вторник, 5 май 2015 г.

Руска компания ще строи АЕЦ във Финландия

Руска компания ще строи АЕЦ във Финландия

Десислава Димитрова - 1 май 2015, 16:33


Фирмата е подразделение на
руския държавен гигант Росатом
EPA/БГНЕС
Финландската енергийна компания Феновойма е възложила основния договор за строителството на ядрена електроцентрала във Финландия на руската Титан-2.

Феновойма обяви снощи, че е завършила процеса по одобрение на компанията, която бе включена в сделката от руския партньор в проекта Русатом оувърсийз (Rusatom Overseas) - подразделение на руския държавен гигант Росатом, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Договорът за строителство на АЕЦ "Ханхикиви-1" бе подписан в края на декември 2013 година между Русатом оувърсийз и Феновойма. Финландската компания получи лиценз за строителство на централата още през лятото на 2010 година, но Русатом оувърсийз не бе посочена в документите. Поради това бе необходимо правителството, а после и парламентът да проучат ситуацията и да дадат становище. Правителството подкрепи проекта през септември миналата година.

Росатом притежава 34 процента от проекта "Ханхикиви-1", който бе подкрепен от депутатите, при условие че местните инвеститори увеличат 55-процентовия си дял поне до 60 процента. Феновойма е уверена, че инвеститори ще се появят навреме. Европейските санкции срещу Москва заради подкрепата за украинските бунтовници не важат за финландското сътрудничество с Росатом, чието участие в 1200-мегаватовата централа бе одобрено в началото на 2013 година, преди мерките да влязат в сила, уточнява АП.

Титан-2 ще построи ядрения и турбинен остров и ще осигури съоръженията, материалите и оборудването за шестия ядрен реактор във Финландия, който се очаква да започне да функционира до 2024 година. Дата за започване на изграждането не е определена. Феновойма очаква другия месец да приключи с одобренията на още три доставчика - всичките подразделения на Росатом.

Източник: http://banks.dir.bg/2015/05/01/news18981966.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог