четвъртък, 14 май 2015 г.

Подписването на ТТПИ ще унищожи Европа

Подписването на ТТПИ ще унищожи Европа

13 май 2015, сряда | публикувано от Петър Дучев

За накърнени корпоративни интереси наднационални компании са осъдили европейски правителства за 29 млрд. евро



Абсолютно първосигнална пропаганда и чист лобизъм. Така опрели лидерът на АТАКА Волен Сидеров проведената в сряда т. нар. дискусия „Ново начало на Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство“. „Не чухме фактология, не чухме в какво се изразяват споразуменията и защо в цяла Европа има мощни протести против това евентуалното сключване това споразумение”, допълни партийният лидер.

По темата за механизмите за уреждане на спорове между инвеститори и държава Сидеров припомни, че такива в Европа действат от години и винаги са завършвали в ущърб на държавата.

„Такива случаи вече има и най-фрапиращият е с Полша, която е осъдена на 2 млрд. евро от „Еуреко” – холандска застрахователна компания. Има над 100 подобни дела срещу 20 държави-членки от 1994 г. насам. Те са на обща стойност 29 млрд. евро и в по-голямата си част са спечелвани от т. нар. инвеститори. Това са наднационални компании и много често са американски”, направи фактологична обосновка Сидеров

„Приеме ли се това споразумение така, както ни се предлага, означава ликвидиране и на остатъците от държавен суверенитет, които сега имат европейски държави. Обезсмисля се нашата работа като народни представители, защото ще бъдем безсилни пред т.нар. инвеститор, който ще печели дела, ако усети, че някъде е накърнен неговия интерес”, предвиди националистът.

Преди да напусне преждевременно дискусията вицепремиерката Меглена Кунева-Пръмова заяви, че е абсолютно съгласна с ТТПИ и че заливането на европейските пазари, включително и България, с ГМО и добиви на шистов газ не би трябвало да плаши хората. Сидеров я репликира, че ако трансатлантическото споразумение в момента беше действащо, страната ни щеше да бъде осъдена тъй като има наложен от НС мораториум за добив на шистов газ, а това накърнява интересите на компании.

„Оказва се, че 93% от консултиращи преговорите хора, специалисти са свързани или директно са представители на едрия бизнес. Хората, които представляват граждански организации или природозащитни, или потребителски, с цел защита на техния интерес не са допускани изобщо”, осветли лидерът на АТАКА.

Той опроверга и думите на министъра на икономиката Божидар Лукарски, че със сключването на ТТПИ европейските стандарти ще се повишат.

„Напротив, г-н Лукарски, те ще паднат, тъй като стандартите в САЩ, по отношение на хранителни продукти, са силно занижени. Там всички животни се обработват с добавки за ускоряване на растежа, които са забранени в Европа. Възраженията са много, за които за съжаление в България не се говори, а в европейски държави се спори и има цели организации, които се създават и излизат със страшно мощни обществени прояви, за да представят на хората истинските опасности от това споразумение”, категоричен бе Сидеров.

„Факт е, че в текста, който се обсъжда, е включено, че чуждата корпорация има право да съди държавата и във всички случаи на размирици, въстания, граждански войни и други форми на нарушаване на обществения ред, като примерно стачки”, допълни депутатката от АТАКА Магдалена Ташева.

„От уважение към българския народ, престанете да го лъжете, че Америка се е загрижила за оборота на малките и средни предприятия в България, каквото чухме. Обещавате рай за малките и средни предприятия, за бакалина или за този, който произвежда игли и копчета. Какви други предприятия има в България? Те щели да изнасят на американския пазар. Всеки който се е опитал да изнесе един буркан български грах в Америка знае с какви изисквания и с какви бариери е защитен този пазар”, възмути се националистката.

„Колкото до свободната търговия България има четвъртвековен опит от присъединяването си към т. нар. свободен пазар на Европейския съюз, в резултат на което 3000 български предприятия бяха ликвидирани, а 2 млн. българи напуснаха родината си, за да търсят препитание някъде по света”, заключи Ташева.

Източник: http://www.vestnikataka.bg/2015/05/атака-подписването-на-ттпи-ще-унищожи/
Вижте и видео от Заседанието в Комисия в Народното Събрание:
http://www.ataka.tv/видео/комисия-по-външна-политика-за-tpti-c10311.html
http://www.ataka.tv/clips/c8a7271931e2cb749ce8a5577d0f98eab0c8ab89.mp4

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог