вторник, 25 март 2014 г.

ПЛЕВНЕЛИЕВ В ЗАВЕРА С EVN

ПЛЕВНЕЛИЕВ В ЗАВЕРА С EVN






Визита

Визитата на Плевнелиев стартира по-малко от 24 часа след завръщането му от посещението му в Лондон. Пътуването до Австрия беше пазено в тайна до последно от медиите, като от президентството информираха за него чак в сряда вечерта с кратко съобщение, в което срещата не фигурираше. Дотогава информация за визитата имаше само в блога на българите, живеещи в Австрия, като там също нямаше данни за рандевуто. Пишеше обаче, че сред организаторите на форума, на който Плевнелиев ще изнесе лекция в петък, е и Виенският икономически форум. В неговия борд е и EVN. Държавният ни глава кацна в столицата на Австрия в четвъртък сутринта, придружен само от трима гардове, прессекретаря си Мария Иванова и шефа на протокола си Иван Кондов. Шестимата пътуваха в граждански полет на австрийските авиолинии, отлетял от София в 8 часа.

Спешно

Във Виена Плевнелиев и антуражът му се настаниха към 9,20 часа местно време в тузарския петзвезден грандхотел „Виена”. Делегацията зае петия етаж, а персоналът в хотела знаеше само, че им гостува български министър и си нямаше понятие, че става въпрос за президента ни. Първият, с когото се срещна на австрийска почва Плевнелиев, пък бе именно представителят на EVN. Точно в 12 часа шефът на протокола му слезе във фоайето, за да поеме тайния гост и да го качи в апартамента на държавния ни глава. Австриецът обаче беше дошъл 10 минути по-рано и нервно обикаляше из лобито на хотела, докато чакаше да бъде приет. Срещата между двамата продължи точно 1 час. След нея чужденецът слезе сам с асансьора, а пред хотела веднага награби телефона си, за да проведе кратък разговор – най-вероятно да докладва резултатите от рандевуто. След няколко минути пред входа се появи и лимузина “Ауди”, която го откара.
Междувременно пред хотела чакаше и ескортът на Плевнелиев, състоящ се от лимузина “Мерцедес” с българските флагове и няколко коли на австрийската полиция. 10 минути след излизането на австриеца Плевнелиев също слезе пред хотела и се качи в кортежа, за да стартира официалната си програма в Австрия. Достъпът до президента ни беше абсолютно невъзможен заради гардовете му, които зорко бдяха да не бъде обезпокояван. Щом видяха човека на „Телеграф” пък, охранителите на хотела отидоха да говорят с персонала и се погрижиха журналистът да бъде изгонен от вътрешността на сградата.

Разобличаване

ЕVN и „Дондуков”2 толкова се стараха да запазят в тайна заверата си, че при втората среща между Шишковиц и Плевнелиев – на следващия ден – вече официална, двамата не размениха дори и дума. Шишковиц се появи и на лекцията на държавния ни глава в Дипломатическата академия на Виена, като беше облечен със същите дрехи, с които беше и на срещата в грандхотел „Виена”. Дори беше закичил на ревера си значка с логото на енергийния холдинг. А щом влезе в залата, извади мобилния си телефон и веднага започна да прави снимки на Плевнелиев, който говореше от трибуната. Но двамата не дадоха каквито и да е било признаци за близките си контакти. След като приключи с лекцията си, българският президент се изнесе в съседна зала, за даде интервюта за две австрийски медии. Шишковиц пък се включи в коктейла заедно с останалите гости. На въпрос на „Телеграф” какво са си говорили с Плевнелиев по време на срещата им в хотела, енергийният бос се направи на разсеян и заяви, че сигурно някой го е припознал. Шишковиц е добре познат в нашата страна, той беше председател на Управителния съвет на EVN – България.
Вестник „Телеграф” ще изпрати в понеделник официално запитване до централата на EVN във Виена, както и до президентството, каква е била целта на тази частна среща и какви теми са обсъждани на нея. И ще чакаме техния отговор, тъй като президентът Плевнелиев дължи обяснение на обществото. Ще продължим да разкриваме и схемите на кръжеца, част от който е и държавният ни глава, и който обвинява други хора в задкулисие с една единствена цел – да прикрие далаверите си.

Фирма на Прокопиев лапна милиони от сделката за държавния дял в енергото

Взаимоотношенията между EVN и кръга около Плевнелиев далеч не са от днес. Една от основните им допирни точки, освен монопола и опитите на дружеството да запази господстващото си положение в югоизточната част на България, са ВЕИ-тата. Подобно на семейния приятел на Плевнелиев – енергийния олигарх Иво Прокопиев, и EVN са инвестирали във възобновяеми енергийни източници у нас. Те имат в България два фотоволтаични парка и един вятърен. Първата слънчева централа е изградена през 2010 в село Блатец, община Сливен, а другата е в село Тръстиково, област Бургас. Двете са с обща мощност 2,8 мегавата. Вятърният парк е в Каварна, а мощността му е 80 мегавата. Инвестицията на EVN в соларните централи е чрез дружеството „Натуркрафт” ЕООД.
Така, подобно на Прокопиев, и EVN следяха с напрежение хода на делото, което бе образувано в КС по искане на Плевнелиев. В края на миналата година той настоя магистратите да обявят за противоречаща на основния закон таксата от 20% върху приходите от фотоволтаици.
Семейният приятел на Плевнелиев – Прокопиев, игра и ключова роля в продажбата на държавния дял в енергото. Свързаното с енергийния олигарх дружество „Булброкърс” бе посредникът, който реализира в края на 2012 г. приватизационната сделка за миноритарния дял на държавата в “EVN Електроразпределение” и “EVN Електроснабдяване”, който бе 33%.
Държавата получи от приватизацията общо малко над 94 млн. лв., като 99% от акциите бяха изкупени от EVN. Абсурдното в случая е, че първоначално EVN предлагаха двойно по-висока цена за акциите от тази, на която впоследствие ги купиха след намесата на „Булброкърс”.
Средната цена за акция, постигната на аукциона, организиран от посредника, бе 1632,56 лв., а последната оферта на EVN бе 3045,34 лв. за акция. Още тогава шефът на Комисията по финансов надзор Стоян Мавродиев заяви, че загубата на държавата от тази сделка е в размер на 88 млн. лв. От анализа на КФН става ясно, че мажоритарният собственик на електроразпределителното дружество EVN оценява държавния дял от 33% чрез отправеното търгово предложение с повече от близо 88 млн. лв. от достигнатата цена на приватизационните аукциони. А реално посредникът оценява тези акции на двойно по-ниска цена.

Спи в най-тузарския хотел в столицата на Австрия

Хотелът, в който нощува Плевнелиев заедно с антуража си, е най-тузарският във Виена и е историческа забележителност. Справка в сайта му показва, че най-обикновената стая в него тръгва от 265 евро, за да стигне до 2600 евро за апартаментите.
В сайта на хотела обаче не фигурира цената на президентския апартамент, където по традиция се настаняват първите мъже на държавите. Заради твърде високите цени гостите в грандхотел „Виена” са главно руски олигарси, които при посещенията си в Австрия отсядат в него, поблазнени от славата му. Тук-там може да се видят и италиански и арабски бизнесмени. Дори само посещение в сладкарницата към кафето опразва джоба. Най-обикновено кафе с кола и торта струва около 30 евро.

Първанов организирал рандевуто

Докато от „Дондуков”2 правят всичко възможно, за да скрият тайните лобистки разговори на държавния ни глава, се оказа, че рандевуто на президента с EVN далеч не е тайна за нашенците в Австрия. В българската общност се говори, че енергийният холдинг е поискал незабавна среща, след като научил, че може да остане без лиценз. Според нашенците рандевуто било организирано от бившия държавен глава Георги Първанов. Той имал уговорка с австрийците, тъй като участвал в подписването на първия договор между тях и БЕХ.
Това съглашателство между бившия и настоящия президент далеч не е изненадващо на фона на факта, че и двамата са основни играчи в задкулисната коалиция „Мишо Бирата”. Както вече „Телеграф” писа, в съюза между ГЕРБ и АБВ на Гоце също са и патериците им от Реформаторския блок, а също и присъдружната им организация – „Протестна мрежа”. Основната цел на задкулисната коалиция е Борисов и Първанов да окупират напълно властта и да осигурят на спонсорите си постоянна държавна хранилка. Връзката между ГЕРБ, „Протестна мрежа”, Реформаторския блок и “Дондуков”2 излезе за втори път наяве този петък, след като социологът Цветозар Томов косвено призна, че са едно цяло. Според анализатори той е политическото звено, свързващо тези формации. Първия път, в който лъсна връзката, пък бе, когато стана ясно, че обвиняемият за мащабни далавери в “Напоителни системи” бивш директор на дружеството Георги Харизанов, по известен като Жоро Тръбата, плащал на ултраси да радикализират протестите срещу властта.

В.Монитор



  1. Barabas каза:
    Абе тоя нещо започна да се прави на Шрьодер, ама Шрьодер поне уреди Германия да не се притеснява от простотиите и кражбите на Украйна. А тук каква полза за нас от EVN? Както и от Плевнелиев?
  2. Александър Йорданов каза:
    Ма, ах, недейте! Вие сега ли разбрахте за Росен Плевнелиев, Иво Прокопиев, Трайчо Трайков, Делян Добрев, Бойко Борисов, Симеон Дянков, Кристалина Георгиева и т.н.?! Тъжно ми става като видя колко много са изненадани хората от такава тривиална картинка, както бяха “ощипани” за връзката Борисов, Румен Николов Пашата и Митко стефанов, че и ЧЕЗ. В обществото на слепите едноокият е цар!
     Също и жената на Доган Айсел...
  3. Tiago каза:
    Плевнелиев страшно много рискува с тази позиция относно Крим, Русия и Украйна. Нищо чудно да ядоса руснаците и да ни отрежат за всякакви отстъпки и преференции, които ползваме от тях. Няма да се изненадам рано или късно да се стигне до “импийчмънт”, така както я е подкарал Роската!
  4. Илияна каза:
    Президента вече тотално започна да си сваля картите и да показва всичките си игрички и зависимости. Няма ли да каже наистина за какво е била тази среща? И какво точно се е обсъждало!! Какви задкулисни гирички играе той?!
  5. Антигона каза:
    Плевнелиев е с психично заболяване. Този човек не може да бъде толкова неадекватен през цялото време. Дори да играе роля, все щеше да си проличи. Той е за диагноза.
  6. don baston каза:
    След сезира КС за таксата за ВЕИ-тата, която бе с цел да се спре това безпрецедентно източване на НЕК, то сега и това. Плевнелиев като министър бе съпричастен с раздаването на разрешителни на килограм на свои хора за такива централи, което доведе до скок в цената на тока и до преизпълнение на плана до 2020 година, защо бе това трескаво бързане?! Защо сега застана на страната на ЕРП-тата, като някои не ги искат дори в собствените им страни, смешко!
  7. бубулина каза:
    Естествено всички знаем, колко са големи мераците на Прокопиев към зелената енергия и че именно благодарение на него и ВЕЙ централите, които са построени на забранени територии ние плащаме най-скъпата цена за зелена енергия, до кога Росен ще работи за всички останали, но не и за народът?
  8. Маги каза:
    Крайно време е страната да се защити чрез импийчмънт на т.н. ни “президент”, който все по-явно нарушава законите на републиката!
  9. мистерия каза:
    Нищо ново не е това.. Той винаги върти далавери с Прокопиев и после разправя, че трябвало а се борим срещу олигархията . Какъв лицемер само..




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог