понеделник, 10 март 2014 г.

Кабел от завод в Самоков захранва ромския квартал в града

Кабел от завод в Самоков захранва ромския квартал в града


21:09 | 09.03.2014
Автор: ПИК

Разследване на Нова телевизия откри кабел, който от бивш завод от социалистическо време в близост до ромския квартал води и захранва ромски къщи в квартала. Според свидетели, водеща фигура тук е Сашо Водката, близък на някои ромски големци от региона.

Собственикът на бившия соц завод се страхува да говори, въпреки че знае за кражбите на ток от предприятието. Когато журналистите скъсват кабела, без да искат, токът спира в около 20 къщи в ромския 7-ми квартал в самоков.

Прилагат се и други хватки – от законно закачени за мрежата консуматори се изтегля кабел, от който се захранват много къщи в квартала. Според местни роми обаче само привилегировани имат право на такива номера.

Държавата остава съвсем безпомощна пред крадците на ток или просто не иска да си има неприятности, смятат разследващите журналисти. Проблемът в Самоков не е от вчера, но поради незаконното строителство, повечето от живеещите тук роми не могат да станат редовни платци на ток.

В проблема се замесени и политически мотиви - едни твърдят, че "Евророма" прибира парите от незаконния ток, други - че Александър Методиев е ръководител на незаконното енерго.

Източник: http://pik.bg/кабел-от-завод-в-самоков-захранва-ромския-квартал-в-града-news156030.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог