понеделник, 25 май 2015 г.

Протестът срещу статуквото минава през знанието

Протестът срещу статуквото минава през знанието

Автор: Петър Волгин 23.05.2015

/Поглед.инфо/ Държави, в които образованието и културата постоянно са пренебрегвани, никога не могат да се измъкнат от тресавището на бедността. В тях може да има прекрасни условия за чуждите инвеститори, може да има чудесна данъчна среда, но независимо от всичко това, ако съответната държава не поставя специален акцент върху развитието на образователните и културни политики, тя ще си остане просто един придатък към развития свят. България няма никакъв шанс да се измъкне от последното място по доходи в Евросъюза, ако разчита единствено на евтиния труд. Това може да стане само при положение, че се работи посока на ограмотяване на нацията.

Да бъдеш грамотен - това съвсем не означава само да знаеш къде се поставя пълен член и къде запетайка или да можеш правилно да решаваш изпитните тестове в училище и в университета. Да бъдеш грамотен - това означава да познаваш процесите, които движат съвременния свят. Да, днес това никак не е лесно. Ние сме подложени на една перманентна манипулация от страна на елита, чиято цел е да ни накара да повярваме, че живеем в най-добрия от всички възможни светове. Че няма никакъв смисъл да се бунтуваме срещу несправедливостите. Че трябва да се радваме и на малкото, което имаме. А междувремено въпросното малко, което имаме, не спира да се смалява.Защото когато не се съпротивляваме, когато сме доволни от статуквото, елитите продължават да богатеят все повече и повече за наша сметка. В периода след Втората световна война, чийто край отбелязваме тази година, благосъстоянието на обикновените хора в развития свят расте. Тесе трудят при виeпо-добри условия, имат по-добро заплащане, както и възможност да получават по-качествено медицинско обслужване и по-добри медицински грижи. Защо става така? Ами защото тези хора не наблюдават безучастно случващото се около тях. Те се борят за правата си.

Днес сме свидетели на обратния процес. Обикновените хора в развития свят живеят все по-зле. Техните доходи постоянно намаляват, за сметка на доходите на елитите. Наскоро ми попаднаха едни данни за положението в Италия, според които 5 процента от населението там контролира 32 процента от националното богатство. Подобно е положението и в други европейски държави. Да не говорим пък за Съединените щати, където ножицата между бедни и богати се разтваря все повече и повече. Защо се получи така? Защо неолибералната контрареволюция, чиято същност се изразява в обезправяване на 99 процента от населението за сметка на единия процент, се разпростря в развития свят? Има много отговори на този въпрос - икономически, политически, социални. Има обаче и друг тип отговори, свързани именно с образованието или по-точно с неговата липса. Ние от дълги години живеем, без да полагаме каквито и да било интелектуални усилия. За много от нас допирът до културата се изразява в гледане на шоу-програми с въпроси и отговори или на риалити формати, където с удоволствие се смеем на някой участник, за когото току-що сме разбрали, че не знае коя е столицата на Индия. Да, на фона на подобни участници ние наистина изглеждаме много интелигентни и знаещи. Само че ако погледнем малко по-внимателно света, който сме построили, ще ни се наложи да се отнесем досто по-критично към интелектуалния си потенциал.

Разбира се, елитите нямат интерес обикновените хора да са особено умни. Те нямат нужда от мислещи личности, имат нужда от изпълнители. Управляващите имат нужда от електорат, който да гласува за тях и който да не оспорва властта им. И естествено, колкото си по-необразован, толкова по-малка е вероятността да се съпротивляваш. Харесваш статуквото, защото не си представяш, че може да съществува нещо различно от него. Ето защо днешната съпротива е свързана не само с личната смелост и с готовността за поемане на рискове. Съпротивата днес минава до голяма степен през познанието. Колкото повече знаем, толкова сме по-склонни да оспорваме съществуващия ред.

Деконструкция - БНР
Тагове: Протест, статукво, знание, образование, култура,

Източник: http://avtorski.pogled.info/article/64710/Protestat-sreshtu-statukvoto-minava-prez-znanieto

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог