петък, 28 март 2014 г.

Представете си, Благодарение на направените прихващания крайните снабдители били успели да поддържат елмрежата

Представете си, Благодарение на направените прихващания крайните снабдители били успели да поддържат елмрежата


26.3.2014 | 16:46, от Георги Велев

Благодарение на прихващанията, направени от крайните снабдители EVN и „Енерго-Про“ дружествата са успели да изпълняват предоставените им задължения по лицензия. Това стана ясно днес по време заседание на комисията по енергетика в парламента.

Представители на трите електроразпределителни дружества се обединиха около факта, че ДКЕВР не е признала направени разходи за изкупуване на зелената енергия. Разходите не са били признавани и на дружествата и НЕК за минал период, обясниха от компаниите. Те припомниха, че дупката във финансовите приходи при дружествата се е получила именно заради непризнаванерто на разходите за закупуване на зелена енергия в периода 2012-2013 г.

Това наложи и да се започнат прихващанията, които са били напълно законни според българското законодателство.

Да се стоварва цялата тежест върху ЕВН е неприемливо, изходът от тази ситуация е всеки от участниците в системата да си поеме отговорността, заяви Калина Трифонова, член на УС на ЕВН при изслушването на представителите на ЕРП в енергийната комисия.

Прихващането на суми при взаимни задължения между две компании е легитимна търговска практика, която не се забранява от нито един български закон, каза Калина Трифонова. По нейните думи, взетите напоследък регулаторни мерки могат да имат непредвидими последствия. Отнемането на лицензите няма да помогне, но ще внесе допълнително напрежение в системата, каза тя. Българските национални закони трябва да съответстват на европейските и считаме, че ЕВН не е нарушило нито един от европейските стандарти, дейността ни е легитимна търговска практика.

Трифонова допълни, че начинът да се заздрави финансовата стабилност на НЕК не би трябвало да бъде за сметка на крайните снабдители и на сигурността на регионалното снабдяване с електроенергия. По думите й само с удължаването на ценовия и регулаторен период миналата година с един месец за "ЕВН България" това довело до допълнителни разходи в размер на 28 милиона лева.

"Започнахме да правим периодични прихващания в момента, в който се установи, че или трябваше да обявим несъстоятелност, или да направим така, че да поддържаме дружеството във финансово състояние, което позволява работата му”, обясни още Трифонова.

От наша гледна точка поведението ни отговаря на съществуващите регулации, заяви Стефан Абаджиев, управител от Енерго ПРО. Към края на 2013 г. дружеството ни работеше на оперативна загуба от 15 млн. лв., което създаде риск за финансовата му стабилност, каза той. Трябваше да защитим интереса си , за нас прихващането е възприето като логично действие и бе въпрос на оцеляване. Прихващането е нормална търговска практика и никога не сме получавали мнение от ДКЕВР или от другаде, че това е неприемливо, смята Абаджиев.

Последните два месеца е комуникирано в кореспонденция с НЕК и ДКЕВР, писмата са над 50, но в началото на месец януари т.г. сме информирали ДКЕВР за застрашената финансова стабилност на дружеството, посочи Кремена Стоянова, член на УС на ЧЕЗ.

"Натрупването на дълг от НЕК към вас не се ли дължи на онези прогнози, които вие дадохте към края на 2011 г. за включването на новите мощности ВЕИ, защото цените се формират и от прогнозите. И на базата на какво сте направили тези прогнози за ниски цени и защо те не са се сбъднали", запита трите дружества депутатът от КБ Таско Ерменков.

Никое дружество не иска да бъде фалиран Общественият доставчик /НЕК/ и не това е целта на енергийните предприятия, обясни Стефан Абаджиев, председател на „Енерго-Про Варна“. Той обясни, че оперативната загуба на дружеството бе достигнала критичните 15 млн. лева и вече се застрашаваше сигурността на захранването в цялата територия, обслужвана от дружеството.

Сходно е положението при EVN, a на ЧЕЗ „Елекро“ оперативната загуба е надхвърлила 16 млн. лева.

Припомняме, че ЧЕЗ не е прихващала плащания към НЕК, като ДКЕВР е поискал лицензията на дружеството поради неплащане на фактура към Обществения доставчик.

По-рано днес икономическият министър Драгомир Стойнев съобщи, че досега по сметките на НЕК не са постъпили парите, които електроснабдителните дружества трябва да заплатят, за да се спре процедурата по отнемането на лицензите им. Според министър Стойнев, парите трябва да бъдат намерени и платени, но това не трябва да е за сметка на потребителите.

Преди седмица ДКЕВР откри процедура за отнемане на лицензите на електроснабдителните дружества за дългове към НЕК в размер на близо 348 млн. лева. Сумите са били "прихванати" от задълженията на НЕК към ЕРП-тата за зелена енергия. ДКЕВР даде на дружествата 7 -дневен срок, за да уредят задълженията си. Той изтича днес.

Източник: http://3e-news.net/българия/заради-направените-прихващания-крайните-снабдители-са-успели-да-поддържат-елмрежата_35740

Коментар: Опааа, че ако е толкова крив светът, защо и самите ЕРПта построиха толкова много фотоволтаици и перки, та се "вкараха" в такива ужасни разходи? Не е ли именно за да източват парите ни? Друго: " на ЧЕЗ „Елекро“ оперативната загуба е надхвърлила 16 млн. лева" - че какво общо има ЧЕЗ ЕЛЕКТРО, да не би софтуерът, с който надписват фактурите ни да е започнал да върти назад? Да не би разходите за подкупи и за хартия да са надхвърлили сумите, които събират? Да не би в Дирекция Мерене и управление на данните" на ул. Добринова Скала, Но. 1, да не достигат парите за служителите, които "управляват" отчетните данни? Да не би и продавачът ЧЕЗ Електро да си има вече ФЕЦове, на които "плаща"?!? И как така хем били на огромни минуси, хем за последното тримесечие на 2012 г. отчетоха над 150% разтеж на приходите, хем според одитните доклади за 2012 и 2013 години, и трите ЕРПта изнесоха 3.8 милиарда лева извън България?

Вижте това заглавие за "бедняците" лицемери: 51% средно ЕРП-тата ограбват над цената на тока! За каймак 20% ДДС!
http://fotovoltaikbg.blogspot.com/2014/03/51-20.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог