вторник, 11 март 2014 г.

Отчитане на надписаната топлинна кражба

Отчитане на потребената топлинна енергия

19/02/2014

Във всяка абонатна станция се осъществява измерване на консумираната топлинна енергия в сградата, посредством специален уред - топломер. Общите топломери запаметяват показанията в нула часа на първо число всеки месец. С помощта на специален преносим терминал тези данни се вземат от топломера и се прехвърлят пак по електронен път в базата данни на дружеството.

И междувременно терминала изпраща на топломера обратно надписани показания, с което сградата се изтръсква да заплати нечовешки раздута сметка! Също, както става с новите електронни електромери, където "отчитането" става пак с подобни терминали... двупосочно... през инфрачервения комуникационен открит порт, даващ пълен системен достъп до електромера безпрепядствено от каквито и да са реквизити и камуфлажи, наречени пломби!!!!!!!!!!!!!

Всеки потребител има право да изисква достъп до данните от ежемесечните отчети на общия топломер, както и да присъства на отчета.

Така наречените “загуби по топлопреносната мрежа” са всъщност транспортните разходи по преноса на стоката “топлинна енергия”. Както за всички останали стоки, за които се правят разходи за доставянето им от производителя до потребителя, така е и за стоката “топлинна енергия”. Нейното доставяне обаче е по-специфичен процес: то става по топлопроводите чрез топлоносители гореща вода или водна пара. Топлоносител водна пара се използва предимно за технологични нужди в промишлените зони. За нуждите на отоплението и битовото горещо водоснабдяване като топлоносител се използва гореща вода.
В случай на поява на теч, съответният участък от топлопровода се изолира и се пристъпва към отстраняване на аварията.

Как тогава става заплащане на транспортните разходи?

Стойността на транспортните разходи при преноса на топлинна енергия се контролира от ДКЕВР. Комисията оценява и признава тяхната необходима стойност като разход за всяко предприятие, при ценообразуването на топлинната енергия. Тази стойност се коригира в посока надолу, в съответствие с последните технологични възможности на мрежите. По този начин се стимулират топлофикационните дружества да намаляват транспортните разходи чрез подходящи мероприятия за модернизация на мрежите и режимите на топлоподаване. „Тежестта” на транспортните разходи намалява с увеличаването на потребителите и респективно – на потреблението на топлинна енергия.

Разходите в абонатните станции, които са собственост на топлофикационните дружества, се приспадат от количеството топлинна енергия отчетено по топломера на сградата и не се начисляват на потребителите.

Не само на собствените, а на всички абонатни станции, прочетете ЗЕ. Другото е дискриминация!


Всеки потребител има право да изиска информация и може да провери коректността на начисленията в специалния картон, който се намира в абонатната станция и отразява отчетите на общия топломер, както и в месечните си съобщения – фактури.

Какви "фактури" са това бе? Документи с невярно съдържание!!! Броячът на снимката горе да не би да е топломер??????

Ако се повреди общия топломер или общия водомер: какви действия се предприемат и как се извършва отчета при наличие на повреден общ топломер или общ водомер?

В случай на повреда или липса на общия топломер или общия водомер, топлофикационното предприятие определя количеството топлинна енергия за отчетния период на база средни стойности на енергията, измерени при аналогични климатични условия и в съответствие с режима на потребление на топлинна енергия.
Собственикът на общия водомер и на общия топломер в сградата е длъжен при повреда да ги замени в срок от 5 дни.

Важно!

От казаното става ясно, че транспортните разходи по преноса няма как да попаднат в количеството топлинна енергия, отчетено от топломерите в абонатните станции, тъй като това е топлина, която се отделя по трасето на мрежата между топлоцентралата и абонатните станции, т.е. – извън измерваната от топломерите енергия.

Дрън дрън! Топломерът трябва да е първо след абонатната станция, а не преди нея, ако искаме да се спазва сегашния ЗЕ!
Второ истински топломери трябва да има на всеки радиатор и единствено по тях да става фактуриране по реално потребена енергия, както е според Третия Енергиен пакет на ЕС! А водомерите за топла вода да не се въртят, когато водата е под 50 градуса по Целзии, тоест когато имаме неизпълнение на договора за БГВ битово горещо водоснабдяване.

Отчитане на показанията

Потребителите имат право (лично или чрез упълномощеното лице) да получават информация за показанията на средствата за измерване за търговско плащане, да присъстват на отчитането им, да изискват топлофикационното дружество за тяхна сметка да монтира контролни средства за измерване-собственост на самите потребители, да се корегират сметките им за изминал период при констатирано неправилно измерване.

Източник: http://aktivnipotrebiteli.bg/статия/828/Отчитане-на-потребената-топлинна-енергия

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог