вторник, 5 май 2015 г.

Българският Геноцид чрез Българската енергетика!

Българският Геноцид чрез Българската енергетика!

Разгромът по отношение на системите за материално и духовно възпроизводство на българския народ

05.05.2015 г.

Страшният разгром на системата за материално възпроизводство, т.е. на българската икономика и научно-техническо развитие едва ли може да се предаде по-добре от инж Иван Пехливанов, зам.министър на машиностроенето през 70-те на ХХ век, създател и председател на БИСA(Българска индустриална стопанска асоциация), т.е. днешната БСК (Българска стопанска камара). Затова ще прибегнем към написаното от него в книгата му „Свидетел на историята”, Изд. "ИФО Дизайн ООД", София, 2005 г.

Българската енергетика

До средата на ХХ век бяхме последни в Европа по енергийни мощности. От 1945 до 1990 г. те нараснаха 120 пъти! Стигнахме Белгия и Австрия. Изпреварихме Дания, Португалия и Гърция. Изравнихме се с Европейския съюз.

Енергийната ни стратегия, проектите, инженерната реализация се изпълняваха от забележителния научен център “Енергопроект”. Създаден през 1948 г., той обедини творческите сили на няколко поколения специалисти и стигахме върховете на световната енергетика:

- АЕЦ “Козлодуй”. Проектирана и строена съвместно от руски и наши специалисти, с мощността си 3760 MW осигури 45% от електропроизводството на страната! Тя е една от големите атомни електроцентрали в света!

- ПАВЕЦ “Чаира”. По мощност (861 MW) и по проектно решение (турбопомпената зала е на 360 метра под земята, в каверна с размерите на зала 1 на НДК) няма европейски аналог!

- Каскада “Белмекен-Сестримо”. С трите електроцентрали (първата от които е ПАВЕЦ), с обща мощност 735 MW, е международна рядкост! Заема водещо място между действуващите ВЕЦ и ПАВЕЦ в света.

- Каскада “Арда” - с обема на трите й язовира 1,15 млрд. куб. м, е една от най - големите в Западна и Средна Европа!

- Източномаришкият енергиен комплекс. Горивната му база са лигнитни въглища с най-ниска калоричност - 1400 ккал/кг. По екологични изисквания две от централите са с железобетонни комини по 325 метра - най-високите в Европа!

/Сега абсурдът на капиталистическата непланова икономика е следният: "... Най-големият трън в очите на всички е проектът на ХХI век - АЕЦ "Белене" (започнат преди 1989 г. и спрян след „избухването на демокрацията“). Изграждането на 2000-мегаватова ядрена мощност обедини цялото антиядрено лоби не само у нас, а и в чужбина....

- Производството на водни турбини и тенератори. До 1950 г. у нас са изработвани водни турбини с мощност до 10 КW. През 1954 г. произведохме турбина и генератор с мощност 700 КW. В 1960 г. изнесохме в Китай 30 турбогенераторни комплекта за ВЕЦ. Към 1980 г. вече работеха 30 ВЕЦ с 80 български турбогенератори с обща мощност 840 МW. Венец на турбостроенето ни са трите агрегата за ПАВЕЦ “ЧАИРА”, всеки с мощност 215 МW по чертежи на “Тошиба”, Япония;

- Нашите енергетици проучваха, проектираха и строиха енергийни обекти за сложни геоложки, земетръсни и други условия в Ливан, Йордания, Кувейт, Сирия, Ирак, Алжир, Либия, Румъния, Чехословакия, Испания.

- Благодарение на енергийната ни стратегия през целия период 1950-1990 г. България беше сред европейските страни с най-редки и кратки сътресения в енергоснабдяването! Няколко поколения българи изнесоха на гърба си строителството на енергийния отрасъл, който към 1989 г. зае 18% от националните промишлени фондове.

След 1990 г. управленската ни прислуга на чужди сили упорито подготви взривяването на енергетиката:

- Разруши мозъчния й център “Енергопроект”. Старателно организира националното престъпление - закриване на АЕЦ “Козлодуй”.

- Спря строителството на АЕЦ “Белене”.

- Разпродаде електроразпределителната система на чужди компании.

- Ликвидира енергомашиностроенето. Днес дори 100-киловатова водна турбина трябва да се внася от чужбина! Чужди фирми, които трябва да се учат от нашите енергостроители, получават поръчки за строителство на енергийни обекти у нас. Каскадата “Горна Арда”, 4 пъти по-малка от каскадата “Арда”, която е българско инженерно решение и изпълнение, се възлага на чужденци, непостроили нито един енергиен обект! Това е грозно унижение на нашия индустриален интелект!„


Тук ще спрем, но този страшен списък на разгрома може да бъде продължен с металургията, машиностроенето, електрониката, химията, военно-промишления комплекс, хранително-вкусовата промишленост, селското стопанство, националната иновационна система и т.н. Фактически бе разрушена, разпродадена, разграбена системата за материално и духовно възпроизводство на България. Така бе унищожен поминъкът на българина. Останал без трудова интеграция той бе „изгонен“ от Родината си да търси парчето хляб по всички континенти на света.

Прочетете цялата статия тук
Геноцидът (и автогеноцидът) на българите
http://avtorski.pogled.info/article/64239/Genotsidat-i-avtogenotsidat-na-balgarite

Да добавим също, че след 1990 година в България започна дискотечен ритъм 3 часа с ток 1 час без ток, като някои седмици ставаше 50/50 - 2 часа с ток и 2 часа бе ток! Управляващите демократ-комундета изнасяха електроенергията в чужбина и пълнеха с милиони джобовете си не пак, а отново, на гърба на Българския народ, построил енергийните обекти в страната! Разрухата в енергетиката започна именно тогава, защото как може по друг начин да квалифицираме тогавашните кражби от БКП-ДС-СДС-ДПС шайката ?!


Интересен феномен представлява фактът, че бедните НЕ се замислят как биха МОГЛИ да се оганизират срещу тези, които са причината за безизходното им положение, а се замислят ЕДИНСТВЕНО как да изкарат НЯКАКВИ пари при богатите. Както свинете в кочината НЕ се замислят, че ако ядат по-малко, по-бавно ще се угоят и по-дълго ще живеят.
 Разликата между свинете и бедните хора е, че на свинете НЕ им се налага да работят, за помията с която ги хранят. Нискоинтелигентният човек изхожда от собственото си битие, в преценката си за другите. Свинята в кочината НЕ си мисли, че в гората има глигани, които не ги кастрират и не ги колят. Гладният на сития не вярва. Този, на когото проблема е как да отгладува сметките си за електричество, НЕ може да повярва че има хора, на които проблема им е как да утроят милионите си. Не може да повярва и че тези с милионите се надсмиват НАД онези, които си МЕЧТАЯТ един ден да се събудят БЕЗ дългове за неплатени сметки....

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог