понеделник, 18 май 2015 г.

Експертът по парното Ангел Марков спаси перничанка от съд

Експерт по парното спаси перничанка от съд

8 декември 2010 г. 17:14 ч

64-годишен експерт по парното спаси перничанка от съд. Техническа експертиза, направена от бившия финансов одитор Ангел Марков от Перник, направи на пух и прах претенциите на „Топлофикация Перник” срещу Здравка Георгиева. Дружеството е завело съдебен иск срещу нея за натрупан борч от 2 000 лева.

Марков доказва, че Топлофикация не продава енергия, както е длъжна по закона за енергетиката, а само я доставя. Той твърди, че има задължителен температурен график на топлопреносната мрежа, който е основен лост за управление на количеството топлина. Топлофикация обаче не само, че не спазва този график, но и го крие от потребителите, а и не го прилага към общите условия за продажба на топлинна енергия за битови абонати.

По този начин експертът атакува и топлинното счетоводство. Уредите не отчитат реално ползваната топлина, твърди той. Топлофикациите пък подават в пъти по-голямо количество топло към абонатите от нужното и така надуват сметките, доказва той в експертизата си.

Марков е завел дело в административния съд в Перник като атакува последните общи условия за работата на “Топлофикация Перник”, приети през 2008 г. Според тях дружеството доставя топлоенергия по заявени количества. Такива обаче никой от клиентите не заявява, а и няма как да го прави.

Експертът твърди, че продажбата е задължително изискване, което обаче съществува само на хартия. Междувременно икономистът Ангел Марков е сезирал омбудсмана на Републиката Константин Пенчев за нарушенията на „Топлофикация” и има насрочена среща с него на 16 декември.

64-годишният перничанин, който е с висше икономическо образоавине, е непримирим ратник срещу монопола на „Топлофикация”. Това го провокира да напише две книги. Първата е нарекъл “Парното – законът, монополът, произволът” и излиза през 2004 г. През 2007-ма издава и другата – “Проблемът парно – произвол, измами и беззаконие”. Ангел Марков е бил ревизор в Държавен финансов контрол в продължение на 17 години. Работил е като инвеститор в дирекция “Отопление и вентилация” в “Стомана”- Перник и като главен счетоводител в радомирското предприятие “Ветпром”.

Източник: http://perniktoday.net/2010-12-08-17-19-11/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог