понеделник, 11 май 2015 г.

Реформатори под юргана с “Кой”

Реформатори под юргана с “Кой”

Публикувано на 11.05.2015 @ 10:55

/Поглед.инфо/ Две седмици РБ оглушително мълчи за атаката срещу собствените му кметове. Защо? Да не би да се срамува?

Две седмици вече драгата публика не може да разгадае една огромна енигма - как тъй Реформаторският блок (РБ) не събра гласовити хора с плакати под прозорците на пазарджишкия кмет. Или на хасковския. Или в Свищов. Не знаете за Свищов? Ще ви разкажа и за там. Но не бъркайте - нямам предвид протести с искане за оставка. Би било крайно нелогично и непоследователно реформаторите да тръгнат срещу тези хора, след като дълги години ги подкрепяха, заставаха зад тях и управляваха заедно. Трябва да направят точно обратното - контрапротест в защита. Особено за кметовете на Пазарджик и Хасково. Звучи като шега, ама шега ли е - широко известните днес палати са построени отдавна, отдавна са налични добрите хора - приятели, които споделят с тях имоти и печелят общински поръчки; имаше ги сигналите за корупция, купуване на гласове, феодализация, конфликт на интереси и други атрибути на модела "Кой"; но през цялото това време партиите реформаторки бяха плътно с тях. Защо сега не ги защитят? Две седмици мълчание и пълно снишаване. Включително от ДСБ, макар изброените кметове да са предимно техни.

Най-голямо основание да се сърди

има пазарджиклията Тодор Попов. Казва се, че бил подкрепян от всички партии и в него се пресичали тайните и явни връзки между ГЕРБ и ДПС. Вярно, ама не съвсем, предвид факта, че два пъти (2007 и 2011 г.) ГЕРБ му издига конкурентни кандидати. Те водеха остра кампания. Има обаче партии, които бяха с него през годините - ДСБ неотлъчно и СДС почти до края.

Попов се кандидатира за кмет през 2007 г., подкрепи го ДСБ. Не само това, ами и тъмносинята партия влезе в листата му - казваше се "Коалиция за Пазарджик". Оглави я самият Попов. ДСБ участва в този съюз и в общинския съвет - до края на мандата. Четири години по-късно на хоризонта се появи Синята коалиция (ДСБ, СДС и други). Попов я подкрепи горещо на парламентарния вот през 2009 г., тя му върна жеста на местния вота през 2011 г. Зам.-председателят на ДСБ Екатерина Михайлова толкова много хареса Попов, че почти се разплака на старта на кампанията - "подкрепям го не като политик, а като пазарджиклия, защото знам какво говорят пазарджиклии, чувам моите роднини, приятели и близки". През 2011 г. Синята коалиция вкара двама общински съветници - единия от СДС, другия - от ДСБ. Миг след вота отново станаха част от групата на Тодор Попов в местния парламент. Междувременно седесарят премина в "България без цензура", но не напусна Попов. Десебарят до днес е верен и на кмета, и на ДСБ. Много близка до Попов е и депутатът Бойка Маринска, която в качеството си на съветник до есента също бе част от кметското мнозинство. Днешните партии реформаторки бяха плътно за кмета и миналата година, когато

БСП започна да алармира за селския му имот

Също по-миналата и още по-миналата, когато за община Пазарджик вече се говореше, че е управлявана от Делян Пеевски.

Две седмици няма нито защита, нито разграничаване - пълно мълчание, оглушителна и комична тишина. Мълчи Радан Кънев. Журналисти го питат - не отговаря. Във "Фейсбук" хора се интересуват - не отвръща. Мълчи и Мартин Димитров, който през 2011 г. държа пламенна реч в подкрепа на кмета. Иначе и двамата редовно влизат в социалната мрежа, за да рапортуват докъде са стигнали реформите и какви огромни успехи бележат в борбата срещу "Кой".

Малко по-доволен може да бъде кметът на Хасково Георги Иванов. Депутатът от РБ Найден Зеленогорски съобщи, че той ще бъде подкрепен, ако се кандидатира за пети мандат. "Не виждам основания да не го направим. Има съгласие сред всички партии в блока", заяви той. "Фактите трябва да бъдат доказани, нали живеем в законова държава", добави Зеленогорски по повод обвиненията към Иванов - оправдава се досущ като Пеевски и други "Кой", мишена иначе на реформаторите.

Иванов обаче също може да е сърдит. Зеленогорски е бивш седесар, СДС през годините работеше прекрасно с кмета, но вече е в "България на гражданите". Тя, поради младостта си, не е подкрепяла Иванов. Има обаче друга, която го е правила и продължава - ДСБ. Но лидерът й Радан Кънев мълчи и по този случай.

Много хора вероятно са забравили, но добре известният депутат реформатор Станислав Иванов, син на хасковския кмет, оглави местната листа миналата есе, като част от квотата на ДСБ. Стана голям скандал - всичките сигнали за схеми, имоти, феодални зависимости бяха отправени и тогава. Но реформаторите не се възмутиха. Напротив - най-моралният сред тях, който непрекъснато сипе критики към опоненти и партньори за липса на прозрачност и честност, се ядоса. "Скандалът е, защото видяха, че сме опасни. Скандалът е, защото видяха, че не сме интелектуалци, които случайно са объркали пътя към парламента. Видяха, че отиваме на битка, и то на битка срещу ДПС", заяви Радан Кънев. Описа листата като плод на "здрави връзки с местната власт там, където е независима". Кънев не се стресна дори и след като мъж бе осъден

за покупка на гласове в полза на РБ

Дилърът сам се призна за виновен - предложил на 11 души от ромската махала на Свиленград по 20 лв., за да гласуват за РБ. Делото бе скрепено със свидетелски показания, множество агитационни материали на блока, списък с 86 имена и ЕГН, пачка хилядарка, визитка на Станислав Иванов.... Но какво ти стряскане - реформата върви по план! Наскоро депутатът Иванов, колегите му Кънев и Атанас Атанасов присъстваха на събрание на ДСБ-Хасково - раздаваха задачи, поощряваха, вдъхваха кураж и надежда за местния вот. Естествено - споделиха ценни идеи в борбата срещу корупцията и порочните практики. Зеленогорски търсел днес доказателства?! Няма нужда. След като присъда за изборна търговия не притеснява ръководството на РБ, то днес още по-смело и отговорно може да защити набеждаваната фамилия Иванови.

В Свищов реформаторите се готвят да подкрепят за кмет едно от лицата на провинциалната десница - Станислав Благов. Той управлява града вече 16 години. Освен това е известен с близките контакти с ректора на тамошния вуз Величко Адамов, а в интернет стои запис как двамата се веселят с трето популярно лице - Красьо Черничкия. Това е друга интересна история в сегашно време.

На парламентарните избори през есента Благов замалко да оглави великотърновската листа на РБ. Предложи го т.нар. местен Граждански съвет. Подобна номинация нямаше как да не предизвика скандал, гневната реакция дойде от "България на гражданите": "Не може човек, тежко обвързан с ректора на Стопанската академия Величко Адамов, близък на скандално известния Красьо Черничкия, да има каквото и да е място в която и да е листа на Реформаторския блок". Партията написа, че на страната й предстои съдебната реформа и недоумява как тя може да се случи с Благов. След дълги препирни свищовският кмет отпадна като водач на листата - остана трети, т.е. неизбираем,

"моралният облик" бе преглътнат

Сега обаче е избираем - устремил се е към пети мандат. Естествено - с подкрепата на Реформаторския блок.

"Свищов има вече няколко мандата успешен десен кмет, който се е доказал и свършил много хубави неща. Може да се каже, че Свищов остана запазен десен модел и диктуваше модата в дясното пространство през изминалите години", заяви зам.-председателят на Народното събрание (НС) Иван Иванов при представянето на кандидатурата на Благов преди месец. До него тържествено стоеше друг депутат - Борис Станимиров, ДСБ. Той пък заяви, че блокът е твърдо зад кмета. Тези думи са важни, защото на другия ден местната структура на "България на гражданите" отново възропта срещу Благов. Какво ще се случи - ще видим. Но да се чуди човек как тъй ДСБ - цитаделата на реформаторството и морала, ги върши такива и в Свищов. По-важното - нека ръководството на РБ, или поне подкрепящата част, излезе и гръмко изреди достойнствата и на този кмет. Подложен е на приятелски огън, следва да бъде защитен след дългогодишната съвместна работа.

Пресконференцията по повод издигането на Благов в присъствието на депутатите Иванов и Станимиров е особено интересна. Ето няколко момента: наредените на масата реформатори обясняват каква непримирима битка водят с БСП и ДПС. Става мъж от залата обаче и казва, че през миналия мандат кметът много добре си е работил с БСП. Думата взема и жена. Тя пък недоумява как тъй Благов бори ДПС, след като шеф на общинското предприятие по "Чистота" е не само бивш кандидат-депутат от ДПС, ами и разследван за покупка на гласове. Кметът, естествено, има отговор по всички въпроси - като например, че шефовете на предприятия ги назначава съветът.

Една звънка и кристална клетва

обаче дава успокоение на всички: "Т.нар. модел "Кой" искаме тотално да бъде разглобен" (Иван Иванов).

Градове в България, където "реформата" побеждава точно по този начин, са много. В тях партиите реформаторки са пуснали "здрави връзки" към независимата и зависима местна власт. И тече една люта "борба" с модела "Кой" във всичките му видове.

Източник: Сега, Поглед.инфо:
http://www.segabg.com/article.php?id=750718
http://bulgarski.pogled.info/news/64410/Reformatori-pod-yurgana-s-Koi

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог