понеделник, 24 март 2014 г.

"Мишо Бирата 2"?

"Мишо Бирата 2"?

Публикувано на  24.03.2014 @ 14:13

/Поглед.инфо/ Разпространената от медиите информация, че президентът Плевнелиев е провел задкулисна среща с висш представител на EVN е обезпокоителна.

Срещу въпросната компания има висяща процедура за отнемане на лиценз поради нарушения на закона и неизпълнение на задължения към държавата. Ако срещата беше публично обявена и част от общите усилия на държавата срещу безобразията на монополистите, в това нямаше да има нищо укоримо. В случая с президента и EVN обаче не е така! Срещата не е обявена публично и не е включена в програмата на посещението на г-н Плевнелиев. Дори президентът да има приятелски връзки с г-н Шишковиц от EVN, както се говори, той е във Виена не на частна екскурзия, а в качеството на държавен глава. В този смисъл подобна среща, при това подчертавам - задкулисна и тайна, е абсолютно недопустима по две азбучни причини.

Първо, представител на висша държавна институция, още повече държавния глава, трябва да бъде особено внимателен при своите контакти. Не е ясно дали г-н Плевнелиев не е поел ангажименти пред своя корпоративен приятел в ущърб на държавата. Факт е, че той веднъж вече обслужи бизнеса на ВЕИ, в който солидно участие има EVN, със сезирането на Конституционния съд срещу такса "ВЕИ".

Второ, наличието на процедура за отнемане на лиценза на монополиста, вгорчил живота на хиляди потребители, поставя легитимния въпрос - дали г-н Плевнелиев не иска да окаже задкулисна подкрепа на монополиста и да употреби авторитета и влиянието на президентската институция, за да въздейства на процедурата в полза на EVN.

Трето, задкулисието, в което е хванат от медиите г-н Плевнелиев излъчва много лош сигнал към бизнеса и инвеститорите. Как се третира държава, в която президентът се среща тайно с проверявана от компетентните държавни органи фирма? Договаря ли се нещо с EVN г-н Плевнелиев? Ако да, то какво точно. И от кого е оторизиран при положение, че регулирането на енергетиката и антимонополната политика не са в конституционните правомощия на президента. "Мишо Бирата 2"?

Г-н Плевнелиев дължи конкретен, убедителен и публичен отговор на тези въпроси.

Надявам се случаят да е безобиден - кафе с приятел. Но дори и тогава, това би било поредна демонстрация за непригодността на г-н Плевнелиев да изпълнява адекватно и в съответствие с Конституцията функциите на държавен глава. /БГНЕС

------------

Борислав Цеков е юрист и политик. Председател на УС на Института за модерна политика и президент за България на Световната асоциация на юристите, САЩ. Бил е юридически съветник в правния отдел на Народното събрание (1996-2001), народен представител и член на Конституционната и на правната комисия в 39-то НС, главен секретар на омбудсмана (2005-2010). Автор на многобройни публикации по правни и законодателни теми в специализирани юридически издания и в периодичния печат.

Източник: БГНЕС, http://svetoven.pogled.info/evropa/news/53378/Misho-Birata-2

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог