понеделник, 10 март 2014 г.

Енерго иска 9% по-скъп ток от юли

Енерго иска 9% по-скъп ток от юли


В заявленията си трите енергейни фирми настояват ДКЕВР да им признае реалните разходи за дейността

28 Февруари 2014 08:49

Снимка: архив ПРЕСА
Цената на тока за бита трябва да се увеличи средно с 9% от 1 юли. Енергото на ЕВН в Югоизточна България ще направи това предложение пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Исканото повишение за дневната тарифа за бита е 7,86%, а за нощната - 14,79%. За фирмите е изчислено поскъпване с 6,5%. Осреднено за населението и за бизнеса заявеното поскъпване е със 7,9%. „В момента фирмите на ниско напрежение субсидират цените за бита“, коментира Йорг Золфелнер, председател на управителния съвет на „ЕВН България“. Това положение трябва да се поправи сега. В противен случай при либерализацията на пазара през 2015 г. ще има скок на цените, подчерта той. ЧЕЗ и „Енерго-Про“ също ще поискат днес по-високи цени, но без да посочват конкретни проценти.

В заявленията си и трите фирми на енергото настояват ДКЕВР да им признае реалните разходи за дейността. В това число са и технологичните загуби, които комисията оряза на 30 декември до 8%, макар че в действителност те са 10-11%.

ЕРП очакват държавният регулатор да преразгледа рязкото поевтиняване на нощната тарифа с 10% от януари. Очакванията, че това ще повиши нощното потребление, не са се оправдали. Според ЕВН през януари 2013 г. делът на нощния ток за бита е бил 26,68%, а през януари 2014 г. той дори е намалял до 26,24%. Електроенергията от НЕК се продава само по една тарифа - по 107,34 лв. за мегаватчас. ЕВН на свой ред е принудено от комисията да продава нощния ток под себестойността му - по 80,76 лв./мвтч.

През тази година няма да има повишение на цените на електроенергията, отсече вчера ресорният заместник-министър на икономиката Иван Айолов пред представители на германския бизнес.




Между редовете

Ядрен реактор с каруца пред коня

Весела Ванева

Американската компания „Уестингхаус“ проведе среща с български фирми - потенциални доставчици за строежа на VII блок на АЕЦ „Козлодуй". Странното е, че „Уестингхаус“ организира това, без да има поръчка от наша страна. „Още нищо не е решено“, уточни неотдавна премиерът Пламен Орешарски.
Когато рибата е в морето, а някой вече е сложил тигана на котлона - това е проблем. Особено когато каруцата е пред коня. Защото ако в нея има ядрен реактор, няма начин този впряг да го закара по живо, по здраво където трябва.
Компаниите - български и чуждестранни, разбира се, са прави да търсят контакти. Но трябва властта да е почтена към тях. И към поданиците, които винаги накрая плащат сметката.


(в. Преса, печатно издание, брой 58 (764 от 28 февруари 2014)


Коментар от А. Стоянова:
"И ТРИТЕ фирми на енергото НАСТОЯВАТ ДКЕВР да им признае РЕАЛНИТЕ РАЗХОДИ за ДЕЙНОСТТА". А ЗНАЕ ли НЯКОЙ какви са РЕАЛНИТЕ им разходи? Кой защитава интересите на битовите абонати НН, които са платците? Къде е специализираният орган за КОНТРОЛ на реалните разходи, както за инвестициите, така и за условно постоянните разходи, които формират себестойността на енергията? И още един елементарен проблем: Защо цените на ДОСТЪП (освен, че са високи), са в лв./квтч вместо в лв./квт? Нали целта е абонатите да бъдат стимулирани към изравняване на товаровия график на ел. потреблението? Изобщо, прави ми впечатление, че ВИСШЕТО ръководство на МИЕ, отлага НЕОСНОВАТЕЛНО, много спешни проблеми в ЕНЕРГЕТИКАТА, да се реализират след евроизборите през м. май. Нищо особено няма да се случи тогава, но видимо се чувства намаляването на темпа на работа на кабинета "Орешарски", в областта на ЕНЕРГЕТИКАТА и специално в областта на ЛИБЕРАЛИЗАЦИЯ на енергийния ПАЗАР.

Източник: http://pressadaily.bg/publication/36873-Енерго-иска-9-поскъп-ток-от-юли/


Кратък отговор - Защото ДКЕВР е отдел на ЧЕЗ, Топлофикация, Бруната, Булгаргаз! Защото Министерския Съвет е адвокат на ЧЕЗ, защото ДАМТН е университетът на ЧЕЗ, и защото Цацаратурата и Съда е съдебната система на ЧЕЗ и Топлофикация!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог