четвъртък, 7 май 2015 г.

Г-н Посланик, подайте си оставката и запазете честта - своята и на България!?

Г-н Посланик, подайте си оставката и запазете честта - своята и на България!?

Публикувано на  05.05.2015 @ 13:33
Автор: Бойко Маринков, Румен Петков

/Поглед.инфо/ Отворено писмо до г-н Бойко Коцев - извънреден и пълномощен посланик на Република България в Руската Федерация.

Уважаеми господин Посланик,

Честването на 70-годишнината от края на Втората световна война е събитие, за което се подготвяха всички европейски държави, десетки научни и стотици обществени институции. То символизира не само преклонението пред милионите жертви на няколко континента, но и будното ни съзнание за онези характеристики, които го правят неразривно свързано с днешната тъкан на международните отношения, на моралните и духовни основи, върху които се изгражда съвременната европейска култура.

Конюктурната позиция, която българският президент Росен Плевнелиев и външният министър Даниел Митов заеха по повод Деня на Победата и неговото честване на 9 май в Москва дълбоко оскърби мнозинството от българското общество, както и последните останали живи ветерани, участници в сраженията в редовете на Първа и Втора български армии.

Ние сме убедени, че с тези действия посочените български политици са в очевиден дисонанс с балансираната и достойна позиция, която заеха по същия повод Бан Ки Мун – Генерален секретар на ООН, а също така държавници и политици от Европа и света: Чехия, Унгария, Австрия, Гърция, Сърбия, Македония, Словения, от Азия – Китай и Индия, от Латинска Америка – Бразилия, Аржентина, Боливия, Чили и много други.

Ние сме убедени, че този оскърбителен акт на българския президент, на правителството и на сегашната коалиция в Народното събрание ще задълбочи негативните тенденции в развитието на българо-руските отношения във всички области, ще предизвика емоционална реакция в руското общество и в крайна сметка ще затормози всички наши обществени и дори лични контакти.

Уважаеми Господин Посланик,

След всички демонстративни декларации и жестове на българския президент и българското правителство по повод 9 май, е очевидно, че представителите на България в Руската Федерация ще се окажат в най-трудната и безперспективна позиция за десетилетие напред.

Образно казано – до края на своя мандат, за руското общество и руските медии, вие ще бъдете нежелан, нетърсен и дори излишен представител на една нация, която е без собствен глас в световната и европейска политика.

Последните инструкции на българския президент и на министъра на външните работи, които ви препоръчват да поднесете букет цветя на Паметника на Незнайния войн, но да не присъствате на военния парад, още веднъж доказа, че българското държавно ръководство не желае да направи дори онзи дипломатически жест, за който Държавния департамент на САЩ инструктира своя посланик в Москва, а именно да присъства на военния парад на 9 май .

При тези обстоятелства, за нас единствената достойна позиция би следвало да бъде оставката на българския посланик в Москва.

Този символен жест би потвърдил още веднъж Вашата досегашна работа и поведение като българин, като дипломат и като син на своя баща.

Уважаеми господин Посланик,

Приемете настоящото писмо като лична подкрепа за подобен акт, който ще бъде приветстван от огромното мнозинство на нацията и ще внесе необходимия респект за всички онези, които със своето поведение очевидно накърняват националните ни интереси в дългосрочна десетилетна и столетна перспектива.

С уважение,





Румен Петков - д-р по философия, гл. редак "Поглед.инфо"

Бойко Маринков - д-р по история

5 май 2015 г.


Който се присъединява и подкрепя това отворено писмо, може да го изрази с едно "ДА" или "Подкрепям" в коментарите под него.

Източник: Поглед.инфо - http://bulgarski.pogled.info/news/64277/G-n-Poslanik-podaite-si-ostavkata-i-zapazete-chestta-svoyata-i-na-Balgariya

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог