събота, 15 март 2014 г.

ПОСЛУШНИТЕ БЪЛГАРИ - За евроинтеграцията и прасенцата сукалчета

ПОСЛУШНИТЕ БЪЛГАРИ

Дмитрий СЕДОВ

• За евроинтеграцията и прасенцата сукалчета

Разговор на две прасенца: «Разказват, сякаш  хората ни хранят за това, после да ни убият и изядат». –  «Глупости са всичко това. Теория на заговора».

Може ли да се обвиняват хората в това, че обичат свинско и хранят прасета за месо? Навярно не. Точно така не може да се обвиняват американските корпорации в това, че са заобичали българската енергетика и са решили да я хапнат.

През 2011 година американските фирми AES и Contour Global купиха в България две от трите главни ТЕЦ - «Марица Изток 1» и «Марица Изток 3». След това те вложиха съответстно 1,2 млрд. евро и 230 млн. евро в тези станции, за да ги изведат на пълна мощност. Капиталовложенията трябва да се откупят. За това американците пролобираха контракт за 15 години, и в течение целият този срок българите са задължени да купуват от тях електроенергия по цени растящи от година на година.

Но това не е всичко. В България започнало строителството на АЕЦ „Белене”, ако тя бъде завършена, след десет години американските тецове щели да са абсолютно излишни. И обратното, отказът от „Белене” гарантира стабилно търсене на техния ток. Така демократичният парламент на България с мнозинство от гласовете подкрепил решението на правителството за спиране строежа на АЕЦ, в който вече били вложени милиарди долари. Никой не обръщал внимание, че Агенцията за ядрено регулиране на Еврокомисията оценява АЕЦ „Белене” като образцова. В нея трябвало да се инсталират реактори от трето поколение, такива като в Олкилуото, Финландия, и Фламанвил, Франция. Експертите от ЕС препоръчали да се строи АЕЦ само с реактори от трета степен на надеждност и ащита.

Но за да останат доволни американските приятели, какво ли не правиш...

Вярно е, че не американските компании започнаха да рушат българската енергетика. Всичко започна от времето, когато се разглеждаше заявката на България за приемане в ЕС. Тогава високите институции в Брюксел решиха, че не бива да приемат страната в Евросъюза с АЕЦ „Козлодуй”, построена от Русия. От София бе поискано два часа преди встъпването й в ЕС да бъдат спрени два реактора на „Козлодуй”. И МАГАТЕ, и Агенцията за ядрено регулиране на Еврокомисията дадоха положително заключение за състоянието на АЕЦ „Козлодуй”. Въпреки това правителството на България затвори двата блока на централата, което свидетелства не толкова за „световна конспирация”, колкото за желанието на прасенцата да се превърнат в свинско шишче. А практически цялата електроенергия от тази АЕЦ отива навън и парите пълнят държавната хазна. И тези пари „умряха”.

В историята по закриването на АЕЦ „Козлодуй” има и откровено издевателство. Българските прасенца получиха препоръка от Брюксел да заменят АЕЦ със слънчеви колектори и ВЕИ-та, а разчетът е към 2020 г. те да произвеждат 16 % от електроенергията на България. Днес затваряме АЕЦ, а недостигащата енергия трябвало да се вземе от ветроцентралите през 2020 г.!

Е, прасенцата и на това се съгласили. Вярно, забравили да попитат за трудностите около „зелената енергия” в Западна Европа и за протестите срещу ВЕИ от тамошните еколози. Обаче ако се бяха поинтересували, щяха да разберат, че Брюксел е решил да проведе експеримент с България, какъвто там, у дома, при тях, трудно би минал.

Трудностите на европейските енергетици вследствие на опита да се премине към „вятър и слънце” са следните:

- за да изградиш ВЕИ-та, равни по мощност, макар и по-слабички от малка атомна електроцентрала, ще трябва да покриеш с ветрогенератори половин Европа, а това, плюс всичко останало, е свързано и с цената на земята;

- ВЕИ-тата са опасни от екологична гледна точка, защото птиците започват да изчезват или да следват други маршрути, което повлича бум на паразитите по растенията и гибел за всичко зелено;

- слънчевите колектори са чувствителни към нивото на осветяване, и са уязвими към замърсяването на атмосферата и към химическите вещества, тяхното КПД е още по-ниско от това на ВЕИ-тата.

Към 2012 г. в Германия съществува следното разпределение на алтернативни източници на енергия:

- на първо място е добивът на газ от биомаса (оборски тор и др.), инвестициите са 6, 770 млн. евро;

- на второ място е производството на биогориво (растителни масла за горене, биодизел), инвестицията е 3, 550 млн. евро;

- на трето място е получаването на енергия от вятъра, инвестицията е 1, 430 млн. евро

- на четвърто място – получаването на енергия от слънцето, инвестицията е 1, 200 млн. евро.

Следователно нито „вятърът”, нито „слънцето” заемат челното място.

Само че международните корпорации вече са инвестирали в мощности за производство на въздушни мелници и слънчеви колектори, на тях им трябва пазар и печалба. И изведнъж в лапите им попадат послушните българи!

Селското им стопанство е огрухано, не могат да отглеждат рапица за биодизел или оборски тор за газ, и значи нека ядат слънце и вятър!

Днес в България се развива „Голямата зелена енергетика” и „Малката зелена енергетика”. Голямата – това са стотици мегавати ветропаркове (полета с високи кули, и пропелери по 120 метра, например около нос Калиакра) и слънчеви колектори. Малката алтернативна енергетика в България това са домашните слънчеви панели за отопление и... климатици и печки.

Към 2009 г. гигантският ветрови парк при нос Калиакра, в района на град Каварна, има вече 52 ветрогенератора с обща мощност 156 мегавата (за сравнение, плановата мощност на два блока на АЕЦ „Белене” е 2000 мегавата).

Вторият български обект (AES Geo Energy), „Ей и Ес Гълъбово” ще произвежда 670 мегавата. Тези два гигантски ветропарка струват няколко милиарда евро (които ще потънат в джобовете на западните изпълнители) и няма да постигнат обема, който би произвел дори и един блок на АЕЦ „Козлодуй” или „Белене”. Затова всеки киловат „зелена енергия” излиза наистина „златен”.

Днес собствениците на ветрогенераторите около нос Калиакра си имат главоболия с еколозите, тъй като издигнаха гора от ветрогенератори на пътя на прелетните птици Виа Понтика. Освен всичко друго, по този въздушен път летят и много птици от защитени видове.

Номер две от тази програма е изграждането на слънчеви електростанции, но и от тях – полза никаква, защото възвръщането на вложенията и печалбата от такива приспособления зависят на първо място от разположението, а дори и в България е доста сложно да се изкупи достатъчно площ евтина земя. Скъпата земя пък веднага напомпва и стойността на киловатчаса еленергия.

Брюкселският експеримент с българската електроенергетика съвсем не спира до производствените мощности. Той се разпростира и върху живота на българското население.

През зимата на 2013 г. в страната имаше епидемия от самозапалвания на хора – шестима доброволно се разделиха с живота (по неофициални данни броят на хората факли е доста по-голям, бел. ред.), а Пламен Горанов превърна тялото си в жива факла пред кметството на град Варна. Това ужасяващо самоубийство извади на площадите около 50 хиляди души, които протестираха срещу чудовищното влошаване на живота. Всъщност българските пенсионери получиха такива сметки за ток, които бяха два или повече пъти по-големи от пенсията. А България е страна с топъл климат, често в домовете дори няма нужда от отопление, а когато е студено, хората използват електрически уреди. Но при тези цени на тока това стана невъзможно за мнозинството.

„Електрическата революция” в България доведе до пълен разгром на електроенергийния отрасъл като резултат от раболепието на българските власти пред ЕС. Дългът на Националната електрическа компания на България към края на 2013 г. се увечи и достигнаха 1,5 млрд. долара. Цената на българското „атомно” електричество, от което ЕС принуди българите да се откажат, е десет пъти по-ниска от „зелената” енергия и 5,5 пъти по-ниска от тока на ТЕЦ-овете...

Бившият министър на икономиката и енергетиката на България Петър Димитров предупреди съгражданите си, че късогледото следване на чужди съвети е върхът на безразсъдството. „Повярвайте ми, след 15 години България ще бъде принудена да изнася електроенергия... За нас, българите, това политическо, дипломатическо и интелектуално безхаберие означава енергиен глад в близко бъдеще... Ние сме обречени на енергийно робство и дефицит, който ще намали броя на населението с още една трета до 2050 г. Тогава българите ще са толкова, колкото са били в края на петвековното турско робство”.

През 2001 г. министър-председател на България стана випускникът на американски военен колеж Симеон Сакскобургготски. По негово време започна масовата разпродажба на България. Той прокара закон за реституция, благодарение на който преоформи в своя собственост двореца във Враня, близо до столицата, както и обширни земеделски владения.

Всички основни отрасли на българското стопанство попаднаха в чужди ръце – електроенергийните мощности – у американци и германци; електроразпределителните мрежи бяха изкупени от чешки, австрийски и немски компании; ВиК бе приватизирана от френски компании; добивът на медна руда се падна на белгийците; златният рудник Челопеч бе продаден на канадска компания за 2 млн. долара (днес страната получава 2 % от добитото злато, но българското правителство не знае и няма право да изясни колко именно злато се добива в българския рудник).

Унищожено е българското селско стопанство. По-рано страната изнасяше огромно количество консервирани зеленчуци, а днес българите ядат турски домати, холандски чушки, китайски лук и френски картофи. Аграрната допреди години страна внася 80 % от плодовете и зеленчуците. Българската земеделска продукция е неконкурентоспособна на пазара на ЕС, понеже западноевропейските фермери получават субсидии, обаче след влизането в ЕС българските земеделски производители нямат право на никакви защитни мерки.

Преди северът на България бе индустриализиран, днес там безработицата достига 60 %. Страната бързо застарява – младежите, виждайки безизходното положение, емигрират на огромни групи. За 20 години два милиона души напуснаха страната.

В началото на 2014 г. Еврокомисията обяви, че Румъния и България няма да влязат тази година в Шенгенската зона, както бе планирано. Професор Наталия Карпова, от Висшия институт по икономика, констатира, че ”В близките години няма възможности за принципно подобряване на живота в България”.

Социално-икономическата катастрофа след влизането на България в ЕС нямаше как да не роди протести. През ноември 2012 г. независимите депутати от българското Народно събрание Кирил Гумнеров и Стоян Иванов създадоха коалиция „Не на ЕС”. Информационното затъмнение засега й пречи да стане реален политически съперник на управляващите. Най-рейтинговата българска телевизия Би Ти Ви стана собственост на американската компания Nеws Bulgaria Inc. Другите медии също са под контрола на международния капитал. Българската икономика е разграбена от западния капитал и е обезкръвена. Този факт не може да бъде потулен. Така че Украйна, където на политиците, втурнали се „към Европа”, не им мина номерът, би било добре като начало да си спомни разговора на двете прасенца и да си вземе поука от опита на България.

Винаги е по-добре първо да премериш новия костюм, вместо да си скубеш косите, след като го купиш...

http://www.fondsk.ru

16.02.2014

Източници:
1. http://www.zora-news.com/index.php?option=com_content&view=article&id=5530:2014-02-25-17-02-01&catid=491:broi-08-2014&Itemid=126
2. http://bulgarski.pogled.info/news/52625/Poslushnite-balgari
3. http://cccp-2.blogspot.com/2014/03/blog-post_10.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог