събота, 15 март 2014 г.

Киев засилвал сигурността на ядрените си централи

Киев засилвал сигурността на ядрените си централи

15:49 | 5 март 2014 / Редактор Надежда Христова

Киев реши да затегне мерките за сигурност на ядрените си централи заради заплахата от руските сили на нейна територия. Москва пък поиска проверка от МААЕ.

Украинският посланик във Виена Игор Прокопчук изпрати писмо до генералния директор на МААЕ Юкия Амано да повдигне спешно въпроса за ядрената сигурност пред руските власти, предаде БТА.

"Незаконните действия на руските въоръжени сили на украинска територия са огромна заплаха за сигурността на Украйна с потенциални последствия върху ядрената инфраструктура", пише Прокопчук.

Москва обаче също готви обръщение до Международната агенция за атомна енергия с молба да провери как е гарантирана сигурността на атомните електроцентрали в Украйна, предаде ИТАР-ТАСС.

От Росатом ще помолят базираната във Виена МААЕ да извърши допълнителна инспекция на периметрите на сигурността на атомните обекти в Украйна, каза Рогозин на съвещание при президента.

Вчера вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев обяви след заседание на Съвета по сигурността към МС, че една от опасностите пред България от кризата в Украйна е рискът от радиация, ако се случи инцидент с ядрените реактори в Украйна.

При евентуален военен конфликт са възможни диверсии срещу 4-те ядрени централи в Украйна, обясни Йовчев.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/proverka-ukrina-maae-16253048

Коментар от парламента: Естествено! Потвърждението е тук:
http://fotovoltaikbg.blogspot.com/2014/02/blog-post_23.html
"Евробандитите окупираха Ровненската АЕЦ, изгориха сървърa и архива"

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог