петък, 28 март 2014 г.

ПлEVNелиев в комбина с eнергомафиятa

ПлEVNелиев в комбина с eнергомафиятa

Какво договори президентът с боса на EVN във Виена?
Eкип АТАКА

28 март 2014, петък | публикувано от Стела Кирилова




Шефът на протокола на президента Иван Кондов посреща Шишковиц и го придружава до апартамента 

АТАКА се ангажира със създаването на анкетна комисия в Народното събрание, която да разследва търговията с влияние на президента. Депутатите националисти ще подкрепят подписката за разследване на нерегламентираните контакти на държавния глава с един от шефовете на австрийското ЕРП у нас. За срещата във Виена се разбра от българската преса.



Притиснати от фактите, близо седмица след срещата в австрийската столица на Росен Плевнелиев с изпълнителния директор на електроразпределителното предприятие EVN Щефан Шишковиц, от „Дондуков“ 2 потвърдиха тайното рандеву на държавния глава, което дълго се опитваха да скрият. Така дефакто лъсна задкулисието около президента и нерегламентираните му контакти с енергийния монополист EVN. До откровението се стигна, след като в. „Телеграф“ внесе в деловодството на институцията официално питане защо срещата на Плевнелиев не беше обявена в програмата на визитата му в Австрия, по чие искане е била, какви теми са били обсъждани и защитил ли е държавния интерес.

В отговор с половин уста беше казано, че е имало разговор между Плевнелиев и Шишковиц наистина, но коментарите на зададените въпроси щели да бъдат дадени допълнително „в най-бърз порядък“. Това е официалното признание на една от страните, участвали в тайната завера. „Коравият“ Щефан Шишковиц напълно отрече срещата си с Росен Плевнелиев въпреки снимковия материал. Всекидневникът е изпратил запитване и до централата на EVN в Австрия.

Николай Бареков побърза за призове главния прокурор да се самосезира за връзката на Плевнелиев с шефа на EVN и да разследва дали държавният глава е защитил интересите на страната в разговора си с Шишковиц. С този епизод аферата придоби пловдивски привкус. Остават обаче фактите, които обществото трябва да си припомни.



При управлението на ГЕРБ Борисов и Иво Прокопиев продадоха 33% от дяловете на електроразпределителните дружества. И както се разбра по-късно – на двойно по-ниска цена. Тъне в догадки въпросът – дали бившият премиер и олигархът са прибрали комисиона от близо 100 млн. лв. Не е тайна и обстоятелството, че Плевнелиев и Прокопиев бяха съдружници във времето, когато течеше приватизацията на миноритарните дялове на ЕРП-тата. Явен е конфликтът на интереси, когато става дума за посредническата дейност на контролираната от Прокопиев „Булброкърс“, която продаде държавните дялове на EVN. Вече казахме – на двойно по-ниска цена.

Фирмата на Прокопиев „Булброкърс“, посредник при продажбата на миноритарния дял на държавата в EVN

е била свързана с австрийското дружество, показа проверка на в. „Телеграф“. И както вече бе написано, през 2008 г. „Алфа финанс груп“ на Иво Прокопиев подписва споразумение с австрийската „Хипо инвестмънт банк“ АГ, с което финансовата институция заявява готовност да придобие 30 на сто от дъщерното дружество на „Алфа“ – „Финансиа груп“.

Гранд хотел „Виена“ – мястото на срещата, за която президентството призна

Целта била у нас да бъде регистрирана нова търговска банка. Година по-рано „Финансиа груп“ става и едноличен собственик на „Булброкърс“. До създаването на трезор не се стига, защото през 2010 г. „Хипо инвестмънт банк“, част от „Хипо ное груп“, се отказват от дяловете си във „Финансиа“ и ги продават обратно на „Алфа“.

В същото време обаче „Хипо ное груп“ и EVN, чийто посредник по-късно става „Булброкърс“, са с общи собственици. Според сайта на „Хипо ное груп“ от 2007 г. тя е 100 процента собственост на провинция Долна Австрия, която държи и 51 на сто от акциите на EVN (чрез Noe Landes-Beteiligungs Holding – според официалните данни в сайта на енергото).

Това означава, че за период от две години „Булброкърс“ и EVN също са били свързани чрез „Финансиа груп“, а година след формалния край на тази обвързаност – през 2011 г., дружеството на Прокопиев става и посредник при продажбата на държавния дял 33% в EVN. Председател на Надзорния съвет на банката в момента пък е прекият шеф на Щефан Шишковиц в EVN – Бургхард Хофер.

„Телеграф“ припомня, че взаимоотношенията между EVN и кръга около Плевнелиев не са от последните седмици

Една от основните им допирни точки, освен монопола и опитите на дружеството да запази господстващото си положение в югоизточната част на България, са ВЕИ-тата.

Подобно на семейния приятел на Плевнелиев – енергийния олигарх Иво Прокопиев, и EVN здраво са инвестирали във възобновяеми енергийни източници у нас.

Те имат в България два фотоволтаични парка и един вятърен. Първата слънчева централа е изградена през 2010 г. в с. Блатец, община Сливен, а другата е в с. Тръстиково, област Бургас. Двете са с обща мощност 2,8 мегавата. Вятърният парк е в Каварна, а мощността му е 80 мегавата. Инвестицията на EVN в соларните централи е чрез дружеството „Натуркрафт“ ЕООД.
Източник: http://www.vestnikataka.bg/2014/03/плevnелиев-в-комбина-с-eнергомафиятa/

Коментар: Читател припомни и топлата връзка на целия ГЕРБ с EVN, още от както беше назначен служителят на EVN Трайчо Трайков за Министър на Енергетиката!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог