вторник, 5 май 2015 г.

Борисов: Договорът за ”Южен поток” още не е прекратен

Борисов: Договорът за ”Южен поток” още не е прекратен

16:09 | 24 април 2015 / Редактор Десислава Димитрова

Тръбите за газопровода на пристанище Варна
Сн.: Bulphoto
Към днешна дата нямаме прекратен договор за "Южен поток" - нито от руската страна, нито от българска, обяви премиерът Бойко Борисов.

Той каза това след срещата си с премиерите на Румъния и Сърбия Виктор Понта и Александър Вучич, предаде "Фокус".

Още миналата година руският президент Владимир Путин категорично заяви, че проектът за газопровода се прекратява, но формално това и досега не е направено.

Днес Борисов обясни, че по проекта „Южен поток” към България има инфрийчмънт процедура (процедура по санкции при нарушаване на европейска директива - б.р.) за това, че проектът е трябвало да се изгради без третия либеризационен пакет.

„И в момента на българските пристанища са стоварени платформите и всички тръби за „Южен поток”. ЕС е категоричен - без да се изпълни третият енергиен пакет, никоя страна от ЕС не може да си позволи строителството на газопровод. Нищо против нямаме Русия, нито против проекта. Всяка страна от ЕС ще бъде принудена да спазва третия енергиен пакет”, категоричен бе той.

Премиерът подчерта, че да си член на ЕС не е само привилегия, не е само да ползваш еврофондове и европейската солидарност, а е най-вече дисциплина и спазване на правилата.

„Аз се надявам преди всичко, колкото по-бързо и по дипломатичен начин се решат проблемите между Украйна и Русия и ЕС, САЩ и Русия, да паднат санкциите и всички да се върнем на масата на преговорите, защото през България е най-прекият път”, каза още Борисов.

Той подчерта, че е изключително голям радетел на проекта „Набуко”, който не пречи на „Южен поток”. По думите му Южният газов коридор – ТАНАП , който бе приоритет на ЕС, е естественото място, откъдето трябва да дойдат азербайджанският, иранският и туркменистанският газ.

Лидерът на ГЕРБ припомни, че в София се проведе среща за изграждането на така наречения вертикален газов коридор. И подчерта, че ще работи активно за изграждането на интерконекторите със Сърбия, Гърция и Румъния, както и за изграждането на реверсивни компресори, за да може да се доставя газ в двете посоки.

Премиерът каза още, че страната ни продължава да държи за изграждането на газов хъб във Варна.

На тристранната среща Борисов, Понта и Вучич основаха Крайовска група за сътрудничество, като определиха няколко приоритета за България, Румъния и Сърбия. Единият от тях е присъединяването на Сърбия към ЕС, ще се залага и на общи проекти в инфраструкрутата и енергетиката.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-uzhen-potok-krajat-zhen-potok-18937990


SS ( нерегистриран )
26.04.2015 03:40
Всичко е добре казано от ББ, но проблема е в това, че Газпром слуша Владимир Путин, а не Бойко Борисов. Разбира се, този очеваден факт не пречи на последния да говори по въпроса. Няма лошо. Има резил.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог