четвъртък, 21 май 2015 г.

Глобяват ”Топлофикация София” за монопол

Глобяват ”Топлофикация София” за монопол

16:11 | 19 май 2015 | | / Редактор Лилия Чалева

Първоначално КЗК била предвидила санкция
от 340 000 лв. , каза Марио Гаврилов
Сн.: БНТ
"Топлофикация София" ще бъде глобена с 125 хиляди лева заради нарушение на Закона за защита на конкуренцията и злоупотреба с господстващо положение.
Това каза говорителят на Комисията за защита на конкуренцията Марио Гаврилов пред БНТ.

Той обясни, че причината за санкцията е, че "Топлофикация София" е забавила навлизането на своя нов конкурент на пазара на предоставяне на услугата дялово разпределение на топлинна енергия.

"Ние и друг път сме посочвали, че тази двустранна поцизия на Топлофикация София - хем доставя топлинната енергия, хем участва на пазара за топлинно счетоводство, създава така притеснение на другите участници на пазара", каза Марио Гаврилов.

"В случаят Топлофикация София се е опитала да попречи на тази малка фирма, забавила е влизането й на пазара, и не е уведомила клиентите, които са избрали Топлофикация София вместо тази фирма, че ще им се наложи да сменят уредите си за топлинно отчитане", допълни Гаврилов.

В продължение на 3 месеца (14.12.2011 г. - 14.03.2012 г.) топлопреносното предприятие е отказало да сключи договор с "ПМУ Инженеринг" ООД за извършване на услугата, като междувременно е предприело действия за привличане на клиентите на своя конкурент и за придобиване на права за работа със съответния модел уреди.

В писма до потребителите, в които предлага услугите си, "Топлофикация София" ЕАД не ги информира, че е необходимо да сменят уредите си "Минол Местехник", които единствено "ПМУ Инженеринг" ООД може да отчита, с нови – "Сименс" или "Сенсус", в случай на избора му за топлинен счетоводител, пише в решението на КЗК.

Първоначално КЗК била предвидила санкция от 340 хиляди лева за Топлофикация, но Върховният административен съд я намалил на 125 хиляди.

Съдът приема всички мотиви на Комисията за защита на конкуренцията, с които е наложена тази глоба, но я намалява драстично.

Според Гаврилов така се насърчават фирмите, които са склонни да извършат нарушение на конкурентното право, да действат както намерят за добре, тъй като печалбите от нарушенията са огромни, а глобите са незначителни на фона на тези печалби.

Източник: http://sofia.dir.bg/news.php?id=19098138

Коментари:

люта ( нерегистриран )
19.05.2015 22:10
топлофикация е престъпна групировка, подкрепяна политически с цел ограбване на клиентите й и обогатяване на определени кръгове - трябва да фалират и да изчезнат завинаги от хоризонта - СПИРАМ ДА ПЛАЩАМ НЕПОСИЛНИ ФАЛШИВИ СМЕТКИ!



ТЕЦ ( нерегистриран )
19.05.2015 18:53
Докато няма индивидуални договори със всеки абонат това са най-обикновена престъпна група, подкрепяна от някои държавни структури - т.е. мафия. Всичко свързано с тези престъпници трябва да се забрани със закон, а всички работили там - да се уволнят незабавно без право на пенсия.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог