събота, 15 март 2014 г.

НЕК също поискал поскъпване на тока

НЕК също поискал поскъпване на тока


17:47 | 4 март 2014 | Бизнес / Автор Георги Брандийски /

Добавете надписДрагомир Стойнев на няколко пъти
каза, че няма прични токът да поскъпва | Сн.: БГНЕС
НЕК иска 150% увеличение за доставната цена на електроенергията. Според компанията цената трябва да се повиши от 1 юли от 1.32 лв. на 3.31 лв. за мегаватчас.

Ако тази цена бъде одобрена, НЕК ще продава електроенергията по 102,42 лева на мегаватчас без ДДС, което от своя страна би оскъпило крайната цена с близо 2%, ако няма поскъпване по веригата.

В момента цената, на която НЕК продава на крайните снабдители, е 100,43 лв. за мегаватчас, като в тази цена влиза и цената за "обществена доставка".

Миналата седмица от електроразпределителните дружества заявиха, че желаят да им бъдат признати всички разходи по поддръжка на мрежите, като единствено ЕВН дадоха конкретно искане за повишение на крайните цени средно със 7,9 на сто.

 Председателят на УС на ЕВН България Йорг Золфелнер обаче отбеляза, че крайната цена може и да не се повишава, ако има вътрешно преразпределяне на тарифите, като по-голям процент от крайната цена остава в електроразпределителните дружества.  Същото виждане заявиха и от ЧЕЗ.

От ЕРП-тата са категорични В ТЕРОРИСТИЧНОТО СИ ИЗНУДВАНЕ: поскъпване на тока или повече аварии. От трите енергоразпределителни дружества казват, че ще фалират, ако не се покачи цената на електричеството.

От най-големия производител АЕЦ “Козлодуй” казаха, че няма да искат увеличение, въпреки че продават тока за бита на загуба от 9 лева за мегаватчас. Вероятно повишение няма да иска и държавната ТЕЦ "Марица Изток" 2.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев заяви, че няма причини цената на тока за бита и бизнеса да се увеличава тази година.

Според източник от ДКЕВР ще се мисли за вътрешно преразпределяне, а не за увеличение на крайната цена, пише "Труд".

Цената на електрическата енергия, по която дружеството, в качеството му на обществен доставчик, продава на крайните снабдители и електроразпределителните дружества, е функция от количествата разполагаемост за производство на електрическа енергия от производителите за регулирания пазар /т. нар. квоти/ и техните регулирани цени, определяни от ДКЕВР, посочват в обявлението си от НЕК.

Източник: http://dnes.dir.bg/news.php?id=16248767

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог