вторник, 11 март 2014 г.

Съставни части на системата за топлограбежите!

Съставни части на системата за топлоснабдяване

05/02/2014

Какво трябва да знаем за сградите - eтажна собственост?
За да изясним как са регламентирани отношенията между потребителите на топлинна енергия в сграда-етажна собственост, трябва да дадем отговор на въпроса коя сграда е етажна собственост, с какво тази сграда се отличава от сграда, която е собственост на едно лице или е обикновена съсобственост на две или повече лица.

При сграда, собственост на едно лице, ситуацията е ясна – собственикът на сградата е единствения нейн притежател и изцяло отговаря за нея. При сграда, собственост на две или повече лица, при която отделните собственици притежават идеални части от правото на собственост на такава сграда е налице обикновена съсобственост. Никой от собствениците на идеални части от тази сграда не притежава индивидуална собственост върху конкретен реален обособен имот в сградата (напр. апартамент, ателие, офис, гараж) и не може да взема самостоятелни решения да се разпорежда (да продава, ипотекира и т.н.) с тази обособена част от сградата.

При сградата-етажна собственост всеки от собствениците притежава самостоятелно обособен имот в сградата (апартамент, ателие, офис, гараж) и може да го продава, ипотекира, дарява, учредява ограничени вещни права върху този имот без да иска каквито и да било разрешения и дори без се интересува от мнението на другите собственици на индивидуални имоти в сградата.

Преди да закупим или ако сме собственик на жилище в сграда - етажна собственост, трябва обаче да знаем, че освен индивидуални собственици на конкретен обособен имот, ние ще сме собственици и на идеални части от общите части на сградата. Общи части на сградата за всички собственици съгласно чл.38 от Закона за собствеността са: основите, външните стени, вътрешните разделителни стени между отделните части, вътрешните носещи стени, колоните, трегерите, плочите, гредоредите, стълбите, площадките, покривите, стените между таванските и избените помещения на отделните собственици, комините, външните входни врати на сградата и вратите към общи тавански и избени помещения, главните линии на всички видове инсталации и централните им уредби, асансьорите, водосточните тръби, жилището на портиера и всичко друго, което по естеството си или по предназначение служи за общо ползуване. Може да се уговори частите на сградата, които обслужват само някои от отделно притежаваните етажи или части от етажи, да бъдат общи само на лицата, чиито помещения обслужват. Общите части не може да се делят. Всички собственици на индивидуални имоти чрез Общо събрание на сградата-етажната собственост вземат общо решение по отношение на тези общи части.

Какво представляват щранг-лирите?
Щранг-лирите са отоплителни тела, представляващи една или две (рядко три или повече) тръби, които най-често преминават през сервизните помещения и са с по-голям диаметър от нормалните щрангове. Щранг-лирата преминава през всички имоти, разположени един над друг, не може да се регулира в отделен имот. Липсва техническа възможност на щранг-лирите да се поставят индивидуални разпределители. Мощността на щранг-лирата е често пъти по-голяма от един среден радиатор. Понякога, с цел икономия, хората затварят вентилите на всичките си радиатори и отваряйки вратите, отопляват малките жилища само чрез щранг-лирата. Топлината, отделена от щранг-лирите се определя по изчислителен път съгласно Наредба № 16-334 за топлоснабдяването. Ако всички съседи решат, щранг-лирата може да се изключи изцяло във всички имоти, през които минава, но няма техническа възможност тя да се изключи в отделен имот. Дори в отделен имот да бъде изолирана щранг-лирата чрез зазиждане или чрез поставяне на изолация, това няма да доведе до намаляване сметката за топлинна енергия за този имот, тъй като цялостната отделена топлинна енергия от щранг-лирата няма да намалее. Съгласно официалната Методика за дялово разпределение, приложение към Наредба № 16-334 за топлоснабдяването, при действия за изолиране на щранг-лирата в отделен имот не се предвижда намаляване начисленията на топлинна енергия за този имот. Такова намаление ще бъде направено само при цялостно изключване (отделяне от вътрешната инсталация на сградата) на щранг-лирата във всички имоти, през които тя преминава.

Що за простотия бе, как така щранг лирата имала по-голяма мощност от един нормален радиатор?!? Вие нормални ли сте, алооооо? Щранг лирата е една проста тъпа цилиндрична тръба с площ много пъти по-малко от площта на радиатор с десетки глидери!!! Тръбата, тоест цилиндъра е безкрайно дълго тяло с възможно най-малка площ! Съответно сферата е крайно тяло с най-малката площ! Вие да не би да работите за Топлофикация? Че с подобно идиотско твърдение да подкрепяте нечовешки по-високите сметки за смотаните тръби спрямо истинските радиатори? И така да оправдавате нечовешките сметки пък за зазиданите тръби на сградната инсталация!!!!!

Чия собственост са отделните компоненти на системата за топлоснабдяване?
Съгласно чл. 140, ал. 3 от Закона за енергетиката, сградните инсталации за отопление и горещо водоснабдяване са обща етажна собственост.

Отоплителните тела в отделните жилища и вентилите на отоплителните тела са собственост на отделните потребители, които са индивидуални собственици и на конкретните имоти в сградата.

Собственост на топлофикационното дружество е уличната топлопреносна мрежа и абонатните станции за битови потребители. Границата на собственост са абонатните станции. Има случаи, в които абонатните станции все още не са прехвърлени в собственост на съответната топлофикация. Това са случаи, в които потребителите само са закупили и монтирали абонатната станция, за да се присъединят по-бълзо към топлопреносната мрежа. Когато потребителите в сградата използват енергията за битови нужди, абонатната станция се прехвърля в собственост на топлофикационното дружество в тригодишен период, като това се уговаря в договора за присъединяване на сградата към топлопреносната мрежа.
Средствата за дялово разпределение - индивидуалните разпределители, индивидуалните апартаментни топломери и индивидуалните водомери за топла вода са собственост на потребителите или на избраната фирма за дялово разпределение (топлинен счетоводител) в зависимост от това, какво е уговорено в договора между потребителите в сградата етажна собственост и съответната фирма за дялово разпределение. Всички средства за дялово разпределение трябва да съответстват на изискванията на съответните нормативни актове и стандарти, действащи у нас.

В публичното пространство се разпространява мнение, че тъй като индивидуални разпределители не измерват количество топлинна енергия за отопление, а делът от цялата топлинна енергия за отопление в сградата, който се излъчва от конкретно отоплително тяло за определен период от време, то показанията на тези уреди не са точни и не могат да служат за изчисляване на индивидуалните сметки на потребителите. Действително индивидуалните разпределители не измерват количество топлинна енергия, т.е. те не са средство за търговско измерване и затова не подлежат на метрологичен контрол. Те отчитат дялови единици, чрез които по изчислителен път съгласно алгоритъма на утвърдената Методика за дялово разпределение се определя количеството топлинна енергия излъчено от съответното отоплително тяло за отчетния период. Същите уреди се използват във всички европейски страни с утвърдени пазарни отношения, като системата за дялово разпределение в Дания например, е въведена преди 80 години и функционира успешно.

Абонатната станция: Представлява уредба (съоръжение), което се помещава в сградата и чрез което топлинната енергия, пренесена от топлопроводите на топлофикационното дружество чрез топлообмен се отдава в сградната инсталация на сградата. В абонатната станция се извършва измерването и регулирането параметрите на топлоносителя. Понякога една абонатна станция захранва с топлинна енергия две или повече сгради.

Сграден топломер: Tехническо средство, монтирано в абонатната станция, което подлежи на метрологична проверка и чрез което се измерва количеството топлинна енергия, постъпила в сградата за определен период от време.

Сградна инсталация: Сградната инсталация се състои от топлопроводи и съоръжения за разпределяне и доставяне на топлинна енергия от абонатната станция до имотите на потребителите, включително главните хоризонтални и вертикални разпределителни линии - щрангове.

Отоплителните тела: В отделните жилища или в общите части на сградата (стълбища, площадки и др.) са радиаторите, лирите и щранг-лирите.

Вентилите: Това са регулиращите кранове, чрез които се включва, изключва и регулира топлоотдаването от отоплителното тяло.

Средствата за отчитане на дялово потребление на топлинна енергия (средства за дялово разпределение): Това са индивидуалните разпределители, индивидуалните апартаментни топломери и индивидуалните водомери за топла вода.

Индивидуалните разпределители: Това са уреди, монтирани на отоплителните тела (радиатори и лири), чрез които се изчислява какъв дял от топлинната енергия за отопление в сградата е отдаден от конкретното отоплително тяло. Прилагат се в сгради с инсталации, с вертикални щрангове, които преминават през всички, разположени един над друг имоти. Трябва да се отбележи, че тези уреди отчитат в относителни единици, а не измерват количество топлинна енергия, т.е. не са топломери. Те не подлежат на метрологична проверка, но трябва да отговарят на приетите в Европейския съюз и страната ни изисквания.
Много често се повдига въпросът, защо вместо топломери, се налага използване на такива средства за дялово разпределение, след като те не измерват количеството топлинна енергия? Цената на един топломер е десетки пъти по-висока от цената на индивидуалния радиаторен разпределител, а за един апартамент често са необходими минимум 2-3 топломера.

Да, ама ако се сложат истинските топломери, Топлофекация и счетоводителите няма да могат така яко да краде! Освен това изведнъж ще изчезнат и така наречените и митични "съседски кражби" за които всяка топлофикация говори, но никой не ги е виждал!!!! Отделно, че като няма кражбите, тези истински топломери с цена колкото една средно надута месечна сметка, ще се изплатят след няколко реални сметки само, тоест за един отоплителен сезон само! НО НЯМА да могат толкова лесно да ни крадат!!!!!!!

Апартаментен топломер: Техническо средство, монтирано в общите части на сградата (стълбище или самостоятелно помещение) или в апартамента, което подлежи на метрологична проверка и чрез което се измерва количеството топлинна енергия, постъпила в индивидуален апартамент за определен период от време. Тези топломери се монтират и се използват в случаите, когато инсталацията е така проектирана и изградена, че вертикалните щрангове преминават в общите части на сградата, а за всеки индивидуален имот е изградено самостоятелно отклонение на инсталацията, обслужвещо само този имот.

Водомери за топла вода: При разпределянето на топлинна енергия в сграда-етажна собственост и по-точно, при изчисляване на количеството енергия за топла вода в сградата и по отделните потребители, се вземат предвид показанията на общия водомер преди подгревателя за битово горещо водоснабдяване в абонатната станция и индивидуалните водомери за топла вода в имотите на потребителите. Водомерите са измервателни средства за количество вода и подлежат на периодичен метрологичен контрол. Те измерват количеството потребена топла вода. Посредством измереното количество топла вода по изчислителен път се получава топлинната енергия за затопляне на водата.

Източник: http://aktivnipotrebiteli.bg/статия/822/Съставни-части-на-системата-за-топлоснабдяване
Всякакви други коментари са излишни!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог