграждането на бариери за търговия.

Увеличение на производството с ниски цени?

След намесата в генетиката на организмите и
употребата на различни препарати, онкозаболяванията
се повишават лавинообразно в световен мащаб
Най-съмнителният довод на привържениците на „хормоналната технология” е, че млечната промишленост има нужда от увеличение на надоя, тъй като в това време има свръхнадой на мляко. Промишлените предприятия, на първо място „Монсанто”, твърдят, че използването на хормона на растежа ще намали цената на млечните продукти, тъй като надоят ще се увеличи с 30% в сравнение с по-старите параметри. След въвеждането на BST обаче цените на млякото не падат. Напротив, ежегодно правителството на САЩ губи милиарди долари, за да изкупува от производителите излишното мляко.

Инжектираните с хормона BST крави растат по-бързо и имат нужда от повече храна. Допълнителните средства, похарчени за храна, се компенсират с добавяне на животински остатъци, които превръщат растителноядните в хищници и канибали със сериозен риск за здравето на обществото. Тези храни се свързват с болестта луда крава и новата форма на подобна човешка болест – на Кройцфелд-Якоб.

Заплахата за здравето на животните също е огромна

Лечението на някои болести при кравите води до поява на антибиотици в млякото, вероятно увеличаване на устойчивостта на антибиотиците на бактериите, които могат да предизвикат различни болести сред хората. Канадското управление на здравето обяви преди няколко години, че не може да разреши продажбата на хормона на растежа в Канада, защото заплашва здравето на дойните крави. В същото време, докато правителствената администрация за храните и лекарствата на САЩ уверява, че липсват странични ефекти, канадски учени описват няколко различни случая на възникване на рак, включително и рак на дебелото черво и простата, предизвикани от използването на BST.

Здравето на хората

В процеса на създаването на рекомбинантния растежен хормон се случва така, че в него се оказва вградена неподходяща аминокиселина. „Монсанто” мълчи по този въпрос. Защото ако само една аминокиселина в хормона или протеина се различава от нормалния генетичен код на организма, са възможни страшни последствия – болести като анемия и Алцхаймер. Експериментите с BST водят до получаването на продукт с грешна структура на гена.

Освен човешки и животински хормони на растежа в млякото са открити следи от 52 антибиотика, алергени, кръв и кал. В една чаена лъжичка BST-мляко се съдържа огромно количество гнойни клетки, включително 60 хил. живи бактерии, което надвишава дори американските норми. От 59-те биоактивни хормона, открити в млякото, вероятно най-опасен е IGF-1, който е инсулиноподобен фактор на растежа и има еднакви параметри у хората и кравите. Този хормон е признат за ключов фактор за стимулиране на всеки вид рак у човека. В млякото на кравите, инжектирани с BST, нивото на IGF-1 расте неколкократно. Повишеното ниво на този хормон може да се смята за „гориво” за раковите клетки.


ИЗКУСТВЕНИТЕ ФЕРМЕНТИ ПРЕДИЗВИКВАТ АЛЕРГИИ

След 1960 г. започва използването на
изкуствени ферменти в храните, което
подобрява търговския вид на продуктите,
но масово предизвиква хранителни
алергии у хората
Хранителните алергии се появиха масово след 1960 г., когато в промишлеността започнаха да се използват изкуствени ферменти и прахове за пране. Промишлените ферменти се използват в различни хранителни продукти за подобряване на качеството, търговския вид, вкуса, технологичността на производството и други свойства. Тези ферменти се употребяват в брашното, нишестето, газираната вода, пло­довите сокове, маслото, бирата, виното, кашкавалите, месото.

ГМО, най-често плесенната гъбичка или бактерия, произвеждат тези ферменти в огромно количество, които се превръщат в основна причина за алергиите, след като са поети в количество много над нормата в храната.

Производството на промишлени ферменти е един доста печеливш бизнес. Печалбите на хранителната индустрия от използването на такива ферменти и на компаниите, които произвеждат антиалергени, са още по-големи – от порядъка на милиарди долари.

Хранителните компании и работещите в тях алерголози отказват да сътрудничат с швейцарския Федерален технологичен институт, който доказа, че тези ферменти са главните виновници за алергиите и астмата.


СТО БРАНИ ХРАНИТЕЛНИТЕ КОМПАНИИ- УБИЙЦИ

Тестовете за изследване безопасността на ГМО, които днес се провеждат на държавно ниво, не са адекватни заради неоправданото прилагане на „принципа на еквивалентността”. Най-често чиновниците се основават на изследванията на транснационалните компании, в които има тен­денция да се възприемат съмнителните резултати от тези тестове за научен факт. Едва ли от чинов­ника може да се очаква да защити потребителя. Според правилата на Световната търговска ор­ганизация задължението да докажат, че продуктът е безопасен или небезопасен, е на внасящата страна.

Но когато съответните страни се опитват да защитят своите граждани от опасните продукти, внасящите генномодифицираната продукция използват друго правило на СТО – за прилагането на санкции, ако съответната страна се съпротивява на „свободната търговия” на стоки.

„В цял свят потребителите са убедени, че търговските санкции се използват във вреда на по­требителите и в полза на корпорациите”, смята Consumer International (най-известната в света потребителска мрежа).

Източник: http://www.vestnikataka.bg/2015/05/гмо-води-до-рак/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог