сряда, 26 март 2014 г.

Нито едно ЕРП не се е издължило на НЕК до този момент

Нито едно ЕРП не се е издължило на НЕК до този момент


Публикувано на 26.03.2014 @ 13:00

/Поглед.инфо/ Нито едно от ЕРП-тата не е платило на НЕК до този момент.

Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по повод изтичащия 7-дневен срок, даден от държавния енергиен регулатор на ЧЕЗ, И Ви Ен и "Енерго Про" да се издължат към държавната компания. Общата стойност на задълженията на трите дружества е 347 милиона лева. Миналата сряда ДКЕВР обяви, че започва процедура по отнемането на лицензите на трите ЕРП-та, а от И Ви Ен заявиха, че са готови да съдят страната ни за 1 милиард евро.

За иска Стойнев заяви, че не смята, че е сериозна заплаха и споровете се решават в съда. Той уточни, че не е имало намеса от негова страна в търговския спор между НЕК и ЕРП-тата: Когато в събота обявих за евентуалната заплаха за електроразпределителните дружества относно отнемането на лиценза, два дни преди това те са имали среща с ръководството на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране. Тя ги е уведомила за това тяхно намерение. Аз разбрах в петък вечерта и в събота го обявих, така че по никакъв начин не е имало някаква политическа намеса, но в крайна сметка енергийната ни система е част от националната сигурност на страната.

Ако бъдат отнети лицензите на електроразпределителните дружества, дълговете им ще останат в системата. За това трябва да се намерят средствата по тези дългове, тъй като според Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, те са били прихванати неправомерно, каза още министър Стойнев. Той не отрече, че невъзстановяването на дълговете може да доведе до повишаване цената на тока: На база диалога тези пари трябва да бъдат върнати от страна на електроразпределителните дружества, защото те са взети тези пари. Това е проблемът, че народът трябва да ги плати, а народът вече е платил тази цена.

Източник: Кросс; http://bulgarski.pogled.info/news/53436/Nito-edno-ERP-ne-se-e-izdalzhilo-na-NEK-do-tozi-moment

КОМЕНТАР: И от ЕнергоПро са заявили, че са завели дело за 1 милиард в арбитраж във Вашингтон. Който обаче също ще загубят, предвид огромните престъпления на ЕРПтата през годините. Стига България да се защити с добри адвокати, които да докажат това. Но и да приемем най-лошият вариант, да ни осъдят, какво от това? Ще платим 3 милиарда, примерно, но ще спестим за една година и за всяка последваща година до края на света по 3.8 милиарда, колкото сега в момента ЕРПтата изнасят от БГ иконимиката годишно според одитните доклади за 2012 и 2013 г!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог