вторник, 18 март 2014 г.

НЕК реагира остро на ЕРП-тата, че не са внесли цялата дължима сума!

НЕК реагира остро на ЕРП-тата, че не са внесли цялата дължима сума!

Публикувано на  18.03.2014 @ 19:29


/Поглед.инфо/ Електроразпределителните дружества дезинформират и не плащат дължимите суми на НЕК, става ясно от съобщение на компанията, изпратено до медиите.

"Днес в НЕК ЕАД бе получена сумата от 32 милиона лева от EВН Електроснабдяване. Платежното нареждане е предложение за заем. Следвайки закона НЕК ЕАД не може да приеме това предложение", се посочва в съобщението.

"Също така тази сума е малка част от размера на задължението на ЕВН Електроснабдяване към Национална електрическа компания ЕАД. Нашата компания продължава да смята, че задълженията на ЕВН Електроснабдяване, ЧЕЗ Електро България и Енерго–про ще бъдат погасени в пълния им размер съгласно Указанията на ДКЕВР", се казва още в него.

БГНЕС припомня, че днес изтича срокът, който правителството даде на трите ЕРП-дружества – ЕВН, ЧЕЗ и Енерго-про – за да се издължат към НЕК. Задълженията им към държавната компания възлизат на 320 милиона лева.

В края на миналата седмица министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев изрази притеснението на държавата от "своеволията на ЕРП-дружествата", които нарушават законите и не спазват ангажиментите по договорите си. Той уточни, че става въпрос за една методика за компенсирането на изкупуването на електрическа енергия от ВЕИ, която е действала по времето на ГЕРБ /2012-2013/. Тази методика пада с решение на ВАС и възоснова на него, ЕРП-дружества своеволно започват да компенсират своите разходи като не заплащат по фактурите на НЕК.

"На моя въпрос защо го правите, те отговориха, че трябвало да си компенсират разходите. Никъде ВАС не е казвал, че те трябва да компенсират своите разходи като прихващат от НЕК, подчерта той. Това води до един дисбаланс в системата. Според мен действията на трите ЕРП дружества, които изглеждат координирани, имат за цел да дестабилизират системата. Енергийната система е част от националната сигурност", категоричен бе министър Стойнев.

Източник: БГНЕС
Източник: http://biznes.pogled.info/news/53227/NEK-reagira-ostro-na-ERP-tata-che-ne-sa-vnesli-tsyalata-dalzhima-suma

Коментар: Освен, че ЕВН заплашват България с арбитраж в САЩ, и ГЕРБ се обявха днес против национализация на трите ЕРП-та! Същите, дето миналата година разиграха театъра с процедурата срещу ЧЕЗ, както беше писала ПР-ката от Нова ТВ, баба Люба Курлезич на СИК мутрата Пърдисов.

Удебелените изрази в текста са пределно ясни, но мога да коментирам следното. Когато ЧЕЗ крадат електромери и надписват ежемесечно фактури, а в последствие прекъсват електроподаването незаконно, тъй като абонатите никога не са били реални длъжници, кога ЧЕЗ ще изплати дължимите обезщетения за виновно нарушаване на Договорите по електроснабдяване, според собствените си Общи Условия???? За две години според тези ОУ, по 90 лева на денонощие, ЧЕЗ дължат по 65 хиляди лева на всеки абонат!!!!

Уважаеми Господин Министър Стойнев! Кога ЧЕЗ ще бъде натиснат да заплати и тези си задължения??? Това са пари на частни и юридически лица, а тяхното незаплащане също създава икономически дисбаланси, така както незаконното прекъсване на електроподаването създава съответните дисбаланси в домакинствата и фирмите, ведно със съответните тежки финансови затруднения! С какво абонатите следва да бъдат тероризирани от ЕРП-тата, да спонсорират ЕРП-тата , да търпят изнудването, рекета и терора на едни отявлени престъпници, които както се вижда вече 320 милиони пъти са заплаха и за националната сигурност! И слепите и глухите и мъртвите вече го разбраха още години назад!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог