вторник, 18 март 2014 г.

Столичната община против 500 млн. лв. заем за ”Топлофикация”

Столичната община против 500 млн. лв. заем за ”Топлофикация”

Георги Брандийски -  18 март 2014, 16:01



Вземането на 500 млн. лв. заем би довело до двойно увеличаване на данъците на софиянци, подчерта Елен Герджиков БГНЕС
Столичната община е против предложението на МИЕ да вземе облигационен заем от 500 млн. лв., за да изплати задължението на "Топлофикация" към енергийния холдинг.

Вземането на заем може да стане само и единствено за сметка на софиянци, заяви днес на брифинг в Столичната община Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет (СОС), принципал на "Топлофикация София".

Министърът на икономиката Драгомир Стойнев вчера за пореден път заяви, че Столичната община не предприема никакви действия във връзка със задълженията на "Топлофикация" към Булгаргаз и БЕХ, припомни Герджиков. По думите му не е справедливо всеки жител на този град да бъде натоварен с 500 лв., за да заплати старите задължения на "Топлофикация София" към БЕХ.

Той каза, че предложението на МИЕ общината да вземе заем от 500 млн.лв., е отправено вчера от експерти на министерството в рамките на първата среща на работна група за "Топлофикация София", в която от страна на СОС са участвали зам.-кметът по финанси, зам.-председател на съвета, представители на всички политически сили и на ресорните комисии в СОС.

Целта на работната група е да започнат разговори за подготовка на споразумение за погасяване на дълговете на "Топлофикация" към БЕХ.

Герджиков посочи, че основният въпрос, поставен вчера от представителите на общината, е да бъде уточнен точният размер на дълга на "Топлофикация" към БЕХ, който в момента се определя на стойност от 426 млн.лв. Според Герджиков обаче трябва да е ясно има ли отпаднали суми по давност, какви лихви са били начислявани, имало ли е в годините погасяване на част от задълженията.

Другите предложения на експертите от МИЕ са държавата да вземе банков заем, при който лихвите ще са много високи, смята Герджиков, листване на борсата или създаване на инвестиционно дружество.

Вземането на 500 млн. лв. заем би довело до двойно увеличаване на данъците на софиянци, подчерта Герджиков. Той отбеляза, че общината никога не би взела такъв заем, би го направила само, ако става въпрос за инвестиции.




Източник: http://banks.dir.bg/2014/03/18/news16334883.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог