събота, 15 март 2014 г.

Обмислят ново поевтиняване на тока за бита

Обмислят ново поевтиняване на тока за бита


22:35 | 12 март 2014 | Политика / Мануел Насименто / обновено преди 2 минути

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране обмисля намаление на цената на тока за бита от 1 юли, ако цените на природния газ бъдат намалени от април.

От пресцентъра на регулатора официално заявиха пред “Труд”, че “по-разумно е при едно хипотетично намаление на цената на газа да се търсят възможности за намаляване на цената на електроенергията, произведена от топлофикациите и заводските централи“.

По този начин, от намалението ще се възползват всички български граждани, а не само тези, които се отопляват чрез централното парно.

Ако бъде намалена цената на тока от топлофикациите, това ще бъде трето поред намаление и ще влоши сериозно състоянието на сектора, коментира Валентин Терзийски, заместник-председател на Асоциацията на топлофикационните дружества у нас.

По думите му, ДКЕВР не се вслушва в думите на енергийните компании и тълкува различно намаленията и увеличенията на цените на природния газ.

“Когато газът поскъпва с 5%, на нас не ни увеличават цените, но когато намалява, ги свалят”, каза Терзийски.

В понеделник “Булгаргаз” съобщиха, че предлагат синьото гориво да поевтинее с 2,75% от април или със 17,20 лева за 1000 куб. метра до 612,80 лева.

Най-големият потребител на природен газ в страната са топлофикациите и индустрията. Около 70% от сметките за парно и топла вода се формират от цената на синьото гориво.

Отделно централите произвеждат и ток, който държавната НЕК е длъжна да изкупува на по-високи цени.

По данни на Електроенергийния системен оператор, заводските централи и топлофикациите формират между 16 и 17% от произвежданата електроенергия.

От август м. г. обаче не е ясно какъв точно дял от сметките за потребителите се дължи на тока от комбинираните мощности, защото добавката за тях беше включена в цялостната сметка.

За последен път токът поевтиня на 1 януари т.г. Нощната тарифа бе намалена с 10%, а дневната - с 0,5%.

Доставчиците на ток вече заявиха, че ще искат поскъпване с 9-7% от юли, а НЕК - с 2%.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/tzena-dkevr-eletroenergia-16299648

Коментар: Крайно време е, цената на кафявата енергия да бъде понижена, за да не заплащат всички масрафа на ползващите и заплащащи за Порно отопление и с това съуастници на престъпната Топлофикация! Ако ли не, то нека високоефективното комбинирано производство да занули цените на отпадната топлинна енергия, която при обикновените кондензационни ТЕЦове се изхвърля в атмосферата! С това отпада изцяло Топлофикация като финансов паразит! Нужни са само ремонтни групи, която да бъдат преназначени към съответните ТЕЦове.
А на снимката е показано цяло ел. табло пълно само с незаконни манипулируеми електромери, притежаващи открити оптични портове за пълен системен достъп, притежаващи и флаш памети за събиране на потребителски профили и навици в нарушение на Законите за защита на личните данни в България и ЕС.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог