четвъртък, 20 март 2014 г.

Отнемането на лицензиите означава ново управление на ЕРП, а не нов собственик

Отнемането на лицензиите означава ново управление на ЕРП, а не нов собственик


Публикувано на  20.03.2014 @ 14:56

/Поглед.инфо/ Няма война между държавата и ЕРП-та. Държавата изпълнява върховното си задължение за върховенството на закона. Това заяви депутатът от КБ Таско Ерменков по повод скандалното поведение на дружествата.

Има правила и регулации за ЕРП-та, предписани от закона и от ДКЕВР, но никъде не е вписана възможността за прихващане на средства от тях, продължи той. С това те засягат сигурността на енергийните доставки, а и на националната сигурност. ДКЕВР следи за спазване на закона и наказва тези, които не го правят.

Не е използвана никъде думата "национализация"- ако се отнемат лицензиите на ЕРП-та това означава ново управление на дружествата, а не нов собственик, поясни Ерменков. Той потвърди отново, че не се очаква поскъпване на тока в обозримо бъдеще.

БГНЕС припомня, че ДКЕВР започна процедура по отнемането на лицензите на трите ЕРП-дружества - ЕВН, ЧЕЗ и Енерго-ПРО заради неплатени суми на стойност 347,6 милиона лева към държавната НЕК. Неплащането води до блокирането на работата на държавната компания, с което се застрашават енергийните доставки и съответно националната сигурност. Нещо повече, вместо да се издължат електроразпределителните фирми и по-конкретно ЕВН предложиха на НЕК заем.

Причините

Съгласно решение на ДКЕВР от септември 2012 г., производителите на електрическа енергия от възобновяеми източници (слънце, вятър, вода и биомаса) трябваше да заплащат на ЕРП-тата такса "достъп" до мрежата и я плащаха до датата на отмяна съответната временна тарифа от Върховния административен съд. След като решението на ДКЕВР беше отменено от ВАС, ЕРП-тата трябва да върнат на производителите на електрическа енергия от възобновяеми източници (ВИ) събраната сума от такса "достъп" и да заявят пред ДКЕВР надплатените суми произведена "зелена енергия" за компенсиране чрез цените. Вместо това ЕРП-тата прехвърлят задълженията си към държавата в лицето на НЕК, като задържат дължимите си към НЕК пари, които към днешна дата вече са в размер на общо 347,6 млн. лв. ЕРП-тата не би следвало да прихващат към НЕК парите, които дължат на ВИ, защото в казуса НЕК не е страна по техните търговски взаимоотношения и защото ЕРП-тата са купили от НЕК нужните им количества електрическа енергия, която трябва да си заплатят на НЕК.

Действията на ДКЕВР

В края на миналата седмица В ДКЕВР постъпиха жалби от НЕК срещу ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-ПРО за прихващане и неплащане на дължимите суми за електрическа енергия. НЕК сигнализира, че това води до сериозни трудности в разплащанията към производителите на електрическа енергия. Съществува реална заплаха за блокиране на разплащанията по цялата енергийна система. ДКЕВР призова страните да уредят доброволно финансовите въпроси по задълженията в срок от три работни дни, считано от 14 март 2014 г. Целта на всички действия на ДКЕВР – настоящи и бъдещи е да бъде предотвратено нарушаването на сигурността на доставките на електрическа енергия.

Реакцията на МИЕ

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев определи поведението на трите ЕРП-дружества като своеволие. "Малко е странно как трите ЕРП-та организират действията си и явно целят дебалансиране на цялата система", коментира още той и предупреди в края на миналата седмица държавата може да поеме трите ЕРП-та, ако те не изплатят дълговете си към НЕК и се стигне до отнемане на лицензите им. Едновременно с това министър Стойнев подчерта, че държавата показва подкрепата си за инвеститорите, които спазват законите.

Източник: БГНЕС, http://bulgarski.pogled.info/news/53277/Otnemaneto-na-litsenziite-oznachava-novo-upravlenie-na-ERP-a-ne-nov-sobstvenik

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог