понеделник, 11 май 2015 г.

Дебатите за ГМО придобиват ново измерение в ЕС

Дебатите за ГМО придобиват ново измерение в ЕС

09:10 | 10 май 2015 / Редактор Мануел Насименто

Протест срещу ГМО в Брюксел (архив)
Сн.: EPA/БГНЕС
Дебатите за генномодифицираните организми в ЕС придобиват ново измерение заради силната зависимост на съюза от вноса на генномодифицирани храни за животните.

Европа е силно разделена в мнението относно генномодифицираните организми за култивиране и генномодифицираните храни за животни и за хора. Над 60 процента от европейците са убедени, че ГМО като цяло не са безопасни.

Това недоверие съществува въпреки че "Европейският съюз има една от най-стриктните системи в света за оценка на риска, свързан с генномодифицираните организми, генномодифицираните храни за животни и за хора".

Това заяви Ладислав Мико, директор на генерална дирекция Здравеопазване на ЕК на медиен семинар в Милано, организиран от Европейския журналистически център и ЕК като част от представянето на Европейския съюз на световното изложение Експо Милано, предаде БТА.

"От научна гледна точка ЕС може да се похвали с най-добрата оценка на риска и на безопасността на генномодифицираните храни", допълни друг участник в семинара, Бернхард Урл, изпълнителен директор на Европейската агенция за безопасност на храните.

Преди броени дни, на 22 април, ЕК представи резултата от прегледа на процеса за взимане на решения във връзка с разрешаването на използването на ГМО като храни за животни и храна за хора.

Като резултат от прегледа Комисията предложи да се промени законодателството, така че то да предостави на страните членки повече свобода да ограничават или да забраняват използването на разрешени от ЕС ГМО като храни за животни и храни за хора.

Веднъж прието, това предложение ще предостави на страните членки по-голямо право на глас относно използването на разрешени от Брюксел ГМО като храни за животни и хора.

Предложението на Комисията има за цел и да се постигне правилния баланс между запазването на системата за разрешаване на ГМО и свободата на страните членки да решават дали да използват ГМО на тяхна територия и в тяхната хранителна верига.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/evropeyski-parlament-GMO-19031888



Хаха ( нерегистриран )
11.05.2015 13:54
Мале мале, какъв мазен начин да оближат д-то на презокенаските си господари...браво Брюксел, браво дърта **** Европо...
Сега ония спокойно вече ще си купуват локално правителства и пионки, и никой няма да може да се защито с ЕС, защото ЕС ще каже - ето ние им дадохме пълна свобода да определят какво да забраняват.
Разделяй и владей.
Такива безгръбначни слугинажни държави като нас ще са пъврите жертви, посланника ще тропне по масата и Плевню и Боко първи ще носят кофите с ГМО зърно...

Проблемът е, ( нерегистриран )
10.05.2015 20:12
че не може да се следи лесно, кое е "пипано". Тъй че, дупе да ни е яко!
  
българни ( нерегистриран )
10.05.2015 18:52
Меркел е веновна! Тя допусна това като се сдуши с америка.

pastoral ( нерегистриран )
10.05.2015 21:42
меркел е отвратителен тефлонов гмо продукт. тя е от ония консомолци (произлиза от консуматори), като плевенлиев, които за да достигнат нови висоти се съюзяват и с Дявола, стига той да е от америка. звездата на "новото световно безредие", банкова анархия, борсови кражби, бедност за народите и път към пъкъла! АЗ не съм с тях, защото не искам да ме помъкват с гнусотиите си към разгрома на Планетата! това е толкоз просто и логично.

Popocatepetl ( регистриран )
10.05.2015 18:09
Просто гледайте филма - Светът според Монсанто и ще разберете всичко по темата.

фен ( нерегистриран )
10.05.2015 17:51
Ми то цирка в Украйна за кво е? Монсанто вече изкупиха земята, и нека ГМО то започне СЕГА!

Tankist ( нерегистриран )
10.05.2015 17:22
подпищат ли споразумението с Щатите дето го гласят добър ден ГМО + всичките останали американски гадости, тия тъпаци от ЕК за пари ще продадът и органите на децата си ако не се дига вой затова протести до дупка ма не мирни и ако може да се поразтури тая брюкселска крадрлива пастмина няма да е лошо.
  
Не ни трябват ГМО ( нерегистриран )
10.05.2015 16:47
Какви са тия глупости- искали да разделят на ГМО на две- ГМО храни за хора и ГМО храни за животни ??!! Ако Прасетата и овцете ядат ГМО, тогава ГМО отново отива в хората.

pastoral ( нерегистриран )
10.05.2015 16:13
гмо не е еволюция, а дееволюция, която унищожава естествения генен фонд и многообразието на видовете, което ни е дала Природата. целта е ясна - за Природните семена няма нужда да се плаща "запазена марка". чрез плавното въвеждане на гмо семена и в европа, концерните - които управляват света чрез купените си "избрани" за легалност на манипулацията пулитици се сдобиват с нови лостове за заробване на и без това облъчения до идиотия от медиите манипулиран съвременен бургер-роб, от който нищо не зависи в тази "демокрация" - в същност диктатура на големите пари. по-нататъшно писане са ми спестили господин Pesh0o ( регистриран ) 10.05.2015 14:14, който е напълно прав, както и монсанто ( нерегистриран ) 10.05.2015 14:07. За допълнение, спомнете си само как искаха да приватизират водата тези боклуци от ек. за да си направите и сметката каква власт има оногова, който държи кранчето с водата и правото на ножа да реже сиренето... трябват всенанционални стачки, защото границата на търпението ни е не само премината, а направо прегазена от тефлоновите лакеи на сатанинската синагога!

трилогия ( нерегистриран )
10.05.2015 14:29
Картинката е ясна. Надупеният ЕС ще приеме каквото каже САЩ. А нашите подлоги ще приемат какво кажат от ЕС. И накрая ние ще рупаме лайната от САЩ.

След подписвaне нa ( нерегистриран )
10.05.2015 15:14
трансатлантическото споразумение между ФаЩ и ЕС ,всички ще папкаме ГМО !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог