петък, 29 май 2015 г.

Газпром иска $8.1 млрд. глоба за Нафтогаз

Газпром иска $8.1 млрд. глоба за Нафтогаз

Георги Брандийски - 29 май 2015, 10:45

Общата стойност на дълга на
Украйна към Газпром възлиза на
29 милиарда долара, каза Алексей
Милер EPA/БГНЕС
Газпром ще съди Нафтогаз в Стокхолм за неизползване на заявен руски природен газ съгласно условията на схемата "вземай и плащай".

Това обяви шефът на руската газова компания Газпром Алексей Милер, цитиран от БТА.

Документът с претенциите ще бъде предоставен на вниманието на Нафтогаз и на Стокхолмския арбитраж. В него ще има искане за плащане на глоба в размер на 8,1 милиарда долара за неспазване на условията на гореспоменатата схема за доставки.

Милер освен това каза, че общата стойност на дълга на Украйна към Газпром възлиза на 29 милиарда долара. От този общ дълг 2,604 милиарда са за доставка на руски газ в периода 2013-2014 г., а 200 милиона долара са дълг за доставки за югоизточната част на Украйна. Останалата сума е дълг заради неизползване на газ в периода 2012 г. -2013 г.

Нафтогаз приветства намерението на Газпром да отнесе претенциите си към нея в Стокхолмския арбитражен съд, предаде ТАСС, като цитира шефа на Нафтогаз Андрий Коболев.

Арбитражът това е най-цивилизованият начин за решаване на търговски спорове, ако страните не могат да намерят решение по пътя на преговорите, смята Коболев, цитиран от неговата пресслужба.

Източник: http://banks.dir.bg/2015/05/29/news19160053.html

Та когато автомобилите на Метан изпразнат бутилките, а ФАЩ е врътнала украинските кранчета, докато Русия си търси милиардите загуби, дали ще бъде трудно да се досетим #КОЙ ще е най-потърпевш? #КОЙ ще издуха супата, така да се каже по любопеневски? Дали другаря Местан ще може да пърди Метан?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог