петък, 28 март 2014 г.

Енерго-Про започна арбитражна процедура срещу България в съда към Световната банка

Енерго-Про започна арбитражна процедура срещу България в съда към Световната банка


26.3.2014 | 13:23

Доставчикът на ток в Североизточна България - чешката „Енерго про”, е задействала процедура срещу България в международния арбитражен съд към Световната банка във Вашингтон. В момента започва процедурата по арбитражното дело, при която компанията има срок доброволно да се разбере с българската държава, информира в. “Труд”.

Обвинението на “Енерго про” е подобно на това на австрийската компания ЕВН - България умишлено причинява загуби на дружеството чрез водената от нея регулаторна политика за цените на електроенергията. Сумите, за които претендират двете ЕРП-та, не са оповестени официално.

Припомняме, че според австрийски медии EVN вече е завела арбитражно дело срещу страната ни за 1 млрд. евро. Компанията от Долна Австрия е наела международен адвокат и ако българското правителство тръгне към национализация, ще предяви иск към България за 1 млрд. евро. Това съобщи преди ден вестник "Курир”, цитиран от "24 часа”.

Малко по-късно през деня от "Енерго Про" обясниха, че процедурата пред арбитражния съд е започнала още през миналата година. През юни 2013 г. такава процедура задейства и ЕВН. Оттам тогава уточниха, че спорът произтича от действията на българските регулаторни власти и правителството във връзка с ценообразуването на електроенергията и компенсациите за задължителното изкупуване на възобновяема енергия. Искът е за 46 млн. лева, обясни Пламен Стефанов, председател на управителния съвет на "Енерго Про-продажби".

Източник: http://3e-news.net/българия/енерго-про-започна-арбитражна-процедура-срещу-българия-в-съда-към-световната-банка_35727

Коментарите са тук: http://fotovoltaikbg.blogspot.com/2014/03/blog-post_5700.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог