вторник, 5 май 2015 г.

Водеща версия: Умишлен палеж в района на Чернобилската АЕЦ

Водеща версия: Умишлен палеж в района на Чернобилската АЕЦ

08:44 | 29 април 2015 / Редактор Виктор Стефанов

АЕЦ ”Чернобил” бе окончателно
затворена едва през декември 2000 г.
Сн.: EPA/БГНЕС
Основната версия за пожара, избухнал в района на Чернобилската атомна централа, е умишлен палеж.

Това заяви председателят на Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна Зоран Шкиряк, цитиран от BBC, на която се позова "Фокус". По негова информация разпространението на огъня в посока на някогашната атомна електроцентрала е спряно, а радиационният фон се намира в норма.

Пожарът избухна във вторник вечерта в района на Чернобилската атомна централа.

Пожарните служби овладяха пламъците до полунощ. Пожарът край АЕЦ „Чернобил“ е бил спрян на пет километра от местата на заравяне на радиоактивни отпадъци, предаде УНИАН, позовавайки се на вътрешния министър Арсен Аваков.

„Към вечерта (във вторник) вятърът спря и можеше бързо да се локализира ситуацията около ключовите огнища на пожара. Възникна основано подозрение за умишлен палеж, защото има огнища и от двете страни на реката, съобщи Аваков във „Фейсбук“.

Той допълни, че „такъв пожар не е имало от 1992 г. – на 20 км от атомната централа и на около 5 км от местата на заравяне на радиоактивни отпадъци.

„Причини за страх и паника няма. Всичко е под контрол“, отбелязва той.

Късно снощи Аваков каза, че заради изострената ситуация с пожара под тревога са били вдигнати подразделения на Националната гвардия и МВР.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/ukrina-chernobil-umishlen-palezh-18964284


АВАРИЯТА ОТ 1986 ( нерегистриран )
29.04.2015 11:17
си е грешка на пияните ХОХЛИ -ОПЕРАТОРИ в централата...
По-лошото е, че се премълчава факта за НОВАТА АВАРИЯ В ЗАПОРОЖКАТА АЕЦ, предизвикана от нефелното гориво на УЕСТИНГХАУС.. И се мълчи, че една седмица ВАЛЦМАН, ЯЦЕНЮК и сие крият и не изпълняват МЕЖДУНАРОДНИТЕ СИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ ЗА ОБЯВЯВАНЕТО и. Както премълчаха и криха и за пожара през януари т.г. на Южно-Украинската АЕЦ.


439 ( нерегистриран )
29.04.2015 11:11
Парите за саркофага в Украйна няма. Сега обаче можем да сме сигурни за целево подпомагане от страната на Европа. Частично тези пари по традиция ще бъдат окрадени, частично - използвани по предназначение. Та питам - на кого е изгоден този пожар?


Ресурси, пари, власт ( нерегистриран )
29.04.2015 10:29
"През февруари международни експерти предупредиха, че голямо количество опасни изотопи са останали в горите край Чернобил и може да се разпространят от горски пожари."
И малко след това, насред пролетта, възниква пожар. Какво удобно съвпадение.
За пореден път се обеждават, че маймуните са по-далеч от хората. Човешката алчност ще ни погуби.

1 ( нерегистриран )
29.04.2015 10:04
Украйна е идеалното място за развитието на бизнеса на монсанто, дю пон и байсеф. А радиацията може само да помогне за по бързия растеж на продукцията, с която да бъде залята цяла европа. Бон апети.


пан РагулЪ ( нерегистриран )
29.04.2015 09:53
това кръвавия пастор Турчина не говори празни приказки! Заплаши света с украинската мърсна атомна бомба и след няколко дена опа-опа горите покрай Чернобил вече горят

мда ( нерегистриран )
29.04.2015 09:49
Очевидно е, че пожара е умишлен. През Април е влажно и студено и гората не може да се запали сама. А и приината е ясна - пари. Яйцето иска финансиране, но всички си правят леко оглушки. Каквото и да дадат на украйна, поне половината ще бъде откраднато.
А специялно, когато почнат да казват, че всичко е под контрол и няма опасност, бъдете сигурни че ви лъжат.


Азь ( нерегистриран )
29.04.2015 09:41
Аз съм бил в тази част на Украйна преди аварията и по това време на годината там е толкова влажно и почвата е заблатена, че е 100% невъзможно пожара да е друг освен умишлен. Дори и за умишлен палеж си трябва доста гориво при тази влага, а в случая и силен подходящ вятър. Да гние дано този, който го е запалил, защото 100% е вдигнал радиация във въздуха. Колко е точно и накъде се движи, никой не знае.


11 ( нерегистриран )
29.04.2015 09:37
Меркел, дай пари на хунтата защото следващата им стъпка ще е да гръмнат някоя централа. Техния баща Сорос проглуши ушите на ЕС,че трябва да подпомагат хунтата а,но ЕС си прави оглушки и сега ще стане по трудния начин. САЩ така обичат да живеят на гърба на други ,някой друг да им плаща цената на авантюрите. Справка нашествието на орките.


хм, ( нерегистриран )
29.04.2015 09:35
Очевидно е, че е умишлен. Районът е заграден и се охранява. Отдавна е обезлюден и не може да се говори за някаква човешка небрежност.
Въпросът е, кой и защо запали гората в охраняваната зона, след като от ЕС отказаха да дават пари на новото правителство?


123 ( нерегистриран )
29.04.2015 09:28
Пари, брат. Сакофага се бил напукал и хунтата просеше оня ден пари от ЕС. Но от ЕС ги отрязаха защото хунтата краде всичко. И на следващия ден Чернобил гори.


Онзи ( нерегистриран )
29.04.2015 09:14
Преди няколко месеца коментираха, че ако стане там пожар погълната радиация от растителността може да бъде освободена във въздуха. И сега - хоп, пожар. Април месец, още е студено, влажно... трудно ще се запали само....


6 ( нерегистриран )
29.04.2015 09:19
Путин беше, Посеренко го видял докато клечал в един храст наоколо. Ама не можал да го хване щото гащите му били на глезените. :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог